Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

ΠΕΜΠΤΗ 1 Νοεμβρίου: Διακλαδική απεργία οργανωμένη από τα κάτω


Σε ΑΥΤΗ την απεργία δεν πάμε με μισή καρδιά!
Μετά από πολύ καιρό, μία απεργία με πραγματικό ενδιαφέρον. Αφού, επί χρόνια, φάγαμε στη μάπα τις απεργίες-φούσκες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, απεργίες για τα μάτια του κόσμου, χωρίς οργάνωση και με μηδαμινή συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερομένων, ήρθε η ώρα να μιλήσουν οι εργαζόμενοι/ες.
Την 1η Νοεμβρίου διοργανώνεται από διάφορα πρωτοβάθμια σωματεία απεργία, με αιτήματα που συζητήθηκαν διεξοδικά σε συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις, στους χώρους δουλειάς. Μία απεργία που ξεκίνησε να οργανώνεται πριν από το καλοκαίρι και όχι τελευταία στιγμή και στο «πόδι», που δεν είναι ακόμα ένα πυροτέχνημα αλλά θέτει τις βάσεις για μαζικότερες-δυναμικότερες διεκδικήσεις.
Το πλαίσιο των αιτημάτων:
– Αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις ανάγκες μας.
– Κατάργηση της μισθολογικής διάκρισης σε βάρος των νέων σε ηλικία εργαζομένων (υποκατώτατος μισθός για κάτω των 25 ετών).
– Να καταργηθεί η νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει ορισμό του κατώτατου μισθού με κρατική παρέμβαση.
– Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ).
– Επαναφορά των μισθών-ημερομισθίων-ωρομισθίων στα επίπεδα που προέβλεπαν οι ΣΣΕ (Εθνική Γενική, κλαδικές, επιχειρησιακές) πριν τη μνημονιακή λαίλαπα, ώστε αυτά τα επίπεδα να αποτελέσουν βάση για διαπραγματεύσεις για μισθολογικές αυξήσεις.
– Κατάργηση των μνημονιακών νόμων που υπονόμευσαν την ελεύθερη προσφυγή των σωματείων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
– Επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων. Κανένας εργαζόμενος χωρίς συλλογική σύμβαση.
– Μείωση του χρόνου εργασίας.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΕΡΙΑ!
• Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ)
• Σύλλογος Μεταφραστών – Επιμελητών – Διορθωτών (ΣΜΕΔ)
• Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ)
• Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ)
• Σωματείο Εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ
• Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και Λοιπών Εργαζομένων του Κλάδου του Επισιτισμού (ΣΣΜ)
• Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στον χώρο της ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας
• Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας

Τι δουλειά έχουν τα συνεργατικά εγχειρήματα σε μια τέτοια απεργία;
Εύλογο το ερώτημα. Τα συνεργατικά εγχειρήματα δεν έχουν αφεντικό πάνω απ᾽ το κεφάλι τους, καθορίζουν μόνα τους τους μισθούς και τον χρόνο εργασίας.
Όμως και εμείς ζούμε στην κοινωνία των αφεντικών και είναι ακριβώς αυτή την κοινωνία που θέλουμε (και παλεύουμε) να αλλάξουμε! Δεν είμαστε νησίδες που τις αφήνει ανεπηρέαστες ο καπιταλισμός. Κάθε αντεργατικό μέτρο, κάθε περαιτέρω ενίσχυση της λιτότητας και της φτωχοποίησης, κάθε προσπάθεια επιβολής καθεστώτων μιας μονίμως «έκτακτης κατάστασης», μας επηρεάζει άμεσα.
Τα μέλη των συνεργατικών δεν είναι «συνεταιρισμένοι ιδιοκτήτες» ούτε αυτοαπασχολούμενοι, όπως ακούγεται, συχνά πυκνά, από διάφορες πλευρές – είναι εργαζόμενοι «άλλου τύπου», εργαζόμενοι χωρίς αφεντικό.
Κατανοούμε τους περιορισμούς που θέτει η υφιστάμενη κοινωνική, πολιτική και οικονομική οργάνωση, στα πλαίσια της οποίας αναγκαστικά λειτουργούμε, όμως θεωρούμε ότι η δράση μας ανοίγει δυνατότητες για την υπέρβασή της. Δεχόμενες/οι τις αντιφάσεις και τα παρόντα όρια των εγχειρημάτων μας προς αυτή την κατεύθυνση, πιστεύουμε ότι η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ μας, η άμεση σύνδεσή μας τόσο με το αυτόνομο εργατικό κίνημα, όσο και με το κίνημα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. μπορεί να δημιουργήσει ισχυρότερες δυναμικές, που θα αμφισβητούν έμπρακτα την κυρίαρχη οργάνωση της εργασίας και γενικότερα την δικτατορία της καπιταλιστικής οικονομίας.
Δεν αντιλαμβανόμαστε τα διάφορα κινήματα εντελώς ξεκομμένα αλλά έχουμε στο νου μας ένα ενιαίο κίνημα με κοινωνικά-ταξικά χαρακτηριστικά που θα συμπορεύεται και θα διεκδικεί όσα του ανήκουν. Θεωρούμε πως πέρα από τα επιμέρους αιτήματα του εκάστοτε κομματιού αυτού του κινήματος η αλληλεγγύη και η συστράτευση σε ένα κοινό στόχο είναι οι βάσεις για την αντίσταση στην εξαθλίωση των ζωών μας και παράλληλα ένα έδαφος στο οποίο μπορεί να καλλιεργηθεί μία άλλη κοινωνία. Μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και σχέσεις εξουσίας, που θα χαρακτηρίζεται από ισότητα αλληλοβοήθεια και ελευθερία.
Γι' αυτό θα δώσουμε το παρών σε αυτή την απεργία και θα τη στηρίξουμε όσο μπορούμε με τις μικρές δυνάμεις μας.

Καλούμε όλες και όλους να σταθούν αλληλέγγυοι/ες στην απεργία
και να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση
στα ΧΑΥΤΕΙΑ στις 12 το μεσημέρι

Δικτύωση Συνεργατικών Εγχειρημάτων Αθήνας