Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

'Εκμεταλλεύονται την απαγόρευση κυκλοφορίας για να κόψουν το ρεύμα στη ΒΙΟΜΕ.



ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΕ ΕΔΩ: https://tinyurl.com/wj67hdw

Άντρες με χακί, ένοπλοι κυκλοφορούν στο σκοτάδι με απαγόρευση κυκλοφορίας και καταστέλλουν. Τί μας θυμίζει;
Πριν ακόμα ξημερώσει, 6:30 το πρωί, η κυβέρνηση έβαλε συνεργείο της ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα στη ΒΙΟΜΕ. Από κοντά και τα ΜΑΤ να φυλάνε την προσπάθεια να ρίξουν μαύρο στον αγώνα μας. Όπως αναμενόταν για κάποιους η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει λιγότερο από κάποιους άλλους. Οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ αν συγκεντρωθούν για να διαμαρτυρηθούν θα είναι παράνομοι, ενώ οι ΜΑΤατζήδες και κάποιοι λίγοι πρόθυμοι υπάλληλοι της ΔΕΗ μπορούν να συγκεντρωθούν για να κόψουν το ρεύμα.
Κόβουν το ρεύμα με την πρόφαση ότι είμαστε παράνομοι.Θα σας αποκαλύψουμε το έγκλημα που διαπράτταμε τις τελευταίες εβδομάδες, από όταν ξεκίνησε η πανδημία. Παράγαμε σαπούνια για να στείλουμε στην Μόρια, σε ανθρώπους που δεν έχουν. Παράγαμε καθαριστικά για να παν στις φυλακές, που το κράτος αφήνει στο έλεος της πανδημίας. Και φυσικά συνεχίσαμε να παράγουμε καθαριστικά για να διαθέσουμε στις λαϊκές οικογένειες που δεν έχουν το δικαίωμα στην προστασία από τον ιό, γιατί πρέπει να στοιβαχτούν στους εργασιακούς χώρους και να παράγουν τα κέρδη των μεγάλων. 
Ο παρονομαστής εδώ είναι κοινός. Το φρόνιμο για αυτούς είναι να «Μένουμε σπίτι» εκτός αν πρέπει να παράγουμε τα κέρδη τους. Να «μένουμε σπίτι» εκτός αν δεν έχουμε τέτοιο και ζούμε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Για το κράτος και τους εργοδότες δεν έχει κέρδος να προσέχεις τον εργάτη, τον πρόσφυγα, τον φυλακισμένο. Γι’ αυτό και τους αφήνει στο έλεος της πανδημίας, αλλά όταν πρόκειται για συλλογικούς αγώνες η απαγόρευση είναι απαράβατη. Το κράτος θέλει να κλείσει το εργοστάσιο, να σταματήσει μια παραγωγική μονάδα καθαριστικών εν μέσω κορονοϊού. Διατάζει το κλείσιμο ενός εργοστασίου που τηρεί τα μέτρα ασφαλείας των εργαζομένων, ενώ αφήνει ανεξέλεγκτους τους μεγάλους εργοδότες. 
Δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθούν να μας κόψουνε το ρεύμα. Το ίδιο επιχειρήθηκε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Και όλα αυτά ενώ προτείναμε ξανά και ξανά να μπει το ρολόι στο όνομά μας και να πληρώνουμε την κατανάλωση. Τους καταλαβαίνουμε που πήγαν αξημέρωτα. Γιατί μόλις ξημέρωσε έφτασε αμέσως ένα κύμα αλληλεγγύης. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν την προσπαθειά μας. Αλληλέγγυοι μεταφράζουν και διακινούν τα κείμενά μας. Ζητούν τα προϊόντα μας.
Η ΒΙΟΜΕ δεν θα κλείσει για δυο καλώδια. Ήδη η αλληλεγγύη μας έφερε μια γεννήτρια και συνεχίζουμε την λειτουργία, ξαναξεκινάμε να παράγουμε και ετοιμάζουμε την πλήρη επανασύνδεση με κάθε μέσο. 
ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΜΕ ΡΟΛΌΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΦΜ ΤΗΣ Σ.Ε.ΒΙΟ.ΜΕ
ΠΛΗΡΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΕΣ/ΟΛΟΥΣ ΤΙΣ/ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΡΙΕΣ/ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟΥΣ
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΒΙΟΜΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΕΔΩ:


