Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Η "Αντιγόνη*" έρχεται στη ΒΙΟ.ΜΕ.!


[περισσότερες πληροφορίες θα αναρτηθούν το επόμενο διάστημα]
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Με αφορμή την Αντιγόνη του Σοφοκλή, η θεατρική ομάδα “theatre de Votanique”, πατώντας
πάνω στον γνωστό μύθο, προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει, διασκευάζοντας το κείμενο, τις
σχέσεις ατόμου και κράτους στα πρόσωπα της Αντιγόνης και του Κρέοντα αντίστοιχα.
Ο Χορός έχει αντικατασταθεί με αποσπάσματα σύγχρονων κειμένων (δοκίμιο, λογοτεχνία),
καθώς προηγουμένως η ομάδα εργάστηκε πάνω στις πολλαπλές δραματουργικές αναγνώσεις
και φιλοσοφικές ερμηνείες της σοφόκλειας τραγωδίας.
Διασκευάστηκαν και συμπεριλήφθηκαν αποσπάσματα από τα κείμενα των: Αθηνά Αθανασίου,
Κορνήλιος Καστοριάδης, Μάσιμο Κατσιάρι, Ζωρζ Μπατάιγ, Τζούντιθ Μπάτλερ, Σαρλ
Μπωντλαίρ, Γιώργος Πρεβεδουράκης, Θωμάς Τσαλαπάτης, Φρίντριχ Χέλντερλιν.
Στην παράσταση υπάρχει ζωντανή μουσική που παρεμβάλλεται στις σκηνές, δημιουργώντας μια
σύγχρονη αίσθηση στην ιστορία.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Σκυφτούλης
Διασκευή: Ιουλία Μέρμηγκα, Θοδωρής Σκυφτούλης
Μουσική, σχεδιασμός ήχου: Ντίνος Σάμπαλης
Σκηνικά Κοστούμια,: Μαρία Ζυγούρη
Φωτισμοί: Θοδωρής Σκυφτούλης
Αφίσα: Σοφία Μπέμπεζα
ΗΘΟΠΟΙΟΙ (κατά σειρά εμφάνισης)
Αφήγηση σύγχρονων κειμένων: Ιουλία Μέρμηγκα
Κρέων: Νίκος Χαϊδούλης
Αντιγόνη: Τάνια Κωνσταντινίδου
Ισμήνη: Φιλιππία Λιάκουρη, Εύστα Σαχλά
Φύλακας: Αποστόλης Παληκαράς
Αίμονας: Πηγή Χαϊδούλη
Τειρεσίας: Δήμητρα Σκλάβου
Ευριδίκη: Γεωργία Μούργελα
Άγγελος: Βάσω Μάρκου
Εξάγγελος: Μαρία Βενέτη, Μάγδα Τσαχά

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 ώρα και 15 λεπτά

ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ OFFICINE ZERO ΣΤΗ ΡΩΜΗ

https://fbexternal-a.akamaihd.net/safe_image.php?d=AQBtUl6dEt90ZS6V&w=484&h=253&url=http%3A%2F%2Fwww.ozofficinezero.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2014%2F05%2FMG_63751.jpg&cfs=1

Η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον αγώνα της ΒΙΟ.ΜΕ. στηρίζει τον αγώνα του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου Offizine Zero στη Ρώμη και συνυπογράφει το παρακάτω ψήφισμα υποστήριξής

ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΚΑΙ 
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ OFFICINE ZERO ΣΤΗ ΡΩΜΗ

Αντιμετωπίζοντας την δραματική κοινωνική και εργασιακή κρίση που υπάρχει στην Ιταλία και στην Ευρώπη, είναι απαραίτητο να δοθούν απροσδόκητες και θαρραλέες απαντήσεις. Το Officine Zero, ένα κατειλημμένο εργοστάσιο μερικά μέτρα από τον σταθμό Τιμπουρτίνα της Ρώμης, είναι ένα αξιόλογο παράδειγμα άμεσης δραστηριοποίησης εργατών, επισφαλώς εργαζομένων και ανέργων, με σκοπό να ωθήσει την οικονομία σε μια νέα βάση: της συνεργασίας, της αμοιβαιότητας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. 

Το Officine, πρώην RSI (μέρος συντήρησης νυχτερινών τρένων, πρώην Wagon Lits), καταλήφθηκε αρχικά στις 20 Φεβρουαρίου του 2012 από τους απολυμένους εργαζόμενους. Την πρώτη Ιουνίου του 2013, σε απάντηση της χρεοκοπίας της εταιρείας, που αποφασίστηκε από το δικαστήριο του Lecco, ένας ευρύς κοινωνικός συνασπισμός, ο οποίος υποστήριζε καιρό των αγώνα των εργαζομένων, άνοιξε τις πόρτες του εργοστασίου με πλάνο τη μετατροπή του, με σκοπό να δοθούν νέες προοπτικές στη συνεχιζόμενη κατάληψη.

Το πειραματικό αυτό μοντέλο προωθεί καινοτόμα πρότζεκτ, τα οποία επωφελούνται από την συνεργασία μεταξύ διαφορετικών επαγγελμάτων, τον περιορισμό των δαπανών λόγω της ίσης κατανομής στα κόστη και τις προμήθειες  των ολοκληρωμένων υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα. Στο επίκεντρο του νέου εγχειρήματος είναι να δημιουργηθεί ένα επίσημα εγκεκριμένο κέντρο για την επαναχρησιμοποίηση και τη προετοιμασία επαναχρησιμοποίησης αγαθών, όπου τα αγαθά και τα απορρίμματα μπορούν να ελεγχθούν, να καθαριστούν, να επισκευαστούν και να διανεμηθούν στην αγορά μεταχειρισμένων, σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
 
Για την βελτιστοποίηση της αποκατάστασης και χρήσης των χώρων και των μηχανημάτων από την μια μεριά και για την κοινωνικο-οικονομική αξία του συνεργατισμού από την άλλη, δημιουργήθηκαν και άλλα εγχειρήματα: χειρωνακτικά εργαστήρια, μεταποιήσεις και δημιουργία πρωτοτύπων, ένας χώρος συνεργασίας για ελεύθερους επαγγελματίες, ένας "θάλαμος για αυτο-απασχολούμενους και επισφαλείς εργαζομένους" με νόμιμες οικονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες ασφάλισης, ένα σπίτι για φοιτητές και ένα κυλικείο. Σήμερα μετά από ένα χρόνο το Officine Zero παρουσιάζεται σαν ένας μεγάλος ανοικτός χώρος της συνεργατικής παραγωγής, όπου οι εργάτες της παραγωγής, οι τεχνίτες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι φοιτητές συνεργάζονται καθημερινά. Η αναγέννηση αυτών των χώρων έγινε δυνατή χάρις στην επαναλειτουργία των ήδη υπαρχόντων μηχανημάτων, τα οποία είναι βασικά για την παραγωγή σήμερα.

Τον Σεπτέμβριο, οι σύνδικοι της πτώχευσης θέλουν να καλέσουν ένα δημόσιο πλειστηριασμό, για να πουληθούν τα μηχανήματα με τον κίνδυνο ότι μια τεράστια κληρονομιά θα ξεπουληθεί, χωρίς καμία προστασία της περιοχής και της εργασίας. Για αυτό το λόγο το Officine Zero κάνει έκκληση για άμεση κινητοποίηση και υποστήριξη του αγώνα από όλες τις πλευρές. 

Υποστήριξη του Officine Zero σημαίνει απαίτηση από τα θεσμικά όργανα (της περιφέρειας Lazio και της πρωτεύουσας, τη Ρώμη συγκεκριμένα) να δώσουν συνέχεια στις μέχρι τώρα προσπάθειες, για την προστασία του εργασιακού μέλλοντος των εργατών και την προώθηση της διαδικασίας αγοράς από τους εργάτες, σύμφωνα με το άρθρο 43 του Ιταλικού συντάγματος. 

Υποστήριξη του Officine Zero αυτή τη στιγμή σημαίνει συμμετοχή στη δημιουργία ενός κοινού ταμείου, το οποίο είναι απαραίτητο για να τεθούν οι βάσεις για την ανάπλαση του κοινού καλού σε ότι αφορά την παραγωγή και το περιβάλλον. Στην Ιταλία και στην Ευρώπη υπάρχει αύξηση σε παραδείγματα επιχειρήσεων που σώθηκαν από την πτώχευση λόγω των ίδιων των εργαζομένων και των τοπικών κοινοτήτων, ενώ η συνεργατική οικονομία όλο και περισσότερο αναδύεται ως ένα νέο παράδειγμα στην παραγωγή. Για όλα αυτά σας καλούμε να υπογράψετε το παρόν κάλεσμα και να υποστηρίξετε το Officine Zero σε αυτή τη δύσκολη πρόκληση, αλλά καθοριστική και συναρπαστική για ολους εμάς.

Για υπογραφές και πληροφορίες: