Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Ενημέρωση για το ρεύμα!

Με την επανεκκίνηση του εργοστασίου στις 13/02/2013 από τους εργαζόμενους αυτή τη φορά, ένα από τα βασικά αιτήματά μας ήταν «το δικό μας ρεύμα – το δικό μας νερό»!
Σε κάθε συνάντηση που γινόταν με το Υπουργείο Εργασίας, μαζί με το αίτημα για πλήρη νομιμοποίηση, βασική προϋπόθεση ήταν η πλήρης επανασύνδεση με ρεύμα, νερό και αέριο στο όνομα της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
Σε κάθε καραβάνι αλληλεγγύης, που κατέληγε σε κάθοδο στο Υπουργείο Εργασίας, το βασικότερο αίτημά μας ήταν ρεύμα στη Συνεργατική Εργαζομένων ΒΙΟΜΕ!
Σε επίσκεψη της πρώην Υπουργού Αλληλέγγυας Οικονομίας Αντωνοπούλου στο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, με διάθεση χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ του εγχειρήματος, εμείς οι εργαζόμενοι αρνούμαστε τη χρηματοδότηση και λέμε, αν θέλετε να βοηθήσετε κάντε κάτι για να πάρουμε το δικό μας ρεύμα.
Στο τελευταίο καραβάνι αγώνα και αλληλεγγύης τον Ιούνιο του 2015, όπου γίνεται και κατάληψη του πεζοδρομίου του Υπουργείου – πέφτει ξύλο και χημικά – τα αιτήματά μας είναι: ρεύμα, νερό και άεριο στη ΒΙΟΜΕ και πλήρη νομιμοποίηση.
Σε κάθε περίπτωση που βρίσκαμε την ευκαιρία εμείς οι εργαζόμενοι της Συνεργατικής Εργαζομένων ΒΙΟΜΕ, δε σταματούσαμε να φωνάζουμε για το δικό μας ρεύμα, που θα το χρεώνεται και θα το πληρώνει η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., και ότι δεν πρόκειται να αναλάβουμε να ξεχρεώσουμε τα χρέη που δημιούργησαν τα αφεντικά – και μάλιστα ανάμεσα στα χρέη ήμασταν κι εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
Η προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς να μας ρωτήσει, έκανε ενέργειες που χρέωναν – το υπέρογκο συμβόλαιο που είχε συνάψει η θυγατρική ΒΙΟ.ΜΕ με τη ΔΕΗ – στη Συνεργατική ΒΙΟΜΕ, χωρίς να φροντίσει να μας ειδοποιήσει για την ενέργεια αυτή και χωρίς να μπει στον κόπο να κάνει ένα νέο συμβόλαιο, που τουλάχιστον θα φαινόταν το ΑΦΜ μας, ώστε να έχουμε απαλλαγή φόρου περνώντας τα στα έξοδά μας.
Η σημερινή κυβέρνηση, βρίσκοντας την ευκαιρία της απαγόρευσης της κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού, ερχόμενη αξημέρωτα με συνοδεία ΜΑΤ και κάνοντας χρήση του όπλου που της έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, έκοψε το ρεύμα και μάλιστα λέγοντας πως το χρέος είναι δικό μας.
Κάναμε ενέργειες για επανασύνδεση, χρησιμοποιώντας κάθε κοινοβουλευτική επαφή που είχαμε, και μας έδωσαν μία υπόσχεση ότι θα το επανασυνδέσουν αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε κι εμείς ένα χρέος από τα προηγούμενα. Μπήκαμε στη διαδικασία να σκεφτούμε να πάρουμε ένα κομμάτι από το χρέος αυτό, αλλά αποδεικνύοντας το ρεύμα που καίμε πραγματικά, και μάλιστα με πρόταση για εγγύηση με τραπεζική εγγυητική 2.000€ για τους λογαριασμούς από εδώ και πέρα.
Η στάση των αρμόδιων είναι να μας πηγαίνουν από τον Άννα στον Καϊάφα και να μη μας δίνουν μια σαφή απάντηση στο αίτημά μας και αρνούμενοι στην ουσία έναν ακόμη «πελάτη» της υπερχρεωμένης ΔΕΗ, όπως λένε, ενώ αναλαμβάνουμε ένα κομμάτι χρέους που έχει δημιουργήσει κάποιος άλλος (!).
Αυτά είναι τα γεγονότα όπως τα έχουμε καταγράψει εμείς οι εργαζόμενοι και τα δίνουμε σαν πληροφορία στην αλληλεγγύη και στην κοινωνία.
Αγωνιστικά και αλληλέγγυα,
εργαζόμεν@ στη Σ.Ε.ΒΙΟ.ΜΕ