Η ΒΙΟΜΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ 
#power2viome

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ


“We have a simple message to all countries - test, test, test,”
WHO Director General Tedros Adhanom Ghebreyesus

"Ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή με τις καραντίνες, είναι ότι αν δεν θέσουμε σε προτεραιότητα ισχυρά μέτρα για την τόνωση της δημόσιας υγείας, όταν αρθούν τα μέτρα περιορισμού, θα επανέλθει ο κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας"
Μάικ Ράιαν αρμόδιος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

“Η χώρα είναι θωρακισμένη απέναντι στον κορωνοϊό”
Β. Κικίλιας

“Είμαστε σε πόλεμο. Με έναν εχθρό που είναι αόρατος”
Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πλανήτης χορεύει στους ρυθμούς του κορονοϊού. Η πανδημία COVID-19 βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο του δημόσιου λόγου και παρουσιάζεται ως ο κύριος ρυθμιστής της οικονομίας, της κρατικής πολιτικής και γενικά όλων” των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό ανέρχονται σε περίπου 490.000 και οι νεκροί που καταγράφονται ανέρχονται σε 22.000. Μόνο στην κοντινή Ιταλία αυτοί που έχουν προσβληθεί από τον ιό είναι τώρα 74.300 και οι νεκροί είναι 7.500. Ο αρχικός εφησυχασμός μιας σειράς κρατών που είχαν την εκτίμηση (ή τον πόθο) η επιδημία να περιοριστεί στην Κίνα, που υπήρξε αρχικά το επίκεντρο της επιδημίας, και τις γειτονικές της χώρες και να έχουμε μια επιδημία έκτασης SARS ή MERS κατέρρευσε ολοκληρωτικά. Και κατέρρευσε εξαιτίας της δομής και της οργάνωσης του σύγχρονου κόσμου, της οικονομίας, της διεθνοποιημένης αγοράς, της συγκέντρωσης του πληθυσμού σε μεγάλα αστικά κέντρα. Τον αρχικό εφησυχασμό αντικατέστησαν τώρα τα έκτακτα μέτρα, τα οριζόντια, γενικευμένα lockdowns, η ανησυχία για την οικονομία, της οποίας η προϊούσα ύφεση επιταχύνθηκε και ως εκ τούτου οι φόβοι για μια οικονομική κρίση και κατάρρευση τύπου 2008 πολλαπλασιάζονται, τα μέτρα διάσωσής της (ομόλογα, δανεισμοί κτλ) και κυρίως η κήρυξη μιας γενικευμένης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που όπως κάθε τέτοια οφείλει να αντιμετωπιστεί με στρατιωτικά και μη μέσα. “Έχουμε πόλεμο” λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και έχει δίκιο. Η πανδημία είναι μια πραγματική απειλή για τη ζωή μας όπως και για τη ζωή των συνανθρώπων μας, των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο. Όμως για εμάς, ο εχθρός δεν είναι ένας ιός. Ούτε πρόκειται να συνταχθούμε μαζί του.  Για εμάς, ο εχθρός είναι το περιβάλλον εξάπλωσής του που περιλαμβάνει την υποβάθμισή έως κατάρρευσης της δημόσιας δωρεάν υγείας, την υποτίμηση των ζωών πολλών εργαζομένων σε όλο τον κόσμο που είτε δουλεύουν με κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό είτε απολύθηκαν στο πλαίσιο “διάσωσης της οικονομίας”. Ξέρουμε πολύ καλα ότι δε νοιάζονται για τις ζωές μας. Νοιάζονται μόνο για τα κέρδη τους. Νοιάζονται να προλάβουν τις συνέπειες της κρίσης που επιταχύνεται μετακυλώντας τις ευθύνες σε εμάς (εξ ου και η όλη φιλολογία της ατομικής ευθύνης). Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι υποτιμούμε τον κίνδυνο της πανδημίας. Ξέρουμε πρώτοι/ες από όλους/ες τι σημαίνει κίνδυνος για τη ζωή μας. Γι' αυτό και τηρούμε τα μέτρα (αυτό)προστασίας πολύ πριν τις εξαγγελίες τους για απαγόρευση κυκλοφορίας, γι' αυτό και στηρίζουμε τους μαχόμενους υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προστασίας των ζωών μας και στηρίζουμε τα αιτήματα των εργαζομένων σε κλάδους που λειτουργούν ακόμη πχ σουπερμάρκετ για προστασία κτλ.

