Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΓΩΝΑ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΩΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ


Οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, ενός εργοστασίου παραγωγής δομικών υλικών στη Θεσσαλονίκη, είναι απλήρωτοι από τον Μάη του 2011. Από πέρσι τον Σεπτέμβρη άρχισαν επίσχεση διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους κρατώντας παράλληλα βάρδιες στο εργοστάσιο για να μην πάρει η εργοδοσία τον εξοπλισμό. Μέσα σε αυτή την πορεία του αγώνα τους συνειδητοποίησαν ότι η καλύτερη λύση είναι να πάρουν οι ίδιοι το εργοστάσιο στα χέρια τους μέσω ενός εργατικού συνεταιρισμού και να το δουλέψουν υπό καθεστώς αυτοδιαχείρισης. Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Βιομηχανικής Μεταλλευτικής είναι ένα σωματείο βάσης που λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά βασιζόμενο αποκλειστικά στις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων.

Για να πετύχουν τον στόχο τους χρειάζονται ένα δυνατό πανελλαδικό κίνημα αλληλεγγύης. Ένα κίνημα αλληλεγγύης που δε θα τους συμπαραστέκεται μόνο ηθικά, υλικά και πολιτικά αλλά θα παλεύει να διαδώσει την προοπτική της αυτοδιαχείρισης στα εργοστάσια και σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η επίθεση του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου στην εργασία έχει ξεπεράσει κάθε φαντασία, το κράτος προσπαθεί λυσσαλέα να καταστείλει κάθε φωνή αντίστασης και οι φασίστες καλυπτόμενοι από έναν δήθεν «αντισυστημικό» μανδύα, αλλά ουσιαστικά στηριζόμενοι από το κράτος και το κεφάλαιο, αποτελούν το μακρύ χέρι του συστήματος που χτυπάει τα πιο αδύναμα τμήματα της εργατικής τάξης. Παραγωγικές μονάδες κλείνουν ή ξεπουλιούνται για ένα κομμάτι ψωμί, οι απολύσεις ολοένα κι αυξάνονται ενώ η ανεργία καλπάζει. Σε αυτή την κατάσταση κρίνουμε πως ένα κίνημα εργατικής αυτοδιαχείρισης μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στην αυξανόμενη ανεργία κι εξαθλίωση των εργαζομένων, και μια ευκαιρία για ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού κινήματος.


Από το καλοκαίρι που δημιουργήθηκε η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη μέχρι τώρα έχουμε καταφέρει να δημοσιοποιήσουμε και να κάνουμε ευρύτερα γνωστό το ζήτημα, σε μια σειρά από πόλεις έχουν γίνει εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και στην ανεξάρτητη διαδήλωση της Καμάρας στη φετινή ΔΕΘ το στίγμα δόθηκε από την παρουσία της ΒΙΟ.ΜΕ. Τώρα είναι η ώρα της κλιμάκωσης. Θέλουμε η αλληλεγγύη να εξαπλωθεί παντού και να κάνουμε μια πρώτη δυναμική παρουσία στην Αθήνα διεκδικώντας την αυτοδιαχείριση του εργοστασίου από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνουμε τη διοργάνωση ενός Καραβανιού Αγώνα & Αλληλεγγύης που θα διασχίσει όλη την Ελλάδα, θα πληθαίνει σε κάθε τόπο που θα κάνει στάση και θα καταλήξει στην Αθήνα όπου θα διοργανωθούν μια μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης και μια μαζική και δυναμική πορεία στο υπουργείο εργασίας.

