Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Cantina Solidaridad!

 


Παρασκευή 12/5/23

9.30μμ -  ΜΟΥΣΙΚΗ:  B.I.G (blues in Greece) BROTHERS

Ηλίας Ζάικος-Νίκος Ντουνούσης

Σάββατο 13/5/23

8.00μμ – ΒΙΒΛΙΟ: Εύη Κουτρουμπάκη-Κώστας Κουτρουμπάκης (Παρουσιάσεις)

9.30μμ – ΜΟΥΣΙΚΗ: GPS trio (“Airbnb”)

Κυριακή 14/5/23

2.30μμ – ΜΟΥΣΙΚΗ: Βάσω Βασιλειάδου (Παραδοσιακό γλέντι)

Παρασκευή-Κυριακή 12-14/5/23

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ: Δημήτρης Ζερβόπουλος (έκθεση)

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ: Νοστιμιές της κουζίνας, ποτά του bar & κέφι από τις παρέες

Ωράριο:  Παρασκευή & Σάββατο 6μμ-1πμ, Κυριακή 1μμ-8μμ

Διεύθυνση: Ανακτημένο εργοστάσιο ΒΙΟΜΕ, Λαέρτου 21-25

Επικοινωνία: E-mail: cantinasolidaridad@gmail.com, Facebook: Cantina Solidaridad, Instagram: cantina_solidaridad

Εκδήλωση για τη ΒΙΟΜΕ στο Πάρκο Ναυαρίνου [ΑΘΗΝΑ]

10 χρόνια αυτοδιαχείρισης - Προβολή του ντοκιμαντέρ "Επόμενος σταθμός: Ουτοπία" και συζήτηση με εργαζόμενους της Σ.Ε.ΒΙΟΜΕ, Σάββατο 13 Μάη, 19:30, στο Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου (Εξάρχεια)ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΜΑΙΟΥ 19.00 ΣΤΗ ΒΙΟΜΕ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ


Οι Κοινότητες Αγώνα για την Ελευθερία μας καλούν σε μία σειρά από εκδηλώσεις, συζητήσεις, ανταλλαγές εμπειριών  με θέμα “Παγκόσμιες αντιστάσεις που ανθίζουν και δημιουργούν άλλους ορίζοντες”, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τις 12 έως τις 18 Μαΐου σε Αθήνα (ΑΣΟΕΕ), Σταγιάτες, Θεσσαλονίκη (ΒΙΟΜΕ, Infolibre) και Σκουριές (Μεγάλη Παναγιά) με φιλοξενούμενους συντρόφ@ς από Μεξικό και Ιταλία.

Στην Ελλάδα θα βρεθούν για λίγες ημέρες αγωνιστές/ριες από την αυτόνομη κοινότητα Tlanezi Calli, (το Σπίτι της Αυγής) όπου για περισσότερα από 25 χρόνια με επιτυχία δοκιμάζεται μία άλλη πρόταση για το δικαίωμα στέγασης. Μια ισχυρή αυτόνομη κοινότητα για την επίτευξη Vida Digna (Αξιοπρεπής Ζωή) με πλήρη ανεξαρτησία από οποιαδήποτε πολιτικά κόμματα. Με εβδομαδιαίες συνελεύσεις, συλλογικά έργα εργασίας, οικόπεδα αστικής κηπουρικής, ένα ιατρείο και φροντιστήρια μετά το σχολείο.  Μαζί τους εκπρόσωπος και από την αδελφή κοινότητα Xochitlanez, αλλά και από την οργάνωση Brigada Callejera de Apoyo a la Mujer Elisa Matrinez της πόλης του Μεξικού, όπως και από την ιταλική ομάδα Nodo Solidale.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ


ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ


ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΥΝΤΡΟΦ@Ν ΑΠΌ ΤΙΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ TLANEZI CALLI ΚΑΙ XOCHITLANEZI ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ BRIGADA CALLEJERA DE APOYO A LA MUJER ELISA MARTÍNEZ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ


ΑΘΗΝΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΜΑΙΟΥ 2023, 19.00, ΑΣΟΕΕ


ΣΤΑΓΙΑΤΕΣ – ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΜΑΙΟΥ 2023, 18.30


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΠΕΜΠΤΗ 18 ΜΑΙΟΥ 2023, 20.00, INFOLIBRE


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΜΑΙΟΥ 2023, 19.00, ΒΙΟΜΕ


ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ – ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΜΑΙΟΥ 2023, 19.30


ΣΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΈΧΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦ@Σ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΟΜΑΔΑ NODO SOLIDALE.


———-


Tlanezi Calli (Το Σπίτι της αυγής)


«Είμαστε μια κοινότητα στην Πόλη του Μεξικού που ξεκίνησε τη διαδικασία οργάνωσης το 1995 για την παραγωγή ιδιοκατασκευασμένων κατοικιών.


Για μια αξιοπρεπή ζωή ασκώντας τα δικαιώματά μας, τη δημοκρατία, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ενημέρωση, την ανεξαρτησία, την υγεία, την εργασία, την τροφή, την οικολογία, τη γη, τη στέγαση, την εκπαίδευση, την αυτονομία και την ειρήνη.


Ο δρόμος μας είναι κάτω και αριστερά με τις αδελφές, τους αδελφούς και τουις αδελφουες μας του EZLN, του CNI (Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου), του CIG (Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης) στον αγώνα για τη ζωή.»


Το Tlanezi Calli αποτελείται από 120 κατοικίες όπου ζουν 1000 άτομα.


Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται στη συνέλευση που πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (είτε κάθε βδομάδα, είτε κάθε δύο βδομάδες) και λειτουργούν με βάση τις 7 ζαπατιστικές αρχές. Τα θέματα των συνελεύσεων δεν αφορούν μόνο τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν την κοινότητα. Γίνεται καταρχήν μια πολιτική ενημέρωση η οποία δεν εστιάζεται μόνο στο Μεξικό αλλά και παγκοσμίως και στη συνέχεια αποφασίζουν τους τρόπους δράσης και αντίστασης και συμπόρευσης με τα υπόλοιπα αγωνιζόμενα κομμάτια του Μεξικού και του κόσμου (πχ αλληλεγγύη στις ζαπατιστικές κοινότητες, το CNI κλπ ).


Στόχος τους είναι η σφυρηλάτηση και ενδυνάμωση της πολιτικής συνείδησης όσων συμμετέχουν, γκρεμίζοντας τα τείχη του ατομικισμού, της επικράτησης του εγώ, και του ωφελιμισμού. Παράλληλα με τη διαχειριστική υπάρχει και η συνέλευση γυναικών.


Από το ξεκίνημα τους βρέθηκαν δίπλα στο ζαπατιστικό κίνημα από το οποίο και εμπνεύστηκαν, (ο τρόπος λειτουργίας τους διέπεται από τις 7 ζαπατιστικές αρχές), στο Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο και το Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης. Συμμετέχουν στην Έκτη των Ζαπατίστας και στα δίκτυα αντίστασης που συγκροτήθηκαν το 2017 και πιο συγκεκριμένα στο Δίκτυο Στήριξης της Iztapalapa Έκτη (RAIZ-Red de Apoyo Iztapalapa Sexta).


Xochitlanezi (Το Λουλούδι της Αυγής)


Είμαστε αδελφή κοινότητα του Tlanezi Calli, συνεχιστές του αγώνα για αυτονομία από το 2011. Μαθαίνοντας από τα λάθη τους, παλεύουμε από κοινού ενάντια στην κυβέρνηση για το δικαίωμα στο έδαφος και για να χτίσουμε τη στέγη μας και μια αξιοπρεπή ζωή.


