Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Ολόκληρη η εκδήλωση "Η ΖΑΝΟΝ συναντά στη ΒΙΟΜΕ"

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη 24/5/2013.

Ομιλητές:
RAUL GODOY εκπρόσωπος των εργατών της ΖΑΝΟΝ
Εκπρόσωπος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής


Από τα κατειλημμένα εργοστάσια της Αργεντινής, 
στο δρόμο της εργατικής αυτοδιαχείρισης στην Ελλάδα της κρίσης.


Ολόκληρη η εκδήλωση με τη Naomi Klein στο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ



Για το υλικό και το ρεπορτάζ ευχαριστούμε το alterthess


H Ναόμι Κλάιν δεν έρχεται πρώτη φορά σε επαφή με το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ. Εδώ και μήνες γνώριζε για την προσπάθεια των εργαζομένων  να θέσουν υπό λειτουργία  με εργατική αυτοδιεύθυνση το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιό τους και ήταν και από τους πρώτους  που υπέγραψαν το κείμενο στήριξης της ΒΙΟΜΕ. Χθες η συγγραφέας και δημοσιογράφος βρέθηκε στο εργοστάσιο το οποίο άνοιξε τις πύλες του για δεύτερη φορά από την πρώτη μέρα λειτουργίας του τον Φλεβάρη, για να υποδεχτεί ξανά εκατοντάδες αλληλέγγυους στο εγχείρημα αυτό.  Οι εργαζόμενοι κατάφεραν με την στήριξη του κινήματος που αναπτύχθηκε γύρω τους, να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα. Το εργοστάσιο έχει περάσει στα χέρια τους και οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για την πλήρη επαναλειτουργία του.  «Η πρόταση μας δεν είναι πρωτότυπη αλλά είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτονται οι εργαζόμενοι οδηγούμενοι από την ανάγκη, όταν τους πετούν στην ανεργία» είπε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ Μ. Αναγνώστου προλογίζοντας την Ναόμι Κλάιν και πρόσθεσε: «είναι εκείνο το ένστικτο των εργαζομένων που κατάφεραν να αποπροσανατολίσουν συνδικαλιστικές γραφειοκρατείες και το πολιτικό κατεστημένο με αποτέλεσμα να βγουν πιο μπροστά από αυτούς». Αυτό που θέλουν να πετύχουν οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ είναι όχι μόνο να παράγουν προϊόντα αλλά ουσιαστικά να αποτελέσουν το παράδειγμα για ένα κίνημα εργοστασίων για μια άλλη οικονομία ,για μια άλλη κοινωνία». «Να μπορούμε να επιστρέφουμε στην κοινωνία αυτό που κερδίσαμε από αυτήν» κατέληξε και ευχαρίστησε την «συναγωνίστρια» Ναόμι η οποία αντίκρυσε ένα εργοστάσιο να μετατρέπεται σε αμφιθέατρο για να την ακούσει.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση με τη Naomi Klein στο εργοστάσιο της ΒIO.ΜE. (4/6/2013)

Το απόγευμα της 4ης Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ. εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: "η προοπτική της αυτοδιαχείρισης - δομές και δράσεις ενάντια στον καπιταλισμό" με τη συμμετοχή της δημοσιογράφου, συγγραφέα και ακτιβίστριας Naomi Klein.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, που είχε την ευκαιρία να δει από κοντά το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ.




























Φωτογραφίες από τη συνέντευξη τύπου της Naomi Klein στον κοινωνικό χώρο για την ελευθερία Μικρόπολις (4/6/2013)

Στις 4 Ιουνίου 2013, λίγες ώρες πριν την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο της Βιο.Με., η Naomi Klein παραχώρησε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στον κοινωνικό χώρο για την ελευθερία Μικρόπολις