Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2018

ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Εμείς οι εργαζόμενοι στην ΒΙΟ.ΜΕ. που αγωνιζόμαστε έξι μισή χρόνια τώρα για να κρατήσουμε ένα εργοστάσιο και του εργαζόμενους του ζωντανούς με αξιοπρέπεια, πρέπει να πούμε μερικά πράγματα που από ότι φαίνεται δεν είναι αυτονόητα.
Πρέπει να ανατρέξουμε πίσω αρκετά χρόνια για να βγουν τα συμπεράσματα που κατά την γνώμη μας θα έπρεπε να έχουν βγει ήδη .
Θα πάμε περίπου 17 χρόνια πίσω όταν λειτουργούσε το εργοστάσιο και μάλιστα ήταν από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πλακιδίων «filkeram», κόλλες ,αρμό στόκους ,ρητίνες ,καθαριστικά για πλακάκια, «ΒΙΟ.ΜΕ.» , και πλακάκια εδικών κατασκευών «ιππόκαμπος» . Τρεις εταιρίες που στεγαζόταν στον ίδιο χώρο, είχαν τα ίδια αφεντικά και λόγο οικονομίας τους ίδιους πωλητές , με εναλλαγή και εργαζομένων πολύ συχνά , κοινές βάρδιες τεχνικού τμήματος και φυσικά στο κομμάτι των στελεχών ήταν κοινοί για όλες τις εταιρίες του ομίλου.
Τότε ήταν η εποχή που το σωματείο εργαζομένων της filkeram ήταν τόσο δυνατό και διεκδικητικό που οδηγούσε τα πράγματα όπου αυτό ήθελε . (Για παράδειγμα σε πρωτοχρονιάτικη γιορτή, η απαίτηση του σωματείου ήταν το πότε θα εισήχθη ο Όμιλος στο χρηματιστήριο για να γίνουν οι συνδικαλιστές συνεταίροι, μιας και θα έπαιρναν μετοχές του ομίλου) . Αυτό ήταν το κύριο αίτημα της συνδικαλιστικής ηγεσίας μιλώντας για τον Όμιλο , όχι για λογαριασμό όλων των εργαζομένων του ομίλου, αλλά μόνο για τους εργαζόμενους του εργοστάσιου της filkeram μιας και μόνο αυτοί ήταν οι γνήσιοι εργάτες αγγειοπλάστες και όλοι οι υπόλοιποι ήμασταν «γιαλατζί» εργάτες, μιας και μας τραβολογούσαν σε μια κατάσταση προς όφελος κυρίως της εργοδοσίας . Έτσι χώριζαν τους εργαζόμενους (τουλάχιστον) η ηγεσία του σωματείου εργατοϋπαλλήλων της filkeram. Θελαν να διαπραγματεύονται τα πράγματα του Ομίλου μια κάστα ανθρώπων χωρίς να ρωτάνε και τους υπόλοιπους εργαζόμενους για τις δράσεις και φυσικά ούτε λόγος για απεργίες, μιας και στην πλειοψηφία τους, κατέβαινε μόνο το Δ.Σ. του σωματείου και σε κάποιες περιπτώσεις μόνο ο πρόεδρος, ( σε απεργία που είχε πανό σωματείο filkeram ήταν μόνο ο πρόεδρος και κρατούσαν το πανό άσχετοι ).
Για τη σημερινή ηγεσία του σωματείου ούτε λόγος να γίνεται για συμμετοχή σε απεργία μιας και ήταν πολλοί από δαύτους εργοδηγοί, διευθυντές , και εμπλεκόμενοι με την εργοδοσία .
Και όταν οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. απαιτήσαμε να γραφτούμε και εμείς στο σωματείο τρέναραν την απάντηση γιατί έτσι τους είχε διατάξει ο εργοδότης μας που υπηρετούσαν σαν «καλοί» υποτακτικοί τους.
Περίπου δυο χρόνια έπειτα, φυσικά μετά από αυτό το διάστημα που περιμέναμε, φτιάξαμε το δικό μας σωματείο .
Εκεί έγινε μεγάλη φασαρία που δεν πήρε κάνεις χαμπάρι ακόμα και οι ίδιοι οι συνδικαλιστές για ευνόητους λόγους .
Με τον ίδιο τρόπο σκέψης είναι όλη τους η διαδικασία από την αρχή μέχρι και σήμερα ετσι και σε επόμενο κάλεσμα για να συναινέσουμε στην πώληση κάποιων κομματιών του εργοστάσιου..
