Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

ΠΟΡΕΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΕ ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 12.00 ΚΑΜΑΡΑ

 Θέλουν (και) τη ζωή μας.


Το τραγικό καπιταλιστικό-κρατικό έγκλημα στα Τέμπη κατέδειξε, ακόμη και στα πιο κλειστά αυτιά, πως ο σύγχρονος καπιταλισμός θα περάσει (κυριολεκτικά) επι πτωμάτων για να πετύχει την διαρκή αύξηση των κερδών που επιδιώκει. Το βλέπουμε στις καραβιές αθώων δολοφονημένων προσφύγων στο Αιγαίο και στον Έβρο, το βλέπουμε σε όλη την Μεσόγειο, το βλέπουμε στα σκοπίμως εγκαταλελειμμένα νοσοκομεία, το βλέπουμε στα εργοτάξια των εργατικών "ατυχημάτων" όπως βαφτίζουν τις εργοδοτικές δολοφονίες, το βλέπουμε στις στρατιές των ανέργων και των αστέγων, το είδαμε και στα Τέμπη. Ως εδώ. Αν θέλουμε να αντισταθούμε στη λαίλαπα του καπιταλισμού πρέπει να οργανώσουμε την κοινωνική αυτοάμυνα σε κάθε χώρο, γειτονιά και εργατικό τομέα. Και κοινωνική αυτοάμυνα σημαίνει να υπερασπιστούμε τις δομές του κοινωνικού κινήματος που προάγουν την αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση και την αυτοδιαχείριση. Να υπερασπιστούμε (και) την ΒΙΟΜΕ. Σήμερα που η σπίθα της εξέγερσης άναψε (ξανά) στην καρδιά της Ευρώπης κάθε σπιθαμή γης που βρίσκεται μακριά από τον έλεγχο του κεφαλαίου είναι ζωτικής σημασίας για τις μάχες που έρχονται.


ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΤΗ ΒΙΟΜΕ! ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ!


Εδώ και 10 χρόνια, στο κατειλημμένο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, γίνεται πράξη ο εργατικός έλεγχος στην παραγωγή και η αυτοδιαχείριση της εργασίας. Οι εργαζόμενες,-οι αντιστάθηκαν στο φόβο, όταν η ιδιοκτησία πτώχευσε δόλια το εργοστάσιο, μέσα στη χειρότερη, τις τελευταίες δεκαετίες, επίθεση της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας στις ζωές όλων μας. Πήραν τη ζωή τους στα χέρια τους και απέναντι στη βαρβαρότητα της σύγχρονης πραγματικότητας, αποφάσισαν να καταλάβουν το εργοστάσιο, για να απαλλαγούν από την εκμετάλλευση και την καταπίεση αιώνων.

Με τη στήριξη ενός τεράστιου κύματος αλληλεγγύης σε όλο τον πλανήτη, κράτησαν ζωντανό το ανακτημένο εργοστάσιο, χωρίς αφεντικά, με αυτοδιεύθυνση μέσω της συνέλευσης των εργαζόμενων και με κοινωνικό έλεγχο, την ώρα που τα εργοστάσια στην περιοχή έκλειναν το ένα μετά το άλλο. Άλλαξαν το αντικείμενο της παραγωγής, προσφέροντας στην κοινωνία φυσικά καθαριστικά, καλύπτοντας πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, βοηθώντας στη διαχείριση των αποβλήτων της ελαιουργίας, σε ένωση με τους παραγωγούς, έξω από το σύστημα εκμετάλλευσης των καρτέλ του εμπορίου. Μαζί με την κοινωνία, το εργοστάσιο έγινε χώρος αγώνα, δημιουργίας και πολιτισμού: αυτόνομες αγορές, συντονισμοί εργαζόμενων από ανακτημένα εργοστάσια και συνεργατικά εγχειρήματα από όλο τον κόσμο, το πρώτο στην Ελλάδα εργατικό ιατρείο, φεστιβάλ, εικαστικές παρεμβάσεις-graffiti, εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, προβολές, συναυλίες, συζητήσεις, δράσεις αλληλεγγύης στους μετανάστες, παρουσίες ανθρώπων από όλο τον πλανήτη που παλεύουν για έναν κόσμο ελευθερίας, αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας, έφεραν χιλιάδες κόσμου στο εργοστάσιο.


