Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Έναρξη του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ στη ΒΙΟ.ΜΕ.

Από τις 20 Ιανουαρίου του 2016, το Εργατικό Ιατρείο ξεκινά τη λειτουργία του μέσα στο χώρο του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου της ΒΙΟ.ΜΕ.Δημιουργήθηκε από τη συνάντηση και συνεργασία των εργαζόμενων της ΒΙΟ.ΜΕ και του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης καιπαρέχει δωρεάν φροντίδα υγείας και πρόληψη στους εργαζόμενους, στους άνεργους και στους ανασφάλιστους κατοίκους της περιοχής του Πατριαρχικού Πυλαίας. Είναι αυτόνομο, αυτοδιαχειριζόμενο και δεν χρηματοδοτείται από το κράτος, τα κόμματα, την αγορά και την εκκλησία. Λειτουργεί χωρίς ιεραρχία, με γενική συνέλευση στην οποία παίρνονται όλες οι αποφάσεις.
Το Εργατικό Ιατρείο παρέχει πρωτοβάθμια περίθαλψη καθώς και φροντίδα σωματικής και ψυχικής υγείας για ανάγκες που σχετίζονται με τις συνθήκες εργασίας, την οικογένεια και το κοινωνικό περιβάλλον. Προσβλέπει  σε μία ολιστική φροντίδα (σωματική- ψυχική- κοινωνική) που αφορά το σύνολο των αναγκών των ανθρώπων σε όλο το πλαίσιο της ζωής τους. Για αυτό και στοχεύει στην θεραπεία  και την παρακολούθηση των ασθενειών και των θεμάτων υγείας γενικά, αλλά  στοχεύει επίσης και στην πρόληψη τους.
Στο Εργατικό Ιατρείο υπάρχει:
- ομάδα υγείας που αποτελείται από νοσηλευτή, γενικό γιατρό-παθολόγο, ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή, κοινωνικό λειτουργό, ορθοπεδικό
φαρμακευτική κάλυψη
- γραμματειακή υποστήριξη
Οι μέρες λειτουργίας: από τις 20/1/2016 έως τις 29/2/2016είναι κάθε Τετάρτη από τις 12μμ-3μμ και κάθε Πέμπτη από τις 2μμ-6μμ.
Το κλείσιμο των ραντεβού: γίνεται Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή, από τις 3μμ έως τις 6μμ στο τηλ: 2313 03 154.
Μπορείτε να βοηθήσετε προσφέροντας φάρμακα, οικονομική ενίσχυση ή λίγες ώρες ελεύθερης εθελοντικής εργασίας.
Στο Εργατικό Ιατρείο μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα ΟΛΟΙ. Επαγγελματίες υγείας και μη, κάτοικοι της περιοχής και της Θεσσαλονίκης, στηρίζοντας τη λειτουργία του, συν-διαμορφώνοντας τη φυσιογνωμία του, αποκτώντας γνώμη και λόγο και δίνοντας έτσι έμπρακτη απάντηση στη διάλυση του συστήματος υγείας.
Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα. Είναι κοινωνικό αγαθό και η φροντίδα της δικαίωμα ΟΛΩΝ.
Δεν μπορούν αυτοί; Μπορούμε εμείς! Γι’ αυτούς η ζωή κοστίζει, για μας αξίζει!
Ενσωματωμένη εικόνα
Ενσωματωμένη εικόνα
Επικοινωνία: e-mail ergatiko.iatreio@gmail.com τηλέφωνο 2313 031 154

"ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟ-ΘΥΜΗΘΩ ΤΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΩ" ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΒΙΟ.ΜΕ.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟ-ΘΥΜΗΘΩ ΤΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΩ’
Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι. Λέει ο λαός μας .
Πάμε λίγα χρόνια πίσω, όταν οι εργαζόμενοι στην ΒΙΟ.ΜΕ., θέλοντας να έχουμε κάποια κάλυψη (συνδικαλιστική) ζητήσαμε από το σωματείο εργατοϋπαλλήλων Φίλκεραμ & Johnson να μας εντάξει στη δύναμη του .
Όσο επίμονα κι αν βάζαμε το θέμα δεν ίδρωνε το αυτί κανενός συνδικαλιστή (γιατί από ότι φαίνεται δεν το επέτρεπε το μεγάλο αφεντικό, Φιλίππου). Η πίεση μας ήταν πιο έντονη στα μέλη του σωματείου του ΠΑΜΕ γιατί νομίζαμε πως ήταν πιο κοντά μας , αυτοί επιχειρηματολογούσαν πως το κάνει η διοίκηση του σωματείου γιατί φοβόταν πως θα άλλαζαν οι συσχετισμοί της διοίκησης αν μας έβαζαν και εμάς στο σωματείο. Αλλά από ότι ο χρόνος έχει δείξει, δεν είχαν καμιά διάθεση να συναδελφωθούν με εργάτες. Ανήκαν στη Φίλκεραμ, ήθελαν την καθαρότητα τους κατά πως δείχνουν τα πράγματα.
Παρ' όλα αυτά η συμμετοχή των ακάλυπτων εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ. στις απεργίες ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή των εργαζόμενων της Φιλκεραμ. Έτσι εμείς οι εργαζόμενοι στην ΒΙΟ.ΜΕ. δημιουργήσαμε το 2006 το σωματείο εργατοϋπαλλήλων της ΒΙΟ.ΜΕ. και η ενόχληση της διοίκησης της εταιρίας και του σωματείου της μητρικής ήταν πολύ μεγάλη . Από την πρώτη στιγμή άρχισε να δρα ανταγωνιστικά απέναντι στο ταξικό σωματείο της ΒΙΟ.ΜΕ.
Όσον αφορά την σημερινή ηγεσία και διοίκηση (κουμανταδόρων) του σωματείου που απαρτίζεται, μεταξύ άλλων και από πρώην εργοδηγούς, προϊστάμενους και διευθυντές κολλητούς με την οικογένεια Φιλίππου, δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τις προηγούμενες διοικήσεις σε υποτακτικότητα.
Δεν ήταν αυτοί που προσπαθούσαν να πείσουν τους εργαζόμενους μαζί και αντάμα με τον Γιώργο φιλίππου και όλους τους διευθυντές πως πρέπει να πουληθεί το Τζάμπο για να πάρουν τα λεφτά τους; (το ίδιο κάνουν τώρα με το οικόπεδο). Δεν ήταν αυτοί που προσπαθούσαν να πείσουν τους συναδέλφους πως θα ήταν καλύτερα να κλείσει το εργοστάσιο πάρα να λειτουργεί με χάσιμο για το αφεντικό; Και μετά διέδιδαν πως ο Φιλίππου έβγαλε λεφτά έξω , (και με φράσεις του τύπου «εγώ τα ξέρω από μέσα») χωρίς βέβαια να κινούνται εναντίον του, μίας και δεν έχουν κάνει καμιά ενέργεια για να δεσμεύσουν περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Φιλίππου.
Δεν είναι οι ίδιοι που τον μόνο που έβαζαν απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένων της Φίλκεραμ δεν ήταν άλλος από τους εργαζόμενους στην ΒΙΟ.ΜΕ.; Αυτοί δεν ήταν που σε έπεισαν ότι «αφού κλείνουμε εμείς να κλείσουν και αυτοί»;
Δεν ήταν οι ίδιοι που ήρθαν να παρέμβουν υπέρ της οικογένειας Φιλίππου στο δικαστήριο για να πάρει την προσωρινή διοίκηση της ΒΙΟ.ΜΕ.;
Δεν ήταν οι ίδιοι που σε έπεισαν να παραβρεθείς στην παρέμβαση του σωματίου της Φίλκεραμ για να μην μπορούμε να διεκδικήσουμε με τους ίδιους όρους από την περιουσία του ομίλου Φίλκεραμ ισότιμα όλοι οι εργαζόμενοι;
Δεν είναι οι ίδιοι που σε έπεισαν πως το συμφέρον σου είναι να πουληθεί το οικόπεδο ενιαίο σε κάποιον που θα φτιάξει ένα πολύ-κατάστημα και εσύ ονειρεύεσαι να πάρεις τους μισθούς ενός χρόνου συν αποζημίωση μαζί κι αντάμα με τον Φιλίππου όπου εσύ δικαιούσαι 10.000 - 15.000 € και αυτός διεκδικεί 500.000 € ;
Εσύ δεν είχες πειστεί πως το νερό δεν είναι κοινό αγαθό και το χρησιμοποιείς (τη διακοπή του, ως μέσο πίεσης για να φύγουμε από το εργοστάσιο;
Ε λοιπόν συνάδελφε μου πρέπει να σου πω πως
η αλλοτρίωση σου έχει ξεφύγει από κάθε όριο.
Τώρα να μου πεις συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, όταν βλέπεις εργατικά κόμματα να απαιτούν να κλείσουν τα εργοστάσια και μάλιστα να το κάνουν γρήγορα. Τι να κανείς και εσύ ο «κα(η)μένος».
Θα σου πούμε λοιπόν τι αποφασίσαμε εμείς , το σωματείο εργατοϋπαλλήλων στην ΒΙΟ.ΜΕ. γιατί έτσι λειτουργούμε και όχι ως πρόσωπα (που μας φτιάχνουν άλλοι για 7 - 8 και άλλοι για 4-5). Η συνέλευση του «σωματείου εργατοϋπαλλήλων ΒΙΟ.ΜΕ» αποφάσισε πως δεν φεύγουμε από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να κρατήσουμε ζωντανές τις οικογένειες μας με αξιοπρέπεια. Και αν θες να κόψεις το νερό, τι να κάνουμε έχουμε περάσει και χειρότερα.
Και πες το και στους φίλους σου που ανήκουν στην Νομαρχιακή της ‘Β Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, πως δεν έχουμε σκοπό να φύγουμε από το εργοστάσιο, γιατί εμείς επιμένουμε πως τα εργοστάσια ανήκουν σε αυτούς που τα δουλεύουν, κι ας απαντήσει και η κυβέρνηση σε αυτό.
Και επίσης σε έχουν πείσει ατελείωτες παρατάξεις, κυβερνήσεις ,κόμματα, πως δεν χρειάζεται παραγωγή για να περνάμε καλά, αλλά αντίθετα αρκεί ένα καλό ντιλ με τα αφεντικά. Εάν έχεις πειστεί προσπάθησε να πείσεις με την σειρά σου και τα δικά σου παιδιά που θα ψάχνουν μια δουλειά κακοπληρωμένη με το φανάρι του Διογένη.
Εσύ έχεις το δικαίωμα να διεκδικήσεις τα χρήματα σου με όποιο τρόπο νομίζεις σωστό αλλά μπορούμε και εμείς να διεκδικήσουμε τη δουλειά μας και την αξιοπρέπειά μας «συνάδελφε».
Και επειδή το παίζεις και πατριώτης, φέρε στη μνήμη σου τι είπε ο Κολοκοτρώνης σε ανάλογη περίπτωση.

Θεσσαλονίκη, Γενάρης 2016
Το σωματείο των εργαζομένων στην ΒΙΟ.ΜΕ.