Πίσω από τις κραυγές των κυβερνήσεων για ατομική ευθύνη και τα αυταρχικά μέτρα καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, φαίνεται πιο πολύ από ποτέ το αποτέλεσμα μιας διαρκούς, συστηματικής υποβάθμισης των δημόσιων συστημάτων υγείας τα τελευταία χρόνια στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Τόσα χρόνια περικοπών των δαπανών που πηγαίνουν σε κοινωνικές και δημόσιες παροχές με την ταυτόχρονη ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης αυτών των τομέων (βλέπε λίγους μήνες πριν, την προσπάθεια προώθησης των ΣΔΙΤ στην υγεία) ή την επιβολή μιας cost-effective λειτουργίας των δημοσίων με κριτήρια κόστους/οφέλους και τη διαρκή αξιολόγησή τους βάσει αυτού, δε μπορεί να είχαν παρά το εξής αποτέλεσμα: Τα εθνικά συστήματα υγείας, παρά τα συμπεράσματα που θα έπρεπε να έχουν βγάλει από προηγούμενες επιδημίες, δε μπορούν να ανταπεξέλθουν στην υγειονομική κρίση που ξέσπασε λόγω του κορονοϊού. Οι ευθύνες της κυβέρνησης, όπως και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι πολλές και ο κατάλογος είναι μακρύς: Παρά τις αρχικές φανφάρες ότι “η χώρα είναι θωρακισμένη”, η κυβέρνηση δεν άνοιξε νέες ΜΕΘ παρά μόνο λίγες ΜΟΝΟ το τελευταίο δεκαήμερο, δε λαμβάνει μέτρα προστασίας των υγειονομικών, δεν εξασφαλίζει αρκετά test για τον ιό και δεν επέτασσε τις ιδιωτικές κλινικές μέχρι πριν λίγες μέρες αλλά και όταν το έκανε φρόντισε να τις αποζημιώσει με αστρονομικό ποσό των τριάντα εκατομμυρίων. Και αυτό φυσικά σε συνδυασμό με τις ελλείψεις όλου του προηγούμενου διαστήματος όπως η υποβάθμιση και υποστελέχωση κάθε είδους πρωτοβάθμιας υγείας και φυσικά η πλήρης ανεπάρκεια μιας έρευνας προσανατολισμένης στην πρόληψη(πχ ο Trump πετσόκοψε τον προϋπολογισμό που πήγαινε στην πρόληψη ασθενειών του Center for Disease Control). Και όλα αυτά ενώ είναι πλήρως αποδεκτό ότι το fatality rate του ιού συναρτάται άμεσα με τα test που διενεργούνται, την ετοιμότητα του συστήματος υγείας αρα και την προστασία των υγειονομικών. Επίσης, σε αυτά που θεωρούνται ως “μετόπισθεν” αυτού του “πολέμου”, ποιος/α θα μπορούσε να αρνηθεί ότι η υγεία μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις συνθήκες στις οποίες ζούμε; “Μένουμε σπίτι” αλλά το μένουμε σπίτι δεν είναι το ίδιο για όλους/ες. Τι σημαίνει μένουμε σπίτι για τους άστεγους/ες, τους τοξικοεξαρτημένους/ες, τους ΈΓΚΛΕΙΣΤΟΥΣ/ΕΣ σε στρατόπεδα συγκέντρωσης hotspot, τους φυλακισμένους/ες; Τι σημαίνει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας για ανθρώπους με ψυχικές νόσους που αυτή την περίοδο θα υποτροπιάσουν; Τι σημαίνει η ποινικοποίηση κάθε ανθρώπινης επαφής (γενικά και αφηρημένα, φυσικά φροντίζουμε εμάς, τους οικείους/ες μας, την τάξη μας και την κοινωνία λαμβάνοντας μέτρα προστασίας), κάθε βόλτας σε εξωτερικό χώρο και το κλείσιμο αλσών, δασών και πάρκων; Η αισθητικοποίηση της καραντίνας είναι προνόμιο. Προνόμιο όσων μπορούν (ή νομίζουν ότι θα μπορούν για καιρό) να ανταπεξέλθουν σε αυτήν την κατάσταση. Για όσους έχουν σπίτι, δεν στοιβάζονται, έχουν λεφτά για νοίκι και λογαριασμούς.