«Είμαστε αδελφή κοινότητα του Tlanezi Calli, κληρονόμοι του αγώνα για αυτονομία από το 2011, που μαθαίνουμε από τα λάθη τους και αντιμετωπίζουμε μαζί την κυβέρνηση για το δικαίωμα σε μια περιοχή και για να δημιουργήσουμε τη στέγη μας και μια αξιοπρεπή ζωή.


Αντιστεκόμαστε στην υφαρπαγή, τις διακρίσεις, την απαξίωση, την εκμετάλλευση και την

καταστολή. Κύρια χαρακτηριστικά της οργάνωσής μας είναι οι συνελεύσεις και η συλλογική

λήψη των αποφάσεων.»


Brigada Callejera de Apoyo a la mujer Elisa Martinez AC.


Είμαστε μια μη κυβερνητική οργάνωση που αγωνίζεται εδώ και 35 χρόνια στο πλαίσιο της

αυτόνομης αντίστασης. Είμαστε ζαπατίστας από την γέννηση της ιθαγενικής αντίστασης

στη Selva Lacandona στην Chiapas. Θεωρούμε σημαντικό τον αγώνα των γυναικών για

οικονομική αυτονομία.


Δουλεύουμε σε μικρές επιχειρησιακές ομάδες στο δρόμο, όπου ερχόμαστε σε επαφή με

σεξεργάτριες, ιθαγενείς και μετανάστριες, με στόχο την προώθηση, κατάρτιση ή άσκηση

πίεσης. Εκφράζουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας σε άτομα και ομάδες γυναικών, που

υφίστανται διακρίσεις, κυρίως σε σεξεργάτριες, διεμφυλικές γυναίκες, ιθαγενείς,

μετανάστριες, γυναίκες με HIV ή άστεγες.


Το κύριο καθήκον μας είναι η υπεράσπιση των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την

σεξουαλική εκμετάλλευση και η αναγνώριση της σεξεργασίας. Αποστολή μας να

συμβάλλουμε στην εξάλειψη των δομικών αιτίων που δημιουργούν το εμπόριο του σεξ,

ώστε αυτή η δραστηριότητα να μην αποτελεί τη μοναδική στρατηγική επιβίωσης και οι

ενήλικ@ς που είναι πιο εκτεθειμέν@ς στις διακρίσεις να μπορούν να φροντίζουν τον εαυτό

τους και να ξεπεράσουν τα πολιτισμικά εμπόδια που τους εμποδίζουν να κινητοποιηθούν

κατά της εμπορίας ανθρώπων και να αποτρέψουν την μετάδοση του HIV, του AIDS και

άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων καθώς και άλλων ασθενειών που

προσβάλλουν την υγεία τους όπως του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας.

Διαθέτουμε δύο κέντρα κοινοτικής φροντίδας, ένα στην περιοχή της Merced στην Πόλη του

Μεξικού και ένα στα νότια σύνορα του Μεξικού στην πόλη Tapachula της Chiapas.


ΠΗΓΗ: paliacatezapatista

After Pride Open Drag Jam : Παρασκευή 12/5 22:00 στο κατειλημμένο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ.

 Υποδεχόμαστε το After Pride Open Drag Jam Παρασκευή 12 Μαίου 2023 στις 22.00

Αναλυτικά το κάλεσμα εδώ 

12 Μαΐ: Πορεία για το Αναρχοκουήρ Αυτοοργανωμένο Pride Θεσσαλονίκης / Θεσσαλονίκη (kinimatorama.net)Κάλεσμα σε συμμετοχή στην Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ.

"Ανασύνθεση του παρελθόντος δεν σημαίνει αναγνώρισή του «με τον τρόπο που υπήρξε πραγματικά». 

Σημαίνει το άρπαγμα μιας μνήμης καθώς αστράφτει σε μια στιγμή κινδύνου".

