Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Ομιλία – Συζήτηση με τη ΒΙΟ.ΜΕ. στην Πτολεμαΐδα



Ο αγώνας των εργατών της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής είναι ο αγώνας ενός εργοστασίου που εγκαταλείφθηκε από την εργοδοσία, ξεχάστηκε από το κράτος και αγνοήθηκε από την κυβέρνηση. Είναι μια ιστορία καταστροφής, όπως τόσες γύρω μας. Είναι η ιστορία ενός εργοστασίου όπου τα συμβούλια αναλαμβάνουν τον δρόμο της παραγωγής, σε πλαίσιο πολιτικό όπου ξανά ο άνθρωπος βγαίνει στο προσκήνιο της ιστορίας και αναλαμβάνει να δημιουργήσει κάτι ζωντανό, την προώθηση του διαλόγου και την ιδέα της αυτονομίας ως ριζικά αντίθετη με αυτά που ακούγονται και γράφονται καθημερινά. Εδώ συναντάται ξανά η πολιτική με το αντικείμενο της που είναι η κοινωνία.

Είναι όμως, πάνω απ’ όλα, η ιστορία ενός κομματιού της κοινωνίας που δεν το βάζει κάτω. Είναι η ιστορία της αυτοοργάνωσης των εργατών με άμεση δημοκρατία, όπου πάνω απ’ όλους είναι η γενική συνέλευση και το συλλογικό συμφέρον. Είναι η ιστορία της κατάληψης και της αυτοδιαχείρισης του εργοστασίου της Βιο.Μ., όπου πάνω απ’ όλους είναι η ανάγκη για αξιοπρεπή εργασία και διαβίωση. Είναι η ιστορία μιας κοινότητας αγώνα όπου τα προβλήματα βρίσκουν συλλογικές λύσεις. Είναι μια ιστορία δημιουργίας.

Σήμερα, πέντε μήνες μετά την επαναλειτουργία του εργοστασίου τηςΒιο.Με. από τους ίδιους τους εργαζόμενους, με αυτοδιεύθυνση και πλήρη εργατικό έλεγχο βλέπουμε πως η προοπτική επαναλειτουργίας του εργοστασίου στα χέρια των εργατών από πολιτικό πρόταγμα έγινε πολιτική πράξη, έγινε ένας κοινωνικός αγώνας που δεν εκπορεύεται από τις σκονισμένες θεωρίες που κάθονται στα ράφια της βιβλιοθήκης, ένας αγώνας που αμφισβητεί και συγκρούεται ριζικά με τους περπατημένους δρόμους της γραφειοκρατίας και της αντιπροσώπευσης.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο αγώνας των εργατών της Βιο.Με. συναντά την απλόχερη αλληλεγγύη από χιλιάδες ανθρώπους, εργαζομένους και ανέργους, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο μόνο το τελευταίο έτος, από την Ουάσινγκτον ως τη Μελβούρνη και από το Τόκυο ως τη Βολιβία και την Αργεντινή, δεκάδες εκδηλώσεις συμπαράστασης στηρίζουν τον αγώνα αυτόν.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοινόν Εορδαίας σας προσκαλεί σε μια ομιλία-συζήτηση με τους εργαζομένους της Βιο.Με. την Τετάρτη 24 Ιουλίου 20.30 στο καφέ Σπλέντορ.

Επίσημη ιστοσελίδα Σωματείου εργατοϋπαλλήλων Βιομηχανικής Μεταλλευτικής: http://biom-metal.blogspot.gr/

Η εκδήλωση στο facebook: https://www.facebook.com/events/1397549163794161/?ref=22