Παράλληλα, η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν ισχύει για όσους/ες εργάζονται σε supermarket, φαρμακεία, αεροδρόμια, takeaway μαγαζιά, delivery, callcenters ή σε όσους κλάδους θεωρείται ότι “στηρίζουν” την οικονομία και η παύση τους θα σήμαινε την κατάρρευσή της. Πρόκειται για ένα κρατικό και εργοδοτικό ΈΓΚΛΗΜΑ. Δε λογαριάζουν στο ελάχιστο τις ζωές της τάξης μας. Ενώ ταυτόχρονα, διευθυντικά στελέχη, CEOs, αφεντικά οχυρωμένα στα υπερπολυτελή σπίτια-φρούρια, δε ρισκάρουν τίποτα και κερδίζουν στις πλάτες εκατομμυρίων εργαζομένων στον κόσμο για τους οποίους δε λαμβάνεται κανένα μέτρο προστασίας. Με φόντο μάλιστα την κρίση η οποία διαφαινόταν στο ορίζοντα πολύ πριν την πανδημια, δε διστάζουν να απολύουν εργαζομένους/ες που κρίνουν άχρηστους, υπεράριθμους πλεονάζοντες. Έχουμε δηλαδή από τη μία την απόλυτη εκμετάλλευση εργαζομένων που με κίνδυνο τη ζωή τους κρατούν όρθια όλη την κοινωνία και από την άλλη πέταγμα όσων περισσεύουν έξω από την εργασία με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την κοινωνική αναπαραγωγή τους. Οι απολύσεις μόνο στην Ελλάδα υπολογίζονται στις 41.000 έως τώρα, αριθμός που φυσικά θα ανέβει. Τις απολύσεις, τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, τις αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών, τη μαύρη εργασία έρχεται να συμπληρώσει η κυβέρνηση με μέτρα υπέρ των εργοδοτών και των επιχειρήσεων, που περιλαμβάνει τη δυνατότητα εκ περιτροπής εργασίας (που σημαίνει μείωση των μισθών έως 50%), απαλλαγή των εργοδοτών από τις υποχρεώσεις τους σε εργαζομένους και ασφαλιστικά ταμεία για τις επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία ανεστάλη. Φυσικά, η εκτόπιση της ζωντανής εργασίας από την παραγωγή, δηλαδή η μαζική ανεργία, η τηλε-εργασία και όλες αυτές οι μορφές ελαστικής εργασίας χωρίς δικαιώματα ήρθαν για να μείνουν. Ούτως ή άλλως σε κάθε μεγάλη κρίση, το κράτος και το κεφάλαιο έβρισκαν ευκαιρία να οξύνουν τον πόλεμο κατά των εργαζομένων και να τον μονιμοποιήσουν και εφόσον η κρίση έχει παρέλθει.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία και την πλανητική εξάπλωση του ιού, μια σειρά μελετών θεωρούν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα που καταστρέφει το περιβάλλον, όπως το χτίσιμο τεράστιων αυτοκινητόδρομων, η εξόρυξη ανευ όρων πολυτίμων μετάλλων, η βίαιη αστικοποίηση, η αποψίλωση των δασών και γενικά ό,τι διαταράσσει την βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων και ευθύνεται για την πλανητική αλλαγή, έχει ως αποτέλεσμα το ξέσπασμα επιδημιών. Η πανδημία COVID-19 ενδέχεται να είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Η ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον αλλάζει τα οικοσυστήματα όλων των ειδών, τα οποία συνήθως αποτελούσαν εμπόδιο στην εξάπλωση των μεταδοτικών ασθενειών και των παθογόνων μικροοργανισμών. Όμως στο πλαίσιο της σύγχρονης ζωής σε μια μεγαλούπολη πχ, η ζωή ειδών που κατά τ' άλλα δεν θα έρχονταν σε επαφή, διαταράσσεται και στο μέλλον θα έχουμε πολλές επιδημίες που μεταδίδονται απο ζώα σε άνθρωπο, εξαιτίας ακριβώς της παρέμβασης του ανθρώπου. Ο COVID-19 είναι το αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της διαταραγμένης σχέσης του ανθρώπου και του κοινωνικού περιβάλλοντος με το φυσικό και στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης φέρνει όλο τον σύγχρονο κόσμο στο όριο του: Αυτό για εμάς σημαίνει ότι ο κόσμος μας παράγει περισσότερη καταστροφή από ότι μπορεί να καταναλώσει. Και είτε θα καταστραφούμε μαζί με τους καταπιεστές μας είτε θα αναζητήσουμε μια αρμονική σχέση με τη φύση που θα σέβεται την βιοποικιλότητα.

Όμως, ο κόσμος μοιάζει να είναι πολύ πιο έτοιμος από τους κυβερνώντες. Προστατεύει τον εαυτό του και την κοινωνία, δομεί σχέσεις αλληλοβοήθειας στις γειτονιές. Οι εργαζόμενοι σε μια σειρά από επιχειρήσεις καταγγέλλουν τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Φυλακισμένοι εξεγέρθηκαν στην Ιταλία και σε άλλες χώρες, εργαζόμενοι σε μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες απέργησαν για τις συνθήκες εργασίας τους, εργαζόμενοι της Amazon κατήγγειλαν τις συνθήκες εργασίας. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές στην Ιταλία ετοιμάζεται γενική απεργία. Στην Ελλάδα, οι υγειονομικοί καταγγέλλουν τα ελλιπή μέτρα προστασίας (βλ τις πάρα πολλές ανακοινώσεις ΟΕΝΓΕ).

Σε αυτήν την κατάσταση, που οι από πάνω κήρυξαν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ένα πράγμα είναι φανερό. Η κοινωνία στέκεται όρθια βασιζόμενη μόνο στις δυνάμεις των εργαζομένων. Στις συνθήκες αυτής της μεγάλης κρίσης, καταλάβαμε το εξής: ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΑΦΕΝΤΙΚΆ, ΔΕΝ ΣΑΣ ΈΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ. Γιατροί και νοσηλευτές/τριες κρατούν όρθια τα νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι σε σουπερμάρκετ και οι καλλιεργητές γης συμβάλλουν στη μη κατάρρευση της κοινωνίας. Η μόνη σας λειτουργία, φοβισμένοι μέσα στα σπίτια σας, είναι αυτή της καταστροφής: Καταστρέψατε το περιβάλλον, το σύστημα υγείας και μας ζητάτε να συμβάλλουμε στην ανόρθωση της οικονομίας. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΟΝΕΣ/ΟΙ ΜΑΣ.
Δυναμώνουμε τις εστίες αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης, συνεχίζουμε τις εργατικές καταγγελίες. Λογαριαζόμαστε και τώρα και μετά.

    Γενική απεργία ΤΩΡΑ. Μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους που δουλεύουν, ΚΑΜΙΑ απόλυση, καταβολή ΟΛΟΚΛΗΡΩΝ των μισθών, μέτρα στήριξης για τους αδυνάμους. Παύση πληρωμών για όλους τους λογαριασμούς των εργαζομένων. ΚΑΜΙΑ καταβολή ενοικίου. ΔΕ θα πληρώσουμε την κρίση σας.
    Πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού, ενίσχυση του ΕΣΥ, άνοιγμα ΜΕΘ ΤΩΡΑ. Επίταξη ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ των ιδιωτικών κλινικών.
    Στις απολύσεις, στο κλείσιμο επιχειρήσεων και στην ανεργία βάζουμε μπροστά το πολύτιμο μάθημα που μας έδωσε η κατάληψη και η λειτουργία της ΒΙΟ.ΜΕ.

Οργανώνουμε τη ζωή μας. Οργανώνουμε τους όρους ζωής και αναπαραγωγής μας. Η παραγωγή ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ. Οι αγώνες ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ.

Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ.


ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΕ



Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, Γιώργος Μπαντής, για τη ΒΙΟΜΕ


"Είναι κάτι που είναι σαν να μου τρύπησε την καρδιά. Εν μέσω πανδημίας, κάποιοι αποφάσισαν να κόψουν το ρεύμα σε ένα αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο. Είναι λυπηρό, οι άνθρωποι εκεί έχουν δώσει τον αγώνα τους, που είναι άξιος θαυμασμού και δεν νομίζω ότι θα τους λυγίσει κάτι τέτοιο."

Συνέντευξη στους Πάνο Τσίκαλα και Ιάσωνα Μίσχο, Yellow Radio 92.8 FM

Ανακοίνωση της Δικτύωσης Συνεργατικών Εγχειρημάτων Αθήνας για τη διακοπή παροχής ρεύματος στη ΒΙΟΜΕ από τη ΔΕΗ

Η ΒΙΟΜΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ 

ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Την Δευτέρα 30 Μάρτη στις 06.30 το πρωί, συνεργείο της ΔΕΗ μαζί με δύο κλούβες των ΜΑΤ βρέθηκαν έξω από το εργοστάσιο της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη και διέκοψαν την παροχή ρεύματος. Πρόκειται για μία ακόμη επίθεση από πλευράς κράτους και κυβερνήσεων προς το εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ, με στόχο να πλήξουν εργαζόμενους και εργαζόμενες που έχουν αποφασίσει να υπερασπιστούν το δικαίωμα της αξιοπρεπούς εργασίας χωρίς αφεντικά. Εξάλλου το προηγούμενο χρονικό διάστημα έχουν προηγηθεί καταστολή, απειλές, υποσχέσεις και συνεχόμενοι πλειστηριασμοί των οικοπέδων του εργοστασίου που έχουν απαντηθεί άμεσα τόσο από τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, όσο και από το κίνημα αλληλεγγύης.
Η επίθεση που δέχτηκε η ΒΙΟΜΕ αποκτάει και έναν συμβολικό χαρακτήρα μέσα στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ζούμε όλες και όλοι λόγω της πανδημίας. Η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει μία συνεργατική μονάδα που παράγει προϊόντα οικιακής και ατομικής υγιεινής. Αυτά τα προϊόντα, ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αποτελούν βασικά είδη πρώτης ανάγκης και είναι απαραίτητα για τον κόσμο που τα προμηθεύεται. Αντίθετα η κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια σε εταιρίες  που αισχροκερδούν σε βασικά είδη υγιεινής, εκμεταλλευόμενες τη κατάσταση πανικού που καλλιεργούν καθημερινά τα ΜΜΕ.
Η θρασύδειλη απόφαση για διακοπή του ρεύματος στο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ  δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση, πιστή στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, επιχειρεί να κλείσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς της, αρπάζοντας την ευκαιρία της πανδημίας και της επιβεβλημένης καραντίνας. Η διακοπή του ρεύματος ταυτίζεται με  την επιθετική γραμμή  των ακραίων αντεργατικών μέτρων που έχουν αποφασιστεί λόγω της πανδημίας, νομιμοποιώντας, από την πίσω πόρτα, την εκ περιτροπής απασχόληση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα με στόχο τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και την κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων.
Η αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΟΜΕ αποτελεί οργανικό κομμάτι όλων εκείνων που έχουμε επιλέξει το δρόμο της εργασίας ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ. Εμπνεόμαστε από τον αγώνα της, είμαστε αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι  και στηρίζουμε την επιλογή των εργαζομένων της να στέκονται ενάντια στη καμένη γη που δημιουργεί η καπιταλιστική βαρβαρότητα. Ο αγώνας μας για οργάνωση της εργασίας χωρίς αφεντικά, για ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων μας χωρίς ιεραρχικές δομές, ταυτίζεται πλήρως με τον αγώνα που δίνουν τόσα χρόνια οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι για μια εργασία με αξιοπρέπεια. Για τον λόγο αυτό ο αγώνας των εργαζομένων στη ΒΙΟΜΕ μάς αφορά όλους και όλες.
  •  ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
  •  ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΟΜΕ
  • ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΕ
  •  ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