Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Κάλεσμα σε συμμετοχή στην Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ.

"Ανασύνθεση του παρελθόντος δεν σημαίνει αναγνώρισή του «με τον τρόπο που υπήρξε πραγματικά». 

Σημαίνει το άρπαγμα μιας μνήμης καθώς αστράφτει σε μια στιγμή κινδύνου".

Βάλτερ Μπένγιαμιν, «Θέσεις για τη φιλοσοφία της ιστορίας», VI

Φέτος συμπληρώθηκαν δέκα ολόκληρα χρόνια κατάληψης και αυτοδιαχείρισης του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ από τους και τις εργαζόμενες και εργαζόμενους. Εν μέσω, μάλιστα, μιας μεγάλης στιγμής κινδύνου. Κι αν επιδιώξαμε να ανασυνθέσουμε αυτό το παρελθόν τους τελευταίους μήνες, αυτό που πραγματικά άστραψε μέσα στην στιγμή του κινδύνου είναι η μεγάλη συμμετοχή κόσμου σε όλες τις διαδικασίες: Από την Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης μέχρι την μεγάλη συναυλία και γιορτή που βούλιαξε το εργοστάσιο το καμπανάκι συναγερμού για τη ΒΙΟΜΕ απαντήθηκε από την κοινωνία θετικά και ετοιμοπόλεμα.

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΟΜΕ: Η ΒΙΟΜΕ είναι το, μοναδικό, ως σήμερα κατειλημμένο εργοστάσιο από τους εργάτες του στη χώρα. Από τη διάλυση της επιχείρησης της Φίλκεραμ (μητρικής της ΒΙΟΜΕ ΑΕ) και την απόλυση, το εργατικό σωματείο της ΒΙΟΜΕ αποφάσισε να μην αφήσει την τύχη τους στα χέρια των αφεντικών. Κατέλαβε το εργοστάσιο, ξεκίνησε μια νέα παραγωγή καθαριστικών προϊόντων και κατάφερε να εξασφαλίσει τις θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο. Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και σφοδρής επίθεσης από τον κρατικό και παρακρατικό μηχανισμό το ανακτημένο, όπως λέμε εμείς, εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ εξακολουθεί να είναι εδώ, ζωντανό και δυνατό. Παρότι πούλησαν το οικόπεδο τους σε κερδοσκοπικό fund, τους έκοψαν το ρεύμα, τους έστειλαν δικαστικούς επιμελητές, τους απείλησαν και τους λοιδώρησαν συνδικαλιστικές γραφειοκρατικές ηγεσίες, κόμματα έκαναν μέχρι και επερωτήσεις στη Βουλή εναντίον τους, οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ και η αλληλεγγύη είμαστε ακόμη εδώ. Να ενοχλούμε και να παρενοχλούμε το κυρίαρχο αφήγημα που λέει πως ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ.  Κι όμως υπάρχει...

ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΟΜΕ: Η ΒΙΟΜΕ δεν είναι εταιρεία, δεν έχει μετόχους, δεν μοιράζει κέρδη. Η ΒΙΟΜΕ δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από κρατική ή ευρωπαϊκή επιχορήγηση. Η ΒΙΟΜΕ δεν έχει υπαλλήλους, όπως δεν έχει και αφεντικά. Η ΒΙΟΜΕ δεν χρωστάει, ίσα-ίσα της χρωστάνε τόσο το κράτος, όσο και τα αφεντικά. Η ΒΙΟΜΕ δεν έχει ηγεσίες, ιεραρχίες και κάλπικες δημοκρατίες, έχει άμεση και οριζόντια δημοκρατία. Η ΒΙΟΜΕ δεν έχει αποκλεισμούς. Είχε και έχει στις τάξεις της ανθρώπους όλων των ειδών των φυλών, φύλου και θρησκεύματος. Δεν έχει φασίστες και αφεντικά και πιστεύουμε πως μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα χωρίς αυτά.

ΤΙ ΘΕΛΕΙ Η ΒΙΟΜΕ: Η ΒΙΟΜΕ δεν θέλει να είναι μια πρωτοπορία. Είναι με τον τρόπο της ένα διαρκές και μόνιμο παράδειγμα μιας ζωής άλλης. Μια παραγωγής που αυτοδιοικείται από τους ίδιους τους παραγωγούς. Που το προϊόν και οι παραγωγοί έχουν άμεση σχέση γι' αυτό το προϊόν είναι φυσικό και οικολογικό. Γι' αυτό είναι και οικονομικά προσιτό για την κοινωνική πλειοψηφία. Η ΒΙΟΜΕ θέλει να αντέξει. Σε πείσμα των καιρών. Η ΒΙΟΜΕ θέλει να μεγαλώσει. Σε εργαζόμενους/ες και σε αλληλεγγύη. Η ΒΙΟΜΕ θέλει να πολλαπλασιαστεί. Να βρούμε το κουράγιο και τη δύναμη να κάνουμε κάθε εργατικό χώρο μια νέα ΒΙΟΜΕ. Να μην δεχόμαστε άλλο να δουλεύουμε στις σύγχρονες εργασιακές γαλέρες για τα κέρδη των εργοδοτών. Να παλέψουμε εναντίον τους με σωματεία βάση και ανυποχώρητο ταξικό αγώνα. Με τόσο πείσμα όσο έχει η εργατιά στη ΒΙΟΜΕ, δέκα χρόνια τώρα.

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΕ: Σε θέλουμε και σε χρειαζόμαστε δίπλα μας. Με κάθε τρόπο: Είτε συμμετέχοντας αγοράζοντας τα προιόντα της ΒΙΟΜΕ, είτε, ακόμη περισσότερο στηρίζοντας και συμμετέχοντας στις διαδικασίες της ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στον αγώνα της ΒΙΟΜΕ, που είναι μια οριζόντια και αμεσοδημοκρατική δομή. Οι διαδικασίες μας είναι παράλληλες και αλληλοτροφοδοτούμενες με την Συνεργατική των Εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ και κάθε φωνή θα ακουστεί. Οι συνελεύσεις μας γίνονται εβδομαδιαία, κάθε Τετάρτη, είτε στο εργοστάσιο, είτε σε έναν ελεύθερο κοινωνικό χώρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σε μια εποχή αδιάκοπου κοινωνικού πολέμου, κρατικών δολοφονιών από τα σύνορα ως τις λεωφόρους, εργασιακού μεσαίωνα, ρατσισμού και φασισμού η ΒΙΟΜΕ είναι η άμυνα και το κάστρο μας. 

Είναι μία από τις πλευρές του κοινωνικού αγώνα που οφείλουμε να υπερασπίσουμε. Είναι και μια πλευρά που οφείλουμε να αναπτύξουμε αν θέλουμε να ζήσουμε, εμείς και τα παιδιά μας, σε μια κοινωνία χωρίς αφεντικά, χωρίς εκμετάλλευση και χωρίς φόβο. Αγωνιζόμαστε για την γενίκευση της εργατικής και κοινωνικής αυτοδιαχείρισης παντού. Κι όπως έλεγε ένα παλιό σύνθημα από τότε που ξεκινήσαμε: 

Η ΒΙΟΜΕ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. 

ΟΜΩΣ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΝ ΜΕΙΝΕΙ Η ΒΙΟΜΕ ΜΟΝΗ✊

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 17ΜΑΙΟΥ 19.00 INFOLIBRE

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στον αγώνα της ΒΙΟΜΕ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου