Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Ο Αντρές Ρουτζέρι από τις καταλήψεις εργοστασίων και επιχειρήσεων στην Ελλάδα

Με επιτυχία διοργανώθηκε χτες εκδήλωση συζήτηση με τον Αντρές Ρουτζέρι, κοινωνικό ανθρωπολόγο και ενεργό μέλος του κινήματος ανακτημένων επιχειρήσεων στην Αργεντινή, που διοργάνωσε η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση καθώς και να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του Αντρές Ρουτζέρι στην ΕΚΠΟΜΠΗ "ΒΑΒΕΛ" του 102FM της ΕΡΤ3.

Να υπενθυμίσουμε πως σήμερα Πέμπτη 17/3 στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη εκδήλωση στην Πατρίδα Βέροιας από τους "Ρομπέν του Ξύλου" τη νέα προσπάθεια για ανάκτηση και αυτοδιαχείριση εργοστασίου από τους πρώην εργαζόμενους της εταιρείας ξυλείας "Παπαδόπουλος-Παγουράς". Περισσότερα εδώ.

Ακούστε την συνέντευξη εδώ:



Συνέντευξη Αντρές Ρουτζέρι στη ραδιοφωνική εκπομπή «ΒΑΒΕΛ» της ΕΡΤ3
«Είτε θα αναπτύξουμε μία παγκόσμια συνείδηση ως εργαζόμενοι είτε θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε απανωτές ήττες», τόνισε μεταξύ άλλων ο κοινωνικός ανθρωπολόγος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες και συγγραφέας του βιβλίου «Οι ανακτημένες επιχειρήσεις της Αργεντινής» Αντρές Ρουτζέρι, στη διάρκεια της αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016 στην εκπομπή «ΒΑΒΕΛ» του 102FM του Ρ.Σ.Μ. της ΕΡΤ3 και τον δημοσιογράφο Γιάννη Γκίρμπα. Στη μετάφραση από τα ισπανικά ήταν ο Θοδωρής Καρυώτης, μεταφραστής και του βιβλίου του Ρουτζέρι.

Η παραπάνω θέση του Ρουτζέρι υπαγορεύεται, σύμφωνα με τον συγγραφέα, από την αναγκαιότητα να δοθεί μία απάντηση στα παγκόσμια χαρακτηριστικά που έχει λάβει πλέον ο καπιταλισμός και το κεφάλαιο σε αντίθεση με τους εργαζόμενους που είναι όλο και πιο διασπασμένοι και διαχωρισμένοι μεταξύ τους.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, όπως είπε, παρ’ όλες τις  διαφορές που εντοπίζονται ανάμεσα στα αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα των ανακτημένων επιχειρήσεων και τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά τους ανά τον κόσμο, οφείλουμε να εντοπίσουμε και τα πολλά κοινά στοιχεία τους που θα επιτρέψουν τη δικτύωση όλων αυτών των κοινών εμπειριών που βασίζονται στο τρίπτυχο: «Καταλαμβάνουμε-Αντιστεκόμαστε-Παράγουμε»

Ο Ρουτζέρι στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ3, απάντησε σε ερωτήματα που είχαν να κάνουν μεταξύ άλλων με τη σημερινή πραγματικότητα των 350 ανακτημένων επιχειρήσεων της Αργεντινής, τα αντίστοιχα παραδείγματα της Ευρώπης και της Ελλάδας, και τους κινδύνους που εγκυμονεί το ξαφνικό «κρατικό ενδιαφέρον» για τη συνεταιριστική προοπτική.

Όπως έγινε γνωστό, στη Θεσσαλονίκη, στο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη μία μεγάλη ευρωμεσογειακή συνάντηση ανακτημένων επιχειρήσεων όπου θα εκτιμηθούν τα σημερινά δεδομένα λειτουργίας των αυτοδιαχειριζόμενων εγχειρημάτων και η προοπτική δικτύωσής τους.