Χιλιάδες και οι άνθρωποι που στήριξαν το εγχείρημα στους δρόμους, στους συντονισμούς των κοινωνικών αγώνων, στα δικαστήρια, αποτρέποντας τους πλειστηριασμούς του οικοπέδου της πτωχευμένης μητρικής επιχείρησης Φίλκεραμ, έξω από τα υπουργεία, αποκρούοντας την καταστολή της αστυνομίας. Χιλιάδες στα καραβάνια αγώνα και αλληλεγγύης που διέτρεξαν την τοπική γεωγραφία και όλη την Ευρώπη. Μαζί με τη ΒΙΟΜΕ, για την υπεράσπιση της εργατικής αυτοδιαχείρισης, για να κάνουμε τις ζωές μας καλύτερες, χωρίς να  περιμένουμε από κανέναν εκπρόσωπο να μας «σώσει».

Για την Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης ο αγώνας των εργατών της ΒΙΟΜΕ ήταν και είναι ένας αγώνας βάσης, πέρα και έξω από κοινοβουλευτικά διλήμματα. Επειδή διανύουμε προεκλογική περίοδο θέλουμε να υπενθυμίσουμε σε όλους πως δεν πρόκειται να γίνουμε χειροκροτητές κανενός κόμματος. Να υπενθυμίσουμε πως ήμασταν οι πρώτοι που φάγαμε ξύλο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2016 και πως αν σήμερα συζητάμε για την υπεράσπιση της ΒΙΟΜΕ, υπάρχει μεγάλη ευθύνη στην ίδια κυβέρνηση, λόγω της ψήφισης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το 2017 και την μη διευθέτηση του ζητήματος όπως είχαν υποσχεθεί δια στόματος Τσίπρα, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί τους νόμους που ψήφισε η προηγούμενη και υλοποιεί τα σχέδια των οικονομικών αρπακτικών. Από αυτήν την σκοπιά υπερασπίζουμε τους κοινωνικούς αγώνες βάσης απέναντι σε κάθε κυβέρνηση. Από την άλλη χαιρόμαστε πολύ που κόσμος ανεξαρτήτου κομματικής ή πολιτικής τοποθέτησης προσέρχεται στην αλληλεγγύη και στηρίζει ανιδιοτελώς την προσπάθεια.


Οι εργαζόμενοι από την μεριά τους έχουν κάθε δικαίωμα να χρησιμοποιούν ότι δυνατότητα τους δίνεται για να φέρουν σε πέρας τους στόχους τους.

Δέκα χρόνια τώρα, οι εργαζόμενες/οι της ΒΙΟΜΕ δηλώνουν την απόφασή τους να μην παραδώσουν το εργοστάσιο και τις ζωές τους ούτε στις σειρήνες των υποσχέσεων των κυβερνώντων ούτε στους πραιτοριανούς των fund που έρχονται να μας αγοράσουν με τον πλούτο που μας έκλεψαν, πετώντας στο δρόμο εργαζόμενους, οικογένειες, ολόκληρες ζωές, με τη σύμπραξη της κρατικής καταστολής που επιτίθεται βάναυσα σε κάθε ελεύθερο, κοινωνικό ανακτημένο χώρο, προς όφελος του real estate.

Εμείς, οι αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι που βλέπουμε στο συλλογικό εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ, ένα παράδειγμα για τις ζωές μας, δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε το εργοστάσιο και την εργατική αυτοδιαχείριση, απέναντι στον πλειστηριασμό του οικοπέδου της Φίλκεραμ.


ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΚΑΘΕ ΦΛΟΓΑ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ 

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ!


 ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΟΜΕ!

 ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!


ΠΟΡΕΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΕ

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 12.00 ΚΑΜΑΡΑ

 

Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον αγώνα της ΒΙΟΜΕ

 #defendVIOME