Βάλτερ Μπένγιαμιν, «Θέσεις για τη φιλοσοφία της ιστορίας», VI

Φέτος συμπληρώθηκαν δέκα ολόκληρα χρόνια κατάληψης και αυτοδιαχείρισης του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ από τους και τις εργαζόμενες και εργαζόμενους. Εν μέσω, μάλιστα, μιας μεγάλης στιγμής κινδύνου. Κι αν επιδιώξαμε να ανασυνθέσουμε αυτό το παρελθόν τους τελευταίους μήνες, αυτό που πραγματικά άστραψε μέσα στην στιγμή του κινδύνου είναι η μεγάλη συμμετοχή κόσμου σε όλες τις διαδικασίες: Από την Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης μέχρι την μεγάλη συναυλία και γιορτή που βούλιαξε το εργοστάσιο το καμπανάκι συναγερμού για τη ΒΙΟΜΕ απαντήθηκε από την κοινωνία θετικά και ετοιμοπόλεμα.

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΟΜΕ: Η ΒΙΟΜΕ είναι το, μοναδικό, ως σήμερα κατειλημμένο εργοστάσιο από τους εργάτες του στη χώρα. Από τη διάλυση της επιχείρησης της Φίλκεραμ (μητρικής της ΒΙΟΜΕ ΑΕ) και την απόλυση, το εργατικό σωματείο της ΒΙΟΜΕ αποφάσισε να μην αφήσει την τύχη τους στα χέρια των αφεντικών. Κατέλαβε το εργοστάσιο, ξεκίνησε μια νέα παραγωγή καθαριστικών προϊόντων και κατάφερε να εξασφαλίσει τις θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο. Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και σφοδρής επίθεσης από τον κρατικό και παρακρατικό μηχανισμό το ανακτημένο, όπως λέμε εμείς, εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ εξακολουθεί να είναι εδώ, ζωντανό και δυνατό. Παρότι πούλησαν το οικόπεδο τους σε κερδοσκοπικό fund, τους έκοψαν το ρεύμα, τους έστειλαν δικαστικούς επιμελητές, τους απείλησαν και τους λοιδώρησαν συνδικαλιστικές γραφειοκρατικές ηγεσίες, κόμματα έκαναν μέχρι και επερωτήσεις στη Βουλή εναντίον τους, οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ και η αλληλεγγύη είμαστε ακόμη εδώ. Να ενοχλούμε και να παρενοχλούμε το κυρίαρχο αφήγημα που λέει πως ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ.  Κι όμως υπάρχει...

ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΟΜΕ: Η ΒΙΟΜΕ δεν είναι εταιρεία, δεν έχει μετόχους, δεν μοιράζει κέρδη. Η ΒΙΟΜΕ δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από κρατική ή ευρωπαϊκή επιχορήγηση. Η ΒΙΟΜΕ δεν έχει υπαλλήλους, όπως δεν έχει και αφεντικά. Η ΒΙΟΜΕ δεν χρωστάει, ίσα-ίσα της χρωστάνε τόσο το κράτος, όσο και τα αφεντικά. Η ΒΙΟΜΕ δεν έχει ηγεσίες, ιεραρχίες και κάλπικες δημοκρατίες, έχει άμεση και οριζόντια δημοκρατία. Η ΒΙΟΜΕ δεν έχει αποκλεισμούς. Είχε και έχει στις τάξεις της ανθρώπους όλων των ειδών των φυλών, φύλου και θρησκεύματος. Δεν έχει φασίστες και αφεντικά και πιστεύουμε πως μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα χωρίς αυτά.

