Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΟ.ΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Έχει περάσει κιόλας σχεδόν ενάμισης χρόνος από την πρώτη μέρα λειτουργίας του Εργατικού Ιατρείου στη ΒΙΟ.ΜΕ. Ενός κοινωνικού εγχειρήματος για μια αυτόνομη, αυτοδιαχειριζόμενη, αυτοχρηματοδοτούμενη και αντιεραρχική, δομή υγείας με πρόταγμα την άμεση δημοκρατία, που δεν δημιουργήθηκε για να αποτελέσει υποκατάστατο στο υπάρχον κρατικό σύστημα υγείας, αλλά για να προτείνει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας· στην προοπτική της υγείας ως κοινωνικό, δημόσιο αγαθό.
Δημιουργήθηκε μέσα από την οριζόντια διασύνδεση και την ισότιμη συνεργασία μεταξύ των εργαζόμενων της ΒΙΟ.ΜΕ και μελών του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης, μετά από πρόταση των εργαζομένων στη ΒΙΟ.ΜΕ. Στεγάζεται μέσα στο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ και καλύπτει πραγματικές ανάγκες υγείας της κοινωνίας, που σχετίζονται με τις συνθήκες εργασίας, την οικογένεια και το κοινωνικό περιβάλλον.
Στο Εργατικό Ιατρείο επανανοηματοδοτείται η έννοια της υγείας με μία ιδιαίτερη στίξη στην εργασία. Έχοντας τη θεώρηση του ανθρώπου ως ψυχική-σωματική-κοινωνική ολότητα και τον “ασθενή” –για το Εργατικό Ιατρείο, “προσερχόμενος”– ως ενεργό συμμέτοχο στην θεραπεία του προσβλέπει σε μία ολιστική και συνθετική φροντίδα υγείας που αφορά το σύνολο των αναγκών των ανθρώπων σε όλο το πλαίσιο της ζωής τους. Για αυτό και στοχεύει τόσο στη θεραπεία και την παρακολούθηση των ασθενειών και των θεμάτων υγείας γενικά, όσο και στην πρόληψή τους.
Το Εργατικό Ιατρείο λειτουργεί με:
- Γενική συνέλευση και Ομάδα Υγείας στην οποία συμμετέχουν ισότιμα επαγγελματίες υγείας (νοσηλευτές, γενικοί γιατροί/παθολόγοι, ορθοπεδικός, ψυχολόγοι-ψυχοθεραπευτές), μη υγειονομικοί και εργαζόμενοι στη ΒΙΟ.ΜΕ, βάση ενός ολιστικού ιστορικού, μία Κάρτα Υγείας με ενσωματωμένη τη χρήση γενεογράμματος, επιχειρώντας να συνδέσει τα πεδία της ζωής διαχρονικά και συγχρονικά μεταξύ τους, ως όλον.
- Ομάδα γραμματειακής υποστήριξης - υποδοχής
Το Εργατικό Ιατρείο παρέχει:
-Φαρμακευτική κάλυψη σε συνεργασία με το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης.
Απευθύνεται στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στους έχοντες ή μη έχοντες ΑΜΚΑ, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, σε σωματεία εργαζομένων, εργασιακούς χώρους, συνεργατικά εγχειρήματα και κοινωνικούς χώρους με δομές εργασίας.
Όλα τα παραπάνω εξακολουθούν να γίνονται με την εθελοντική εργασία των ίδιων των συμμετεχόντων και τη στήριξη του αλληλέγγυου κόσμου. Καταφέραμε και φτιάξαμε έναν χώρο λειτουργικό και ευχάριστο εξοπλισμένο και στελεχωμένο από εργαζόμενους στη ΒΙΟ.ΜΕ, υγειονομικούς και αλληλέγγυους, σε μια κατεύθυνση ολιστικής – συνθετικής φροντίδας υγείας στην υπηρεσία του ανθρώπου και όχι του κέρδους.
Από τις 29/5/2017, με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις, ο σύνδικος κατά της ΒΙΟ.ΜΕ Θεοχάρης Μέγας, κατευθύνεται από τη νομοθετική και δικαστική εξουσία να χτυπήσει το εγχείρημα εισβάλλοντας και καταγράφοντας όλα τα κινητά στοιχεία της ΒΙΟ.ΜΕ και του Εργατικού Ιατρείου, εξοπλισμούς, φάρμακα, οχήματα, ρουχισμό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για πρόσφυγες καθώς και προϊόντα της ΒΙΟ.ΜΕ., προκειμένου να γίνει τμηματικός πλειστηριασμός τους. Σε έναν τέτοιο χώρο είναι ξεκάθαρο πως δεν έχει θέση κανένας σύνδικος και κανένας ιδιώτης που θα κοιτάξει να επωφεληθεί.

Είναι αυτονόητο ότι οποιαδήποτε απειλή στο εγχείρημα της ΒΙΟ.ΜΕ είναι αυτόματα απειλή και προς το Εργατικό Ιατρείο.

Υπερασπιζόμαστε το εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ ως χώρο ανακτημένο και ελεύθερο που ανήκει σε όλη την κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου