Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Ψήφισμα συμπαράστασης από το Σωματείο Βιβλίου & Χάρτου Θεσσαλονίκης


Νίκη στον ηρωικό αγώνα των εργατών της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής για να περάσει το εργοστάσιο στα δικά τους χέρια

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΠΑΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
  ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ!

            Το Σωματείο Βιβλίου και Χάρτου Θεσσαλονίκης εκφράζει την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζόμενων στο Εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής Θεσσαλονίκης (θυγατρική εταιρία της Φιλκεραμ & Τζονσον)  που εδώ και ενάμιση χρόνο (από τον Μάιο του 2011) βρίσκονται απλήρωτοι, σε επίσχεση εργασίας, με βασικό τους πλέον αίτημα να περάσει το εργοστάσιο στα χέρια των εργαζομένων! 
            Η στάση της εργοδοσίας (Οικογένεια Φιλίππου), που είναι εκ των παλαιότερων και ισχυρότερων επιχειρηματιών της Βορείου Ελλάδος, με εξαιρετικά έντονη και κερδοφόρα δραστηριότητα όλα τα προηγούμενα χρόνια (610.000,00 Ευρώ καθαρά κέρδη για τη Βιο. Μεταλ. το 2009, έναντι -ΞΑΦΝΙΚΑ- 350.000,00 Ευρώ ζημία μέσα στο 2010) αποδεικνύει πως η κρίση αποτελεί ευκαιρία για τις επιχειρήσεις και έτσι ακριβώς την αξιοποιούν.
            Υπό την δικαιολογία της γενικής ύφεσης και των “χρωστούμενων από το κράτος”, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) δείχνοντας την αμέριστη αλληλεγγύη του στον βιομήχανο Φιλίππου όταν αυτός συνελήφθη (για λίγο) για οφειλές προς το ΙΚΑ, εμφανίζονται οι επιχειρηματίες σαν να ‘ναι και αυτοί πληττόμενο κομμάτι από την κρίση. Μας λένε ψέματα! Κρατούν τους εργαζόμενους απλήρωτους καθιστώντας μας “τζάμπα πιστωτές” τους. Η εργοδοσία αποθρασυμένη από τις συνεχείς νομοθετικές και πολιτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης και της τρόικας, θέλει να διαλύσει κάθε εργατικό δικαίωμα. Δε διστάζει, προκειμένου να διατηρήσει τα κέρδη όλων των προηγούμενων χρόνων, να αδιαφορήσει για το εργοστάσιο, να πετάξει 65 ακόμα εργάτες στην ανεργία και τις οικογένειές τους στην ανέχεια.
            Την ίδια στιγμή που όλους εμάς τους εργαζόμενους, η μεν κυβέρνηση μας εκβιάζει με το “και άλλα νέα μέτρα, και άλλο μνημόνιο, και άλλες μειώσεις μισθών, και άλλοι φόροι, ή χρεοκοπία”, και οι δε εργοδότες μας εκβιάζουν με το “τζάμπα εργασία ή ανεργία και παίρνω την επιχείρησή μου και φεύγω”, τράπεζες, και μεγαλοεπιχειρηματίες μένουν στο απυρόβλητο και θησαυρίζουν.    
ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ - ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ
ΑΝΟΙΧΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ
            Οι αγώνες μπορούν να έχουν αποτελέσματα, όταν οι εργαζόμενοι παλεύουν με δυναμισμό και αποφασιστικότητα για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους. Όταν δεν περιμένουν να μπει μπροστά η ηγεσία της ΓΣΕΕ που δεν μπορεί και δε θέλει να ανατρέψει την επίθεση και παζαρεύουν πίσω από την πλάτη μας ακόμα χειρότερα μέτρα. Όταν δίνουν το χέρι σε κάθε συνάδελφο που αντιστέκεται. Όταν δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια μπροστά στους άδικους νόμους, αλλά κάνουν νόμο το δίκιο του εργάτη.
            Απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου να προτάξουμε την εργατική απάντηση της ανυπακοής - αντίστασης – ανατροπής της επίθεσης! Να διαλέξουμε το δρόμο του παλλαϊκού αγώνα, τη μετωπική ρήξη με τον εκβιασμό των ελλειμμάτων και του χρέους από τους τραπεζίτες, τους χρηματιστές, το ελληνικό και ευρωπαϊκό κεφάλαιο.
            Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Είμαστε εμείς που παράγουμε τον πλούτο αυτής της κοινωνίας, εμείς που έχουμε τις γνώσεις, εμείς που δουλεύουμε τις μηχανές. Και είναι άλλοι που καρπώνονται τον μόχθο μας. Ο αγώνας των συναδέλφων εργατών της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής για να πάρουν όχι μόνο όσα η εργοδοσία τους χρωστάει, αλλά και για να διατηρήσουν τις δουλειές τους παίρνοντας το εργοστάσιο στα χέρια τους θα γίνει και δικός μας αγώνας.

Σωματείο Βιβλίου και Χάρτου Θεσσαλονίκης


Κουζίνα Αλληλεγγύης στο Ηράκλειο


Οι συναγωνιστές από το Ηράκλειο, συνεχίζουν την αλληλεγγύη τους 
με Κουζίνα οικονομικής ενίσχυσης το Σάββατο 8/12 .