Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Ρεπορτάζ για την σημερινή ημέρα

Μοτοπορεία αλληλεγγύης στην ΒΙΟΜΕ και Αντιγόνη* στο εργοστάσιο

Πηγή: www.alterthess.gr

Μοτοπορεία στο κέντρο της πόλης πραγματοποίησαν αλληλέγγυοι στον αγώνα της ΒΙΟΜΕ, στον αγώνα των εργατών να συνεχίσουν την επαναλειτουργία του εργοστασίου κάτω από εργατική αυτοδιεύθυνση παρά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις που δέχονται από πλευράς της εργοδοσίας. Αλληλέγγυοι από διάφορους κοινωνικούς χώρους φώναξαν συνθήματα ενώ παράλληλα στις μηχανές και στα αμάξια που συμμετείχαν στην μοτοπορεία αναρτήθηκαν πανό με  συνθήματα με κυριότερο το «Κάτω τα χέρια από τη ΒΙΟΜΕ», «Η ΒΙΟΜΕ στα χέρια των εργατών –Αυτοδιεύθυνση παντού».




Να υπενθυμίσουμε ότι μετά την πρόσφατη ανεπιτυχή προσπάθεια της προηγούμενης εργοδοσίας του εργοστασίου -η οποία  εγκατέλειψε στην κυριολεξία εργοστάσιο και εργαζόμενους πριν δύο χρόνια – να επανέλθει το εργοστάσιο στα χέρια της, οι εργαζόμενοι έχουν αντιμετωπίζουν σήμερα μια νέα επίθεση.  Πρόκειται για την αίτηση πτώχευσης της ΒΙΟΜΕ που κατέθεσε η  ΑΓΕΤ Ηρακλής (ανήκει στην πολυεθνική Lafarge) για χρέη 130.000 ευρώ και η οποία έγινε δεκτή. Οι εργαζόμενοι αναμένεται να καταθέσουν μετά την καθαρογράφηση της απόφασης αίτημα τριτανακοπής ζητώντας την μη εφαρμογή της απόφασης μέχρι την εκδίκαση της .

Όπως τονίζει ο Χρ. Μανούκας, μέλος της Πρωτοβουλίας αλληλεγγύης η αποδοχή της αίτησης πτώχευσης της ΒΙΟΜΕ συνιστά τεράστια αντίφαση σε σχέση με την απόρριψη από τα δικαστήρια της αίτησης της προηγούμενης διοίκησης να επανέλθει στο εργοστάσιο. «Το δικαστήριο ζητά από την μία να συσταθεί προσωρινή διοίκηση αποδεχόμενο το αίτημα των εργαζομένων και οικονομικό έλεγχο στα χρέη της εταιρείας και από την άλλη αποδέχεται την αίτηση πτώχευσης από την ΑΓΕΤ Ηρακλής για ένα γελοίο ποσό την στιγμή που τα χρέη της ΒΙΟΜΕ ανέρχονται στα 23 εκατ» συνεχίζει και προσθέτει «Η μοτοπορεία συνιστά μια πρώτη απάντηση στις προσπάθειες να κλείσει το εργοστάσιο. Κατά την γνώμη μας η προσπάθεια πτώχευσης της ΒΙΟΜΕ εκ μέρους της ΑΓΕΤ Ηρακλής αποδεικνύει ότι η τελευταία παίζει το παιχνίδι της εργοδοσίας» καταλήγει ο Χρ. Μανούκας.
Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι αν προχωρήσει η αίτηση πτώχευσης της ΒΙΟΜΕ αυτό θα συνιστά απολύσεις χωρίς αποζημίωση και έξωση των εργαζομένων από το εργοστάσιο.

«Σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε απαντάμε στα απανωτά χτυπήματα που δεχόμαστε, τονίζει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων» Μ. Αναγνώστου. «Χρησιμοποιούν δικαστικές μεθόδους γιατί έχουν την δύναμη και τα χρήματα να κάνουν πολλά δικαστήρια. Εμείς απαντάμε με πολιτικό τρόπο και υποσχόμαστε με τον ίδιο τρόπο να απαντάμε καις το μέλλον. Έχουμε κάνει όλα τα πολιτικά βήματα για να βρεθεί λύση και να λειτουργήσει ξανά το εργοστάσιο. Για ότι συμβεί από εδώ και πέρα υπεύθυνοι είναι αυτοί που προκαλούν το κοινό αίσθημα. Δεν μας μένει άλλος δρόμςο από τον δρόμο του αγώνα και πιστεύουμε ότι θα νικήσουμε γιατί έχουμε την κοινωνία με το μέρος μας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το εγχείρημα της αυτοδιαχείρισης συνιστά την μοναδική λύση «για να μην πτωχεύσει η κοινωνία, για να επιβιώσουμε εμείς, οι οικογένειές μας και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση»
Η μοτοπορεία κατέληξε στο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ όπου στα πλαίσια του φεστιβάλ "Άμεσης Δημοκρατίας" ανέβηκε η θεατρική παράσταση «Αντιγόνη» από την ομάδα "Theatre de Votanique", με ελεύθερη είσοδο.
Να υπενθυμίσουμε ότι με αφορμή την Αντιγόνη του Σοφοκλή, η θεατρική ομάδα “theatre de Votanique”, πατώντας πάνω στον γνωστό μύθο, προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει, διασκευάζοντας το κείμενο, τις σχέσεις ατόμου και κράτους στα πρόσωπα της Αντιγόνης και του Κρέοντα αντίστοιχα.
Οι αλληλέγγυοι έδωσαν νέο ραντεβού στις 6 του Σεπτέμβρη στην Καμάρα στις κινητοποιήσεις για την ΔΕΘ και στις 7 του Σεπτέμβρη, το πρωί της Κυριακής διοργανώνεται μεγάλη συνάντηση των κινημάτων στον χώρο του εργοστασίου.