Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Κείμενο συνεργατικών εγχειρημάτων ενάντια στα μέτρα για την εστίαση

Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΘΑ ΦΥΓΕΙ,
Ο ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ;

Τα συνεργατικά εγχειρήματα που υπογράφουμε αυτό το κείμενο δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στα μέτρα που ισχύουν από 6 Νοεμβρίου 2021 και προβλέπουν έλεγχο πιστοποιητικών εμβολιασμού ή rapid test για την είσοδο στα εμπορικά καταστήματα και την παραμονή στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης.

Στα καταστήματά μας παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και φροντίζουμε οι άνθρωποι που μας επισκέπτονται να παραμένουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Ας αναλογιστεί η κυβέρνηση τι έχει κάνει στους δικούς της χώρους ευθύνης:
• Άφησε στην τύχη τους το δημόσιο σύστημα υγείας, την πρωτοβάθμια φροντίδα και την επιστημονική έρευνα.
• Ελάττωσε, αντί να αυξήσει, τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά να στοιβάζονται εντός τους.
• Όχι μόνο δεν μείωσε τον αριθμό των μαθητών στις σχολικές αίθουσες, αλλά προχωράει σε συγχωνεύσεις τμημάτων, με αποτέλεσμα τάξεις των 27 και 28 μαθητών/τριών.
• Έστειλε μήνυμα ανεμελιάς στα εμβολιασμένα άτομα και δεν συστήνει ούτε καν ένα self test, τη στιγμή που έχει αποδειχτεί πώς και αυτά κολλάνε και μεταδίδουν τον ιό.

Η κυβέρνηση απαξιώνει εμμονικά καθετί δημόσιο. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να απαλλαγεί από τις ευθύνες της, επιβάλλοντας έναν κοινωνικό κανιβαλισμό. Πλέον ο ένας εξαναγκάζεται να γίνει μπάτσος του άλλου.  Ως συνεργατικά εγχειρήματα δεν θέλουμε επ’ ουδενί να μπούμε σε αυτό το ρόλο.

Η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται με αυταρχικά μέτρα, εξαναγκασμούς και εκβιασμούς. Αντίθετα, ως κοινωνία χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη, αλληλοϋποστήριξη και εμπιστοσύνη ο ένας στην άλλη. Αξίες στις οποίες οι κυβερνώντες αποδεδειγμένα δεν χωρούν και δεν ταιριάζουν.  

Απαιτούμε να παρθούν πίσω τα άδικα και αυταρχικά μέτρα.

Δωρεάν test για όλες και όλους.

Γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Πύκνωση των δρομολογίων των ΜΜΜ – αραίωση των σχολικών και φοιτητικών αιθουσών – μέτρα προστασίας των εργαζομένων εκεί που προκύπτει το πραγματικό πρόβλημα: στις μεγάλες επιχειρήσεις όπου υπάρχει υπερσυγκέντρωση.

Όχι στους κοινωνικούς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς!


Από κοινού - «Together»
ΚΥΑΚΟ – Handcrafted
ΣΕ ΒΙΟΜΕ
Μοτοκούζι
Το Παγκάκι – Καφενείο / Κολεκτίβα εργασίας
Συνεταιρισμός Τζεπέτο – Geppetto Cooperative
Ακυβέρνητες Πολιτείες Συνεργατικό Βιβλιοπωλείο-Καφέ
Οι εκδόσεις των Συναδέλφων
Συν-Τροφή
Συν Άλλοις
Obscura Lab
Συνεργατικό Μπακάλικο «Ο Χοχλιός»
Κιούμπρικ Συνεργατικό Καφενείο/Μπαρ
Άλλος Τρόπος Κοιν.Σ.Επ.
Ανάκατα/Συνεργατικό Καφενείο
Το στενό/To steno
Συνεργατικό Καφενείο Περιβολάκι
Ποέτα Συνεταιριστικό Βιβλιοπωλείο-Καφέ
Συνεργατικό Καφενείο Κρίκος
Lacandona
Συνεργατικό μέσο ενημέρωσης Infolibre

Ασφαλίτες απείλησαν εργαζόμενο της Σ.Ε.ΒΙΟΜΕ

Λίγο πριν τη διαδήλωση της 17ης Νοέμβρη και 100 μέτρα από το Πολυτεχνείο, άνδρες της ασφάλειας με καλυμμένα χαρακτηριστικά κυνήγησαν εργαζόμενο της ΒΙΟΜΕ Ευρυπίδη ενώ πήγαινε προς τη διαδήλωση του Πολυτεχνείου. 

Οι ασφαλίτες τον περικύκλωσαν, τον έψαξαν και ζήτησαν τα στοιχεία του. Εκείνη τη στιγμή ο δημοσιογράφος Χρήστος Αβραμίδης άρχισε να μεταδίδει με κάμερα ζωντανά το γεγονός και απηύθυνε ερωτήσεις στους ασφαλίτες. Αυτοί έχοντας συνηθίσει να είναι κράτος εν κράτει δεν απαντούσαν ούτε ποιος είναι υπεύθυνος, ούτε σε ποια κρατική υπηρεσία ανήκουν. Έτσι, που κάποιος τρίτος βλέποντας 5 κουκουλωμένους άντρες να έχουν στριμώξει έναν άνθρωπο και να μην απαντάνε σε καμία ερώτηση θα υπέθετε ότι πρόκειται για συμμορία και όχι για υπαλλήλους που (υποτίθεται ότι) σκοπός τους είναι να διαφυλάττουν τη νομιμότητα. Στη συνέχεια ισχυρίστηκαν ότι δεν μπορούσαν να ελέγξουν τα στοιχεία του στο συγκεκριμένο σημείο και μετέφεραν τον εργαζόμενο της ΒΙΟΜΕ ανάμεσα στις συγκεντρωμένες διμοιρίες των ΜΑΤ.

Ο χώρος που επέλεξε η αστυνομία να πραγματοποιήσει τον έλεγχο στοιχείων «έτυχε» να είναι ο χώρος μπροστά στο Hotel ABC, που πριν μερικά χρόνια βασάνιζε τον Κύπριο φοιτητή και ύστερα ισχυρίστηκε πως τον είχε χτυπήσει μία ζαρντινιέρα. Μετά από την παρέμβαση των περαστικών και την καταγραφή του περιστατικού, η αστυνομία τον άφησε ελεύθερο και ο Συνάδελφός μας, συμμετείχε στην πορεία, κρατώντας το πανό της ΒΙΟΜΕ.

Δεν είναι η μοναχική φορά που το κράτος και οι μηχανισμοί του δρουν αυθαίρετα απέναντι σε ανθρώπους της ΒΙΟΜΕ. Και φυσικά δεν είναι η μοναδική φορά που οι κυρίαρχοι παίρνουν συγκεκριμένες επιλογές απέναντι στους δημοσιογράφους. Από τον Μητσοτάκη μέχρι τον τελευταίο ασφαλίτη, το κράτος απαντά μονάχα στις ερωτήσεις που το συμφέρουν. Και αγοράζουν τις ερωτήσεις που το συμφέρουν, μέσα από λίστες Πέτσα και διαγραφές δανείων στους μεγαλοκαναλάρχες. Όταν ξεφύγει καμιά ενοχλητική ερώτηση είτε κάνουν ότι δεν ακούνε, όπως χθες, είτε επιτίθενται στην δημοσιογράφο όπως έκαναν με την Ολλανδή Ingeborg Beugel που αναγκάστηκε να φύγει από την Ελλάδα φοβούμενη για τη ζωή της. Ή με τον Αλέξανδρο Λιτσαρδάκη που τον έπιασαν από το λαιμό γιατί κατέγραφε τα γεγονότα στο ΑΠΘ. Ταυτόχρονα η ΕΥΠ παρακολουθεί δημοσιογράφους που αναδεικνύουν τα εγκλήματα εναντίον των προσφύγων όπως αποδείχθηκε ότι έκανε εναντίον της ερευνητικής ομάδας Solomon.

Εκτός από την κρατική εξουσία, όμως, στις ελεύθερες φωνές επιτίθεται και η οικονομική εξουσία. Το κεφάλαιο. Είναι χαρακτηριστική η εξοντωτική αγωγή στελέχους της Ελληνικός Χρυσός που (με δική του πρωτοβουλία; ) υπέβαλε εξοντωτική αγωγή εναντίον του Alterthess και της Σταυρούλας Πουλημένης, διότι ανέδειξε την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλεί η εταιρεία στη Χαλκιδική.

Βλέπουμε καθημερινά ότι το κράτος παραβιάζει συστηματικά ακόμα και τις αστικές δημοκρατικές που το ίδιο υποτίθεται ότι σέβεται. Αρχικά μοίρασε ζεστό χρήμα με τη λίστα Πέτσα, για να πετύχει ακόμα μεγαλύτερη ευθυγράμμιση των ΜΜΕ με τη γραμμή του κεφαλαίου και της κυβέρνησης.

Εμείς ως ΒΙΟΜΕ σχηματίζουμε μια εργατική γροθιά μαζί με τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ που ελέγχουν την εξουσία, ενάντια στα παπαγαλάκια της εξουσίας και στους κεφαλαιοκράτες που τα ελέγχουνε.

Στέλνουμε την αλληλεγγύη μας στη Σταυρούλα Πουλημένη ενάντια στην Eldorado και στα τσιράκια της.