Ενώ διαπραγματευόταν η πώληση μηχανήματος της filkeram ελάχιστοι εργαζόμενοι της αντέδρασαν και η ηγεσία του σωματείου βουβή, πως να μιλούσαν οι απλοί εργαζόμενοι όταν η ηγεσία του σωματείου δεν αντιδρούσε; Συμπέρασμα ( τα είχε εμπεδώσει καλά όταν τους κάλεσε πριν ο εργοδότης ). Εκεί μόνο εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ αντέδρασαν όταν είπαν ότι η εργοδοσία κάνει τράκα-δανεισμό από τον μισθό των εργαζομένων (μιας και μας χρωστούσαν τρεις και πλέον μισθούς)και όταν έπεσαν να μας φάνε ελάχιστοι πάλι εργαζόμενοι της filkeram αντέδρασαν .
Όχι βέβαια η ηγεσία !! Μην αδικούμε, να διευκρινίσουμε «η τότε ηγεσία του σωματείου» γιατί η σημερινή…. καθόταν δίπλα από το αφεντικό .
Και μιας και μιλάμε για τον Όμιλο θα απαντήσουν οι συνάδελφοι (που νοιάζονται για την εργατική τάξη) πως θα αποζημιωθούν όλοι οι εργαζόμενοι του ομίλου μιας και σε αυτόν θελαν να γίνουν συνέταιροι τα προηγούμενα χρόνια; Θα απαντήσουν γιατί 225 και όχι 310;
Θα απαντήσουν γιατί δεν βγάζουν το όνομα της nor-cross όπου μπορούμε από κοινού να διεκδικήσουμε τα δεδουλευμένα από συνδεδεμένες επιχειρήσεις;
Θα απαντήσουν γιατί δεν μιλάνε πλέον για τα κεφάλαια που έβγαλε έξω ο εργοδότης μας (μιας και κορδωνόταν πως αυτοί ήξεραν);
Θα απαντήσουν για τον άτυπο δανεισμό που έκαναν από ΒΙΟ.ΜΕ. προς filkeram μέχρι και για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ; (ύψους δυο εκατομμυρίων και πλέον ευρώ)
Θα απαντήσουν γιατί δεν στράφηκαν εναντίον της εργοδοσίας για να πάρουν τα δεδουλευμένα;
Θα απαντήσουν στους εργαζόμενους που εκπροσωπούν γιατί δεν έκαναν αυτό που έπρεπε για να πάρουν και αυτοί το έκτακτο οικονομικό βοήθημα Χιλίων ευρώ;
Θα απαντήσουν για το ρεύμα που είχαν για εφτά χρόνια κλεμμένο από την ΒΙΟ.ΜΕ;
Θα απαντήσουν για το νερό που μας έκοψαν ( μετατρέποντας μας σε ελεύθερους πολιορκημένους ) με σκοπό την εξόντωση μας ;
Και επιτέλους θα μας φέρουν και σε μας αυτή την περιβόητη πρόταση που μας έχει γίνει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την έχουν δει αυτοί να την δούμε και εμείς ; (όχι τίποτα άλλο να δούμε το κελεπούρι που χάσαμε βρε αδελφέ)!!! Για το ότι τους έγινε πρόταση από το ΣΕΠΕ για την λειτουργία του εργοστάσιου και αυτοί δεν δέχτηκαν, θα πούνε καμία κουβέντα στην κοινωνία που θέλουν να τους λυπηθεί ;
Σε κάθε περίπτωση η λύση για μας είναι μια, συμφωνία με το ΕΦΚΑ- ΙΚΑ για διαχωρισμό των οικοπέδων ανταλλαγή των έξι οικοπέδων με τα χρωστούμενα προς παραπάνω και από τα υπόλοιπα εννέα που απομένουν να κάνουν αυτό που νομίζουν σωστό για να πάρουν τα χρήματα τους .
Αλλιώς κατά την ταπεινή μας άποψη το μόνο που θα καταφέρουν είναι η εξαγορά από κάποια τράπεζα που το πολύ πολύ θα τους δώσει τους έξι μισθούς αξίας 2,5 εκατομμύρια ευρώ περίπου και ας λογαριάσει ο καθένας το τι έχει να παίρνει !!!
Κι όλα αυτά Για να μην πάει κόντρα στο αφεντικό του που μόνο από εκεί μπορούμε να διεκδικήσουμε μαζί και χωρίς διαμάχες. Αν τους αφήσουν οι κολλητοί του Φιλίππου .
Συνέλευση εργαζομένων Σ.Ε. ΒΙΟ.ΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου