Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020


Δεν πα’ να μας χτυπάν! Δεν πα’ να μας χαλάν!
Ό,τι και να κάνουν, εμείς οι εργαζόμενες/οι στη συνεργατική ΒΙΟΜΕ αποφασίσαμε πως δεν τους έχουμε ανάγκη για να σωθούμε, δεν μας έχουν ανάγκη για να καταστραφούν!

Από το 2012 παλεύουμε να κρατήσουμε τις δουλειές μας, τις οικογένειες μας και την αξιοπρέπεια μας, αλλά η πολιτική εξουσία και τα αφεντικά της, τα οποία την διατάζουν κι αυτή χορεύει στον ρυθμό της καταστροφής των δυνάμεων παραγωγής, κάνουν το παν για να μας πετάξουν εκτός. Όμως ΄΄λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο΄΄!Εμείς δεν έχουμε πει τη δική μας κουβέντα, που δεν είναι η τελευταία γιατί έχουμε πολύ δρόμο ακόμη..
Στις 30 Μαρτίου, εν μέσω πανδημίας και απαγόρευσης κυκλοφορίας,΄΄συνάδελφοι΄΄της ΔΕΗ με συνοδεία ΜΑΤ έκοψαν το ρεύμα στο εργοστάσιο, ενώ βρισκόμασταν σε διαπραγμάτευση με το υπουργείο εργασίας για να βρούμε μια λύση για τη λειτουργία του. Είμαστε εδώ και 4 μήνες χωρίς ρεύμα και λειτουργούμε με γεννήτριες.

Απ’ όπου κι αν το δει κανείς το δίκιο είναι με το μέρος μας :
1 το αφεντικό μας, εγκατέλειψε το εργοστάσιο και μας άφησε απλήρωτους .Και φυσικά ούτε λόγος για απόλυση και αποζημίωση! Ζητήσαμε να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου αναλαμβάνοντας την παραγωγή εμείς οι εργαζόμενοι, με δική μας ευθύνη.
Εμείς από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε να πληρώσουμε ό,τι ρεύμα έχουμε καταναλώσει. Ζητήσαμε δικό μας ρολόι ΔΕΗ, το οποίο μας αρνήθηκαν.
Θέλουν να πληρώσουμε τα χρέη των αφεντικώντων αφεντικών που μας χρωστάνε δεδουλευμένααποζημιώσεις, ένσημα και χίλια δυο.. αλλά τίποτα.
2 Αλλάξαμε παράγωγη, βρήκαμε τρόπους διακίνησης των προϊόντων μας και ζητήσαμε το δικό μας ρεύμα, νερό και αέριο για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε, σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον και εν μέσω κρίσης, αλλά τίποτα.
3 Δουλέψαμε επί τέσσερα χρόνια με πολύ χαμηλό μισθό για να μπορέσουμε να κρατήσουμε ζωντανή τη μονάδα παραγωγής και τους εργαζόμενους της, αλλά πάλι τίποτα.
4 Κάναμε εξαγωγές των προϊόντων μας και πληρώνουμε όλους τους φόρους μας, χωρίς να ζητάμε να μας δώσουν τη στήριξη που δίνουν στα αφεντικά μέσω ΕΣΠΑ και κρατικών κονδυλίων, αλλά και πάλι τίποτα.
5 Κάναμε τα πάντα για να βρεθεί μια λύση που θα δίνει τη δυνατότητα σε μονάδες παραγωγής που βρίσκονται σε συνεργατικό πλαίσιο να λειτουργούν, που όπως λέει και ο νόμος τους ΄΄θα πρέπει να δίνονται όλες οι δυνατότητες από μεριάς κράτους ή φορέων του κράτους για να λειτουργούν οι επιχειρήσεις Κ.ΑΛ.Ο΄΄. Δώσαμε νομική λύση που θα έπρεπε να την έχουν δώσει αυτοί!
Οι νομικοί μας σύμβουλοι ξόδεψαν ατελείωτες μέρες εργασίας για να βρουν λύση και έκαναν πρόταση που θα μπορούσε να λειτουργήσει, αλλά αυτοί και πάλι τίποτα!!!

Εεε αν λοιπόν τίποτα εσείς, τότε θα το κάνουμε εμείς !
Προσπαθήσαμε να βρούμε μια λύση μέσα από κοινοβουλευτικές γνωριμίες που είχαμε και να δούμε πώς θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε με συναίνεση. Μέσω του γραμματέα του ΜΕΡΑ25 Γ. Βαρουφάκη, ζητήσαμε από τον υπουργό ενέργειας κο Χατζηδάκη να δώσει πίσω το ρεύμα, για να συνεχιστεί η παραγωγή εν μέσω πανδημίας, και ενώ υπήρχε - και υπάρχει ακόμη - μεγάλη ανάγκη από προϊόντα προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας.
Εκείνος μας παρέπεμψε σε κάποιον κο Πευκιαδάκη, που υποτίθεται πως βρήκε μια λύση. Και αυτός με τη σειρά του μας παρέπεμψε σε κάποιον κο Οικονόμου που είναι και ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ.
Αφού μας ΄΄έφαγε΄΄ και αυτός αρκετό χρόνο με μια υποτιθέμενη λύση, μας παρέπεμψε σε δύο άλλους συνεργάτες του, σε κάποια κα Μανιώτη και κάποιον κο Καρακούση, που δεν μπήκαν ούτε στον κόπο να απαντήσουν στα αιτήματα μας για επανασύνδεση και που περιμένουμε ακόμη την πρόταση τους..
Έτσι αντιμετωπίζουν οι ΄΄άριστοι΄΄ του καθεστώτος τους/τις εργαζόμενους/ες που αγωνίζονται για το δικαίωμα στην εργασία.
Σας ευχαριστούμε πολύ ΄΄συνάδελφοι εργαζόμενοι΄΄ για την αδιαφορία και για το ότι δεν μπήκατε καν στον κόπο να ασχοληθείτε!
Πρέπει να ξέρετε, ΄΄συνάδελφοι εργαζόμενοι σε μια δημόσια υπηρεσία΄΄, πως εμείς δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από τη διεκδίκηση της επανασύνδεσης στο δίκτυο της ΔΕΗ, διότι η ΔΕΗ δεν είναι τσιφλίκι κανενός ΄΄αρίστου΄΄!Αντιθέτως, δημιουργήθηκε από το υστέρημα του λαού και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να αποφασίζει ερήμην του λαού και να μην του απαντάει καν!
Όταν όμως οι αποφάσεις αφορούν σε μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες, σε κυβερνητικά κόμματα, σε΄΄επιφανείς επιχειρηματίες΄΄ και σε τεράστιες μονάδες επιχορηγούμενες από κρατικά και κοινοτικά κονδύλια ,τότε οι απαντήσεις είναι άμεσες και θετικές! Και όλα αυτά ενώ εμείς δεν έχουμε κανένα χρέος πουθενά και πληρώνουμε αμέσως τις υποχρεώσεις μας ,όχι μόνο προς στο δημόσιο αλλά και σε επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε, γιατί αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες των συναδέλφων που εργάζονται σε αυτές και σεβόμαστε τους ανθρώπους της τάξης μας.

Εμείς θα το κάνουμε όπως το κάναμε πάντα: με μαχητικό συνεργατισμό.
Είδαμε κι αποείδαμε και πήραμε τις αποφάσεις μας, μιας και έτσι κάναμε από την αρχή του αγώνα μας.
Αποφασίσαμε :
α) την προμήθεια μιας γεννήτριας 70 KVA για τις ανάγκες τις παράγωγης
β)την προμήθεια μιας γεννήτριας 32 KVA για να κάνουμε χρήση της σε ώρες ανάγκης
γ) τη θέρμανση του απιονισμένου νερού-το οποίο χρησιμοποιούμε στην παραγωγή-με λέβητα συμπύκνωσης πετρελαίου, ώστε να φτάνει στους 100 βαθμούς Κελσίου
δ) την κατασκευή μονάδας Φ/Β που θα καλύπτει τις ανάγκες των βαρδιών περιφρούρησης
ε) μια ακόμη γεννήτρια 8 KVA που θα κάνουμε χρήση της σε στιγμές που δεν μπορούν να ανταποκριθούν τα Φ/Β
στ) μια νέα μονάδα ατμολέβητα για την παραγωγή υψηλότερων απαιτήσεων
και
ζ) την αυτονόμηση της φωταγώγησης του εργοστασίου, για τις βραδινές βάρδιες περιφρούρησης, από προβολείς με πάνελ Φ/Β
Όλα αυτά βεβαίως δεν θα ήταν δυνατόν να τα φέρουμε εις πέρας αν δεν αντιμετωπιζόταν η δυσκολία της διακοπής του ρεύματος με την έμπρακτη αλληλεγγύη που δέχτηκε όλο αυτό το διάστημα η ΒΙΟΜΕ. Την αλληλεγγύη που από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης κάθε προβλήματος βρίσκεται αμέσως δίπλα μας και στηρίζει την ύπαρξη και τη λειτουργία μας.
Ευχαριστούμε όλες/ους εσάς που σταθήκατε δίπλα μας όλο αυτό το διάστημα και συνεχίζετε να είστε δίπλα μας. Υποσχόμαστε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε να κρατήσουμε όλα αυτά τα ποιοτικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές, ώστε να είναι προσιτά στο σύνολο της κοινωνίας και όχι στους λίγους που έχουν τη δυνατότητα.

Αγωνιστικά και αλληλέγγυα ,
οι εργαζόμενες/εργαζόμενοι στη συνεργατική ΒΙΟΜΕ