Προτείνουμε το Καραβάνι Αλληλεγγύης στη ΒΙΟ.ΜΕ. να αρχίσει  από την Παρασκευή 12 Οκτώβρη με διανυκτέρευση στη Θεσσαλονίκη, να συνεχιστεί το Σάββατο 13 Οκτώβρη με διανυκτέρευση στο Βόλο και ενδιάμεση στάση στη Λάρισα, τη Κυριακή 14 Οκτώβρη να είναι στην Αθήνα και η πορεία στην Αθήνα να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Οκτώβρη. Η Θεσσαλονίκη θα είναι ο πρώτος σταθμός διανυκτέρευσής μας, όπου θα γίνει διαδήλωση και συναυλία. Δεύτερος σταθμός διανυκτέρευσης να είναι ο Βόλος και τρίτος η Αθήνα. Βασικός στόχος κατά τη διάρκεια του Καραβανιού Αλληλεγγύης είναι σε κάθε στάση μας να συναντιόμαστε με σωματεία κι εργαζομένους σε εργοστάσια αλλά και να γνωστοποιούμε το γεγονός στις τοπικές κοινωνίες. Σκεφτόμαστε για τις επόμενες 3 βδομάδες μέχρι την έναρξη του να γίνουν προπαρασκευαστικές εκδηλώσεις με ένα μέλος του Σωματείου κι ένα μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, σε πόλεις όπου θα γίνεται ενημέρωση για το ζήτημα της ΒΙΟ.ΜΕ., θα δημιουργούνται τοπικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και θα αρχίζει η προετοιμασία για το Καραβάνι Αλληλεγγύης.

Ζητάμε από τις πόλεις που θα συμμετέχουν:
  • Να μεριμνήσουν για τα έξοδα μεταφοράς καθώς και την τυχόν διανυκτέρευση των 2 συμμετεχόντων από Θεσσαλονίκη
  • Να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξουν οικονομικά το Καραβάνι Αλληλεγγύης (πάρτυ, συναυλίες, διακίνηση των κουπονιών οικονομικής ενίσχυσης του Σωματείου, κλπ).
  • Να μας ενημερώσουν για το αν και πόσοι θα συμμετέχουν με φυσική παρουσία στο Καραβάνι, καθώς και από ποιον σταθμό ή στάση θα γίνει αυτό.
  • Να κάνουν εξορμήσεις ενημέρωσης στις κατά τόπους βιομηχανικές περιοχές και να προσπαθήσουν να φέρουν σε επαφή τους εργάτες, αλλά και όποιον ενδιαφέρεται για το ζήτημα, με το Σωματείο της ΒΙΟ.ΜΕ.
  • Να φροντίσουν ούτως ώστε οι εκδηλώσεις ή τυχόν πέρασμα του Καραβανιού Αλληλεγγύης από την περιοχή τους, να γίνουν ευρύτερα γνωστές στην τοπική κοινωνία (οπωσδήποτε αφίσες, μικροφωνικές, δελτία τύπου, ΜΜΕ, όποιον τρόπο θεωρείτε εσείς πρόσφορο)

Μέχρι την Δευτέρα 24 Σεπτέμβρη θα πρέπει να έχουν απαντήσει όσες πόλεις ενδιαφέρονται για συμμετοχή στο Καραβάνι Αλληλεγγύης και για διοργάνωση εκδηλώσεων. Η καταληκτική ημερομηνία για τις δηλώσεις συμμετοχής ατόμων (φυσική παρουσία) στο Καραβάνι όπως επίσης και το ποσό οικονομικής ενίσχυσης που διαθέτει η κάθε πόλη για την πραγματοποίηση του είναι την Παρασκευή 5 Οκτώβρη.

Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχουν χώροι για διανυκτέρευση όλων των συμμετεχόντων και υπάρχουν σκέψεις για διοργάνωση συναυλίας, συλλογικών κουζινών για τη σίτιση των συμμετεχόντων στο Καραβάνι, κλπ. Το ίδιο ζητάμε να εξασφαλιστεί και από τους δύο άλλους σταθμούς του Καραβανιού (Βόλος και Αθήνα).

Για επικοινωνία:
  • protbiometal@gmail.com Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα των      εργαζομένων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής
Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης
και στήριξης του αγώνα των εργαζομένων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής