Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ


Προς κάθε άνθρωπο με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και την οικογένειά του.
Προς κάθε άνθρωπο με αναπηρία που διαβιεί σε ιδρύματα.
Προς κάθε γονέα και κηδεμόνα ανθρώπων με βαριά και πολλαπλή αναπηρία.
Προς κάθε πρόσφυγα με αναπηρία.
Προς κάθε ορφανό παιδί με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, πολλαπλές βαριές αναπηρίες, βαριά κινητική αναπηρία, χρόνιες ψυχικές «διαταραχές» που επιφέρουν μόνιμο ποσοστό αναπηρίας.
 
Ένα γράμμα, προς κάθε αγωνιστή για ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!
 
Σας απευθύνουμε αυτό το γράμμα για να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας και τη συμπαράστασή μας στον αγώνα σας για μία ζωή με αξιοπρέπεια αναγνωρίζοντας ότι, είναι ένας αγώνας που θα πρέπει να μας αφορά όλες και όλους ανεξαιρέτως, όλη την κοινωνία.
Σας απευθύνουμε αυτό το γράμμα μέσα από τα σπλάχνα ενός άλλου αγώνα για αξιοπρέπεια στη ζωή που ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια. Σας γράφουμε μέσα από την καρδιά ενός εργοστασίου, εδώ στη Θεσσαλονίκη,  που χτυπάει διαφορετικά, μέσα από το ανακτημένο και αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ.
Όταν η εργοδοσία εγκατέλειψε το εργοστάσιο, το 2011, οι εργάτες αποφάσισαν ομόφωνα ότι δεν θα πεθάνουν και ότι θα ζήσουν με αξιοπρέπεια οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Κι έτσι, μπροστά στην εργοδοτική ασυδοσία βροντοφώναξαν: Αν δεν μπορείτε εσείς, μπορούμε εμείς! Πήραν στα δικά τους χέρια την παραγωγή του εργοστασίου, χωρίς αφεντικά και διευθυντές αλλά με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και από το Φεβρουάριο του 2013 παράγουν και διακινούν φυσικά και οικολογικά καθαριστικά προϊόντα, προτάσσοντας ένα αγώνα αξιοπρέπειας στην εργασία και σε όλα τα πεδία της ζωής,
Σύμμαχός τους σε αυτόν τον αγώνα, που απλώθηκε από τη Λατινική Αμερική μέχρι την Κεντρική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, είναι η ίδια η κοινωνία. Εργαζόμενες και εργαζόμενοι που έχουμε βιώσει την αυθαιρεσία και τη βία της εξουσίας στην εργασία μας και στις ζωές μας, την υποτίμηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ύπαρξης, είτε προέρχεται από εργοδότες είτε από διευθυντές, προέδρους και τους ακόλουθούς τους, κι άλλοι, που γαντζωμένοι στην εξουσία νομίζουν ότι μπορούν να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Όμως όλοι εμείς, μαζί με τους εργαζόμενους της ΒΙΟ.ΜΕ, πήραμε άλλο δρόμο…και αποφασίσαμε να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.
Μαζί σας έχουμε συναντηθεί πολλές φορές. Είμαστε ανάμεσά σας και δίπλα σας, κάθε μέρα, είτε γιατί είμαστε άνθρωποι με αναπηρία, είτε έχουμε φίλους και συγγενείς με αναπηρία, είτε έχουμε παλέψει για το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια μαζί με ανθρώπους με αναπηρία μέσα και έξω από τους χώρους εργασίας μας.
Τασσόμαστε στο πλευρό του  αγώνα για τη χειραφέτηση των ανθρώπων με αναπηρία, έναν αγώνα για κοινωνική απελευθέρωση που αντιπαλεύει τη φτώχεια, το ρατσισμό, τον οίκτο, τις φιλανθρωπικές, στιγματιστικές και ιδρυματικές λογικές και πρακτικές. Έναν αγώνα που αντιπαλεύει τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον εγκλεισμό.
Έναν αγώνα που προτάσσει τον απόλυτο σεβασμό των ανθρώπων με αναπηρία και την καθολική πρόσβασή τους σε όλα τα πεδία της ζωής. Έναν αγώνα που απαιτεί σεβασμό στις αξίες της αυτονομίας, της ισότητας και της αξιοπρέπειας για τους ανθρώπους με αναπηρία, που καταδικάζει την άνιση μεταχείριση και τις διακρίσεις σε όλες τους τις μορφές, που διεκδικεί να γίνει κτήμα όλης της κοινωνίας και που εντάσσει την αναπηρία σε όλα τα πεδία της ζωής και του κοινωνικού βίου.
 
Έναν αγώνα που οι ίδιοι οι άνθρωποι με αναπηρία παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους. «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς!»
Δηλώνουμε την ιδιαίτερη στήριξή μας προς τους ανθρώπους με αναπηρία που διαβιούν έγκλειστοι σε ιδρύματα, που έχουν βιώσει τη βία και την απανθρωποίηση.
 
Σας απευθύνουμε αυτό το γράμμα για να ενώσουμε τις φωνές μας, να συναντηθούμε, να συνομιλήσουμε, να συν-δημιουργήσουμε κοινότητες αλληλεγγύης και συνύπαρξης και να αγωνιστούμε μαζί διότι, οι κοινωνικοί και εργατικοί αγώνες είναι αδιαπραγμάτευτοι!!!
 
 
 
Αγωνιστικά και αλληλέγγυα,
 
Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στη ΒΙΟ.ΜΕ – Θεσσαλονίκης
Σωματείο Εργαζομένων ΒΙΟ.ΜΕ
Εργατικό Ιατρείο στη ΒΙΟ.ΜΕ


3 Δεκεμβρίου 2018