ΤΙ ΘΕΛΕΙ Η ΒΙΟΜΕ: Η ΒΙΟΜΕ δεν θέλει να είναι μια πρωτοπορία. Είναι με τον τρόπο της ένα διαρκές και μόνιμο παράδειγμα μιας ζωής άλλης. Μια παραγωγής που αυτοδιοικείται από τους ίδιους τους παραγωγούς. Που το προϊόν και οι παραγωγοί έχουν άμεση σχέση γι' αυτό το προϊόν είναι φυσικό και οικολογικό. Γι' αυτό είναι και οικονομικά προσιτό για την κοινωνική πλειοψηφία. Η ΒΙΟΜΕ θέλει να αντέξει. Σε πείσμα των καιρών. Η ΒΙΟΜΕ θέλει να μεγαλώσει. Σε εργαζόμενους/ες και σε αλληλεγγύη. Η ΒΙΟΜΕ θέλει να πολλαπλασιαστεί. Να βρούμε το κουράγιο και τη δύναμη να κάνουμε κάθε εργατικό χώρο μια νέα ΒΙΟΜΕ. Να μην δεχόμαστε άλλο να δουλεύουμε στις σύγχρονες εργασιακές γαλέρες για τα κέρδη των εργοδοτών. Να παλέψουμε εναντίον τους με σωματεία βάση και ανυποχώρητο ταξικό αγώνα. Με τόσο πείσμα όσο έχει η εργατιά στη ΒΙΟΜΕ, δέκα χρόνια τώρα.

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΕ: Σε θέλουμε και σε χρειαζόμαστε δίπλα μας. Με κάθε τρόπο: Είτε συμμετέχοντας αγοράζοντας τα προιόντα της ΒΙΟΜΕ, είτε, ακόμη περισσότερο στηρίζοντας και συμμετέχοντας στις διαδικασίες της ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στον αγώνα της ΒΙΟΜΕ, που είναι μια οριζόντια και αμεσοδημοκρατική δομή. Οι διαδικασίες μας είναι παράλληλες και αλληλοτροφοδοτούμενες με την Συνεργατική των Εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ και κάθε φωνή θα ακουστεί. Οι συνελεύσεις μας γίνονται εβδομαδιαία, κάθε Τετάρτη, είτε στο εργοστάσιο, είτε σε έναν ελεύθερο κοινωνικό χώρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σε μια εποχή αδιάκοπου κοινωνικού πολέμου, κρατικών δολοφονιών από τα σύνορα ως τις λεωφόρους, εργασιακού μεσαίωνα, ρατσισμού και φασισμού η ΒΙΟΜΕ είναι η άμυνα και το κάστρο μας. 

Είναι μία από τις πλευρές του κοινωνικού αγώνα που οφείλουμε να υπερασπίσουμε. Είναι και μια πλευρά που οφείλουμε να αναπτύξουμε αν θέλουμε να ζήσουμε, εμείς και τα παιδιά μας, σε μια κοινωνία χωρίς αφεντικά, χωρίς εκμετάλλευση και χωρίς φόβο. Αγωνιζόμαστε για την γενίκευση της εργατικής και κοινωνικής αυτοδιαχείρισης παντού. Κι όπως έλεγε ένα παλιό σύνθημα από τότε που ξεκινήσαμε: 

Η ΒΙΟΜΕ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. 

ΟΜΩΣ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΝ ΜΕΙΝΕΙ Η ΒΙΟΜΕ ΜΟΝΗ✊

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 17ΜΑΙΟΥ 19.00 INFOLIBRE

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στον αγώνα της ΒΙΟΜΕ.

Ευχαριστίες!

 Θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους/όλες/όλα τους/τις/τα αλληλέγγυους/ες/α που έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στηρίζοντας την προσπάθεια για να πραγματοποιηθεί το τριήμερο για τα 10 χρόνια ΒΙΟ.ΜΕ!!! καθώς και να ζητήσουμε συγγνώμη σε όσους/ες/α ενώ είχαν δηλώσει για βάρδιες, δεν μπόρεσαν να μας βρουν εξαιτίας του συνεχούς τρεξίματος και του γεμάτου ασφυκτικά εργοστασίου από χιλιάδες κόσμο που στήριξαν την προσπάθεια που δίνεται τόσα χρόνια!

Ευχαριστούμε όλες κι όλους τους καλλιτέχνες που σταθερά στηρίζουν το εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ και δίνουν δύναμη στον αγώνα για μια άλλη ζωή σ' έναν άλλο, δικαιότερο, κόσμο!