Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΣΤΗ ΒΙΟ.ΜΕ


ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΣΤΗ ΒΙΟ.ΜΕ

Όλοι οι άνθρωποι αυτής της χώρας, εργαζόμενοι και άνεργοι, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι,  βιώνουμε εδώ και αρκετά χρόνια μια πολύ άσχημη εμπειρία, όταν ερχόμαστε σε επαφή με τις κρατικές υπηρεσίες υγείας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Ελάχιστος χρόνος για το κάθε ραντεβού που δεν επαρκεί όχι για φροντίδα, αλλά ούτε για ένα στοιχειώδες ιστορικό ακόμα και για ένα σχετικά απλό πρόβλημα. Ώρες αναμονής για να μπεις στο εξεταστήριο, ηλεκτρονική συνταγογράφηση που συνέχεια κολλάει, γιατροί που δεν σε εξετάζουν, αλλά παλεύουν με το μηχάνημα για να σου γράψουν μια συνταγή, συνεχείς εκνευρισμοί και απογοητεύσεις για υγειονομικούς και ασθενείς. Γενικά μια αίσθηση σε όλους,  ότι το σύστημα υπάρχει όχι για να αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα υγείας με φιλικό και αποτελεσματικό τρόπο, αλλά ίσα για να «ξεπετάει στα γρήγορα» τα αιτήματα των ασθενών. Κι όλα αυτά ενώ η φτώχεια και η εκμετάλλευση μεγαλώνουν καθημερινά και παράγουν περισσότερη ακόμα αρρώστια και δυστυχία.
Το Εργατικό Ιατρείο έρχεται να προτείνει μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και πριν λίγες μέρες συμπλήρωσε ένα χρόνο λειτουργίας. Δημιουργήθηκε από τη συνάντηση και συνεργασία των εργαζόμενων της ΒΙΟ.ΜΕ και του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης. Είναι αυτόνομο, αυτοδιαχειριζόμενο και δεν χρηματοδοτείται από το κράτος, τα κόμματα, την αγορά και την εκκλησία. Λειτουργεί χωρίς ιεραρχία, με γενική συνέλευση στην οποία παίρνονται όλες οι αποφάσεις.
Το Εργατικό Ιατρείο παρέχει δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για ανάγκες που σχετίζονται με τις συνθήκες εργασίας, την οικογένεια και το κοινωνικό περιβάλλον. Προσβλέπει  σε μία ολιστική φροντίδα (σωματική, ψυχική, κοινωνική) που αφορά το σύνολο των αναγκών των ανθρώπων σε όλο το πλαίσιο της ζωής τους. Για αυτό και στοχεύει στη θεραπεία και την παρακολούθηση των ασθενειών και των θεμάτων υγείας γενικά, αλλά στοχεύει επίσης και στην πρόληψη τους.
Στο Εργατικό Ιατρείο υπάρχει:
- Ομάδα Υγείας που αποτελείται από νοσηλευτή, γενικό γιατρό-παθολόγο, ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή,   κοινωνικό λειτουργό, ορθοπεδικό.
 - Φαρμακευτική κάλυψη -  γραμματειακή υποστήριξη
Απευθύνεται στους εργαζόμενους, στους  άνεργους,  στους έχοντες ή μη έχοντες ΑΜΚΑ και στους κατοίκους της περιοχής του Πατριαρχικού Πυλαίας, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. Κατά προτεραιότητα σε σωματεία εργαζομένων, εργασιακούς χώρους, συνεργατικά εγχειρήματα και κοινωνικούς χώρους με δομές εργασίας.

Το κλείσιμο των ραντεβού: γίνεται Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή, από τις 3μμ έως τις 6μμ στο τηλ: 2313 03 1154.

Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα.
Είναι κοινωνικό αγαθό και η φροντίδα της δικαίωμα ΟΛΩΝ.
Δεν μπορούν αυτοί! Μπορούμε εμείς!
Γι’ αυτούς η ζωή κοστίζει, για μας αξίζει!


Επικοινωνία: e-mailergatiko.iatreio@gmail.com ,  Τηλέφωνο:  23130 31154

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου