Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ συνέλευσης εργαζομένων Σ.Ε. ΒΙΟ.ΜΕ. - Για την κατάπτυστη απόφαση του Αρείου πάγου

Εξοργιστική  είναι η απόφαση του άρειου πάγου ότι «η καθυστέρηση καταβολής του μισθού δεν συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων της σύμβασης εργασίας»!

Όμως είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια βλαπτική μεταβολή. Συνιστά ποινικό αδίκημα που οδηγεί εμάς τους εργαζόμενους σε ανασφάλεια, κατάθλιψη, απόγνωση . Όταν οι περισσότερες οικογένειες έχουμε ένα ή και κανένα εργαζόμενο μέλος το οποίο δεν μπορεί να ζήσει την οικογένεια του αξιοπρεπώς και μάλιστα δεν μπορεί να βρει το δίκιο του ούτε  στην επιθεώρηση εργασίας, τότε μιλάμε για ηθική αυτουργία αυτών που μας ωθούν στην εξαθλίωση και σε ακραίες πράξεις.

Ας μην ξεχνάμε τις χιλιάδες αυτοκτονίες στην Ελλάδα οι οποίες λόγω οικονομικής κρίσης έχουν αυξηθεί σχεδόν 50%. Έτσι στις 12/07 αυτοκτόνησε μία εργαζόμενη απλήρωτη επί 15 μήνες στις επιχειρήσεις Καρυπίδη. Ο δολοφόνος Καρυπίδης βέβαια είναι ένας άνθρωπος της αγοράς, είναι επιχειρηματίας. Δηλαδή δεν θα δικαστεί ούτε θα αποζημιώσει την οικογένειά της.

Στην ουσία λοιπόν, αυτή η απόφαση νομιμοποιεί την απλήρωτη εργασία και το νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη, του κεφαλαίου και των δανειστών και ταυτόχρονα καταργεί την εργατική νομοθεσία.

Αυτή η αισχρή απόφαση φέρνει σε ακόμη χειρότερη θέση χιλιάδες εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι, αφού οι εργοδότες αρνούνται να καταβάλουν τους μισθούς επικαλούμενοι την οικονομική κρίση. Έτσι, αποκαλύπτεται για ακόμη μια φορά το πραγματικό πρόσωπο της αστικής «δικαιοσύνης» αντεργατικό και ταξικό.

Πολύ σύντομα ακολουθεί άλλη απόφαση του άρειου πάγου, που νομιμοποιεί μνημονιακούς νόμους και διατάξεις που διευκολύνουν τις απολύσεις εργαζομένων. Άλλωστε, έχει προηγηθεί κι η προκλητική απόφαση που αναγνωρίζει συνυπαιτιότητα εργαζόμενου σε εργατικό ατύχημα και εργατικό δυστύχημα, οδηγώντας τον εργοδότη σε προνομιακή θέση να διεκδικεί ακόμα και αποζημίωση από τον εργαζόμενο!

Συνυπεύθυνη σ’ αυτές τις αντεργατικές αποφάσεις είναι η πολιτική κι η δικαστική εξουσία.  Ο άρειος πάγος είναι ένα από τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούν για να μας εξοντώνουν και να μας ταπεινώνουν όπως άλλωστε επιβάλλει η ΕΕ κι οι δανειστές μας.

Τον ίδιο βρώμικο ρόλο παίζουν και τα ΜΜΕ. Εξοργίζει το πώς δημιουργούν κλίμα ηττοπάθειας ώστε να περάσουν στη συνείδηση των εργαζομένων ότι είναι μάταιο ν’ αγωνίζονται. Φυσικά, ξέρουν πολύ καλά όλοι αυτοί οι ελεεινοί καναλάρχες ιδιοκτήτες εφημερίδων με τους φιλόδοξους ανερχόμενους δημοσιογραφίσκους τους να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη προς όφελος δικό τους, μνημονιακών κομμάτων και μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Εμείς οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ που έχουμε νιώσει καλά στο πετσί μας την απληρωσιά από την εργοδοσία, την αδικία, την απελπισία αλλά που καταφέρνουμε να ξεπερνάμε όλα αυτά μέσα από τον συνεχή αγώνα που δίνουμε μαζί με τον αλληλέγγυο κόσμο, βρίσκουμε τέτοιου τύπου αποφάσεις κατάπτυστες, όπως κατάπτυστοι και ξεπουλημένοι είναι οι δικαστές που συνυπογράφουν στην καταπάτηση των δικαιωμάτων μας και της ίδιας μας της ζωής.


Η πρότασή μας είναι όχι στην παραίτηση κι ατομικοποίηση των εργαζομένων. Ναι στον κοινό αγώνα και στη σύγκρουση. Για να κερδίσουμε πίσω αυτά που μας έχουν κλέψει κι ακόμη παραπάνω. Για να διεκδικήσουμε τα εργατικά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.


Αγωνιστικά 
Συνέλευση εργαζόμενων της Σ.Ε. ΒΙΟ.ΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου