Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Μια βιβλιοθήκη για τη ΒΙΟ.ΜΕ.!


Προς όλους τους μικρούς, ανεξάρτητους, συνεργατικούς ή και αυτόνομους εκδότικούς οίκους και τον εργαζόμενο κόσμο στο χώρο του βιβλίου.

Συναγωνιστές και συνάδελφοι,

Μετά από απόφαση της συνέλευσης των εργαζομένων αλλά και της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στον αγώνα της ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη, απευθυνόμαστε σε σας για να μας βοηθήσετε να στήσουμε μια μικρή δανειστική βιβλιοθήκη στο ελεύθερο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ. 

Εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια οι εργάτες της ΒΙΟ.ΜΕ. με τον αγώνα τους κρατάνε στα χέρια τους το εργοστάσιο ανοιχτό και την αξιοπρέπεια τους ψηλά. Ενάντια σε αφεντικά και κατασταλτικούς μηχανισμούς, έχουν καταφέρει όχι μόνο να κρατήσουν το εργοστάσιο, αλλά να βάλλουν μπρος ξανά τις μηχανές με εργατική αυτοδιαχείριση, συλλογικότητα και αλληλεγγύη. Όμως το εργοστάσιο αυτό, όπως λένε και οι ίδιοι, δεν ανήκει μόνο στους εργαζόμενους, αλλά σε όλη τη μαχόμενη κοινωνία. 

Έτσι το εργοστάσιο έχει πολλές φορές φιλοξενήσει  εκδηλώσεις, συζητήσεις, θεατρικές παραστάσεις, παζάρια, παιδικά δρώμενα, συναυλίες και πάσης φύσεως δημιουργικές διαδικασίες. Σε αυτά τα πλαίσια, του ανοίγματος δηλαδή του εργοστασίου προς την κοινωνία, απευθύνουμε αυτό το κάλεσμα σε σας για να μας βοηθήσετε με τα βιβλία σας, τις ιδέες και τις προτάσεις σας, να οργανώσουμε μια δανειστική βιβλιοθήκη μέσα στο εργοστάσιο, τόσο για τους εργαζόμενους που δουλεύουν εκεί, όσο και για όλους όσους φίλους και αλληλέγγυους επιθυμήσουν να προμηθευτούν από εκεί τα βιβλία τους.

Γνωρίζουμε μέσα από κοινούς αγώνες με το σωματείο του βιβλίου και χάρτου στη Θεσσαλονίκη, πως ο κλάδος αυτός όπως και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε αυτόν χτυπήθηκαν άσχημα από τη βαρβαρότητα που πλήττει τις ζωές μας. Ελπίζουμε μέσα από αυτήν τη συνεργασία να μεγαλώσουμε την αλληλεγγύη και την εμπιστοσύνη μεταξύ μας, γιατί σε κάθε αγώνα η γνώση, η συσσωρευμένη εμπειρία και η ιστορία που κρύβουν τα βιβλία σας αλλά και η καλή λογοτεχνία, μας εξοπλίζει και μας κάνει πιο δυνατούς.

Για όσους και όσες επιθυμούν να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια μπορούν να επικοινωνούν με το email protbiometal@gmail.com, αλλά και να στέλνουν τα βιβλία τους είτε στον χώρο του εργοστασίου [Διεύθυνση: Λαέρτου, 55535 Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη, τηλ.:2313031154] είτε αξιοποιώντας το ελευθεριακό φεστιβάλ βιβλίου που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας 16-17-18 Ιούνη στο πάρκο της Ροτόντας, να φέρουν εκεί τα βιβλία τους.

Αγωνιστικά,

Εργαζόμενοι/ες, αλληλέγγυοι/ες της ΒΙΟ.ΜΕ.