Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

«Ούτε λέξη πίσω, Ούτε Ντεσιμπέλ» – Αλληλεγγύη στους καλλιτέχνες που αγωνίζονται

Δεχόμαστε μια τεράστια επίθεση που επιχειρεί ο καπιταλισμός και η υποτιθέμενη «δημοκρατία» που έχουμε για να τον εξυπηρετεί. Είναι μια επίθεση που χτυπά εμάς στους χώρους εργασίας, χτύπησε τους φοιτητές και τώρα χτυπά ακόμα και την Τέχνη.

Στη χώρα μας, η εξουσία ξεκίνησε αφήνοντας τους καλλιτέχνες στο έλεος της ανεργίας τους. Με όλα τα μαγαζιά κλειστά, προτίμησαν να δώσουν τα λεφτά σε μπάτσους, σε ΜΜΕ και σε μεγάλες εταιρίες (Aegean, Εργολάβοι διοδίων), αντί να δώσουν επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της Τέχνης, για να μπορέσουνε να ζήσουν. Άλλωστε, τι να περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση που αναζητά την πελατεία της στις εκκλησίες, αντί για το θέατρο.

Όμως, δε σταμάτησαν εκεί. Συνέχισαν προσπαθώντας να περάσουν ένα νόμο που θα ελέγχει και την Τέχνη, διώκοντας όποιον θεωρήσουν αυτοί πως απειλεί. Αν δεν αντισταθούμε, ο τρομονόμος στην Τέχνη – με τη μία ή την άλλη διατύπωση του Νόμου – θα είναι γεγονός. Και αυτό γίνεται ακόμα πιο ανατριχιαστικό, αν σκεφτεί κανείς ότι δίνονται ακόμα περισσότερα όπλα στην (Αντί)Τρομοκρατική Υπηρεσία που φυλάκισε την Ηριάννα και τον Θεοφίλου, μαγειρεύοντας τα πάντα όπως μόνο αυτή ξέρει.

Η προσπάθεια να φιμώσουν όλους όσους αντιστέκονται, όμως δε γίνεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά επεκτείνεται και σε άλλα κράτη.

Στην Ισπανία, ένας καλλιτέχνης, ο Καταλανός κομμουνιστής Pablo Hasel βρίσκεται στη φυλακή γιατί έκανε το «έγκλημα» να προσβάλει τον βασιλιά. Θα μπορούσε να είναι είδηση του 1920 όμως συνέβη μόλις προχθές. Στον 21ο αιώνα υπάρχουν ακόμα βασιλιάδες, αλλού με στέμμα και αλλού χωρίς. Και όταν τους αμφισβητείς πραγματικά κρύβονται πίσω από την υποτιθέμενη δημοκρατία και σε καταδιώκουν. Το Ισπανικό κράτος ενάντια στον Hasel έχει μαζί του όλους τους ισχυρούς, εντός και εκτός συνόρων. Είτε ενεργητικά είτε με την ένοχη σιωπή τους. Τον βασιλιά, την σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους απόγονους του Φράνκο.

Εμείς, σε Ελλάδα, Τουρκία, Καταλονία, ότι έχουμε είμαστε εμείς – Η Διεθνής Αλληλεγγύη

Ως εργάτες και εργάτριες της ΣΕ ΒΙΟΜΕ, νιώθουμε την υποχρέωση να γράψουμε για τους εργαζόμενους στην Τέχνη. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια εκατοντάδες έφτασαν στο εργοστάσιό μας για να δείξουν την αλληλεγγύη τους και να βάλουν το πεντάγραμμό τους ως ασπίδα ενάντια στην καταστολή.

Οι εργάτες του κατειλημμένου εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ στέλνουν την αλληλεγγύη τους στον Pablo Hasel και σε όλους τους καλλιτέχνες που αγωνίζονται ενάντια στους βασιλιάδες, είτε αυτοί έχουν θρόνους, είτε μεγάλες εταιρίες.



#PabloHaselLibertad