Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

BIO.MET: Ένα βήμα πιο κοντά στην αυτοδιαχείριση


Άρθρο της Σταυρούλας Πουλημένη από το alterthess
Στην επαναλειτουργία του εργοστασίου τους υπό καθεστώς αυτοδιαχείρισης θα προχωρήσουν σύντομα οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής οι οποίοι παραμένουν εδώ και 18 μήνες απλήρωτοι και σε επίσχεση εργασίας. Η επαναλειτουργία του εργοστασίου από τους ίδιους συνιστά την μόνη λύση για να μην πεταχτούν ακόμη 70 εργαζόμενοι στην ανεργία και ταυτόχρονα ανοίγει, σύμφωνα με τους ίδιους, τον δρόμο για την υλοποίηση του συνθήματος «αν δε μπορούν αυτοί εμείς μπορούμε χωρίς αυτούς και θα το καταφέρουμε!» Σήμερα το πρωί το Σωματείο εργαζομένων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής και η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα των εργαζομένων της Βιο.Μετ παραχώρησαν συνέντευξη τύπου προκειμένου να παρουσιάσουν  τις εξελίξεις του αγώνα τους αλλά και τις διαστάσεις που έχει λάβει το βιοποριστικό τους πρόβλημα  το οποίο παραμένει ιδιαίτερα οξύ.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην ΒΙΟΜΕΤ Μ. Αναγνώστου, για να λειτουργήσει το εργοστάσιο άμεσα είναι απαραίτητο να υπάρξει το νομικό πλαίσιο εκείνο το οποίο θα κατοχυρώνει νομικά την δραστηριότητα μιας εγκαταλλελειμένης από την εργοδοσία επιχείρησης που έχει πλέον περάσει στα χέρια των εργαζομένων. Το αίτημα αυτό μετέφεραν πριν λίγο καιρό οι εργαζόμενοι στη συνάντηση που είχαν με αρμόδιους στο Υπουργείο Εργασίας ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται νέα τετραμερής συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν  τα Υπουργεία  Εργασίας και Οικονομικών αντιπρόσωποι  των εργαζομένων και ο συνδικος της Φίλκεραμ Τζόνσον (μητρικής εταιρείας της ΒΙΟΜΕΤ) που διαχειρίζεται τις μετοχές της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής.
Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα που κατέθεσαν στο Υπουργείο έθεσαν το αίτημα για εφάπαξ οικονομική ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ καθώς και την καταβολή του επιδόματος επίσχεσης εργασίας  μέχρι να καταφέρουν να πάρουν  τα δεδουλευμένα που τους χρωστάει η εργοδοσία της ΒΙΟΜΕΤ. Ζήτησαν ακόμη να δηλωθεί το δάνειο ύψους 1 εκ. 900 χιλ. ευρώ που έχει πάρει η μητρική εταιρεία (Φιλκεραμ Τζόνσον) εις βάρος της ΒΙΟΜΕΤ και να δοθεί μέρος του με το προνόμιο των εργαζομένων.  Απαραίτητο σύμφωνα με τους ίδιους είναι να  δοθούν τα στοιχεία για τις κινήσεις των λογαριασμών της οικογένειας Φιλίππου που διαχειρίζονταν την εταιρεία και την έφεραν στο σημείο αυτό της κατάρρευσης. Επιπλέον οι εργαζόμενοι ζητούν επιδότηση 23.000 ευρώ που δίνεται  σε κάθε άνεργο από τον ΟΑΕΔ για να ξεκινήσει δική του επιχείρηση, προκειμένου να συγκεντρωθεί το απαραίτητο κεφάλαιο για την επαναλειτουργία του εργοστασίου (πρώτες ύλες κ.α.) Τέλος οι εργαζόμενοι απαιτούν την παραίτηση όλων των μελών της διοίκησης του εργοστασίου και την ανάληψη από πλευράς της εταιρείας των χρεών που έχει συσσωρεύσει το εργοστάσιο προς τους προμηθευτές,τις τράπεζες κ.α το διάστημα που παρέμενε κλειστό .  Αν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους αυτά μπορούν άμεσα να περάσουν στην παραγωγή προϊόντων τα οποία θα βρίσκονται σε τιμή προσιτή για την λαϊκή οικογένεια . Όπως έχουν και στο παρελθόν  διευκρινίσει το εργοστάσιο  θα λειτουργεί υπό τον έλεγχο των εργαζομένων, ο κάθε εργαζόμενος θα κατέχει  μία μετοχή και οι αποφάσεις θα παίρνονται στις γενικές συνελεύσεις.


Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου παραγωγής δομικών υλικών, τόνισαν ακόμη ότι  είναι έτοιμοι να περάσουν σε δοκιμαστική λειτουργία του εργοστασίου προκειμένου να αρχίσει η παραγωγή ενός αριθμού προϊόντων και να συνδεθούν με τους πελάτες του εργοστασίου που το διάστημα αυτό που το εργοστάσιο παρέμενε κλειστό δεν σταμάτησαν να δείχνουν το ενδιαφέρον τους για τα προϊόντα. Αυτό είναι και μια ένδειξη ότι το εργοστάσιο αν μπει άμεσα σε λειτουργία θα προκαλέσει άμεσα την ζήτηση των προϊόντων του.
Ο πρόεδρος του σωματείου σε ερώτηση που του τέθηκε «τι θα γίνει αν η κυβέρνηση δεν στηρίξει την προσπάθεια τους αυτή στο οικονομικό σκέλος της», απάντησε ότι μέσα από την διάδοση του αγώνα των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕΤ στο εξωτερικό και των κινητοποιήσεων αλληλεγγύης που έχουν μέχρι σήμερα γίνει, προέκυψαν προτάσεις για ενίσχυση του εγχειρήματος από ανεξάρτητες κινηματικές συλλογικότητες.  Μία από αυτές είναι το ταμείο Working World που δημιουργήθηκε με αφορμή το ντοκιμαντέρ της Ναόμι Κλάιν «The Take» στην Αργεντινή και χρηματοδοτεί συναιτεριστικά εγχειρήματα σε όλον τον κόσμο. Πρόταση για οικονομική ενίσχυση του εγχείρηματος αυτοδιαχείρισης στην  ΒΙΟΜΕΤ υπήρξε, όπως πρόσθεσε, και από την συνεταιριστική επιχείρηση Mondragon στην χώρα των Βάσκων.
Ο Μ. Αναγνώστου δήλωσε τέλος ότι η υπομονή των εργαζομένων έχει εξαντληθεί καθώς περισσότερο από 1,5 χρόνο το εργοστάσιο παραμένει κλειστό και οι εργαζόμενοι στερούνται ακόμα και τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Αυτό που προσπαθεί η κυβέρνηση, συμφωνα με τον ίδιο να κάνει, είναι να εξαντλήσει τις ελπίδες τους πράγμα που, όπως επεσήμανε, «δεν θα καταφέρει γιατί η αποφασιστικότητα των εργαζομένων αντί να μειώνεται αυξάνεται μέρα με τη μέρα». Εξάλλου και οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που έχουν δημιουργηθεί σε όλη την Ελλάδα έχουν αναπτερώσει το ηθικό των εργαζομένων και επιβεβαιώνουν το δίκαιο του αγώνα τους. Για τους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕΤ η επιτυχία του εγχειρήματος της αυτοδιαχείρισης δεν θα αποτελεί νίκη μόνο του δικού τους αγώνα αλλά ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα για  χιλιάδες εργαζόμενους που βρίσκονται σε αντίστοιχη κατάσταση σε όλη την χώρα. 
Σ. Πουλημένη

2 σχόλια:

  1. Οταν λετε "Στην επαναλειτουργία του εργοστασίου τους υπό καθεστώς αυτοδιαχείρισης θα προχωρήσουν σύντομα οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής" εννοειτε οτι εχει δρομολογηθει κατι?ή ειναι σχήμα λόγου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τίποτα δεν είναι σχήμα λόγου. Αρκεί να ακούσεις ξανά την τοποθέτηση του Σωματείου στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου.

      Διαγραφή