Επισκεφτήκαμε έναν καταναλωτικό συνεταιρισμό, την Cooperativa Consol . Τα χαρακτηριστικά που τον διαφοροποιούν από τους αντίστοιχους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα είναι:
1) Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν νομικά να είναι και μέλη του συνεταιρισμού. Βρήκαν όμως έναν τρόπο και δημιούργησαν μια άλλη «εταιρία» και προσλαμβάνουν τυπικά τους εργαζόμενους από εκεί. Ωστόσο, τα μέλη του συνεταιρισμού συνεχίζουν να προσφέρουν αρκετή εθελοντική εργασία, αν και η βασική τους αρχή είναι η μη χρήση εθελοντισμού. Τα παραδείγματα και η εμπειρία τους λέει πως οι συνεταιρισμοί που ήταν κατα βάση εθελοντικοί κατέρρευσαν.
2) Έχουν προϊόντα εμπορικά αλλά και συνεργατικά. Για να προωθούνται τα συνεργατικά προϊόντα βάζουν στις τιμές μικρότερο κέρδος ώστε να μπορούν να είναι ανταγωνιστικά απέναντι στα εμπορικά .
3) Προσπαθούν να κατακτήσουν τις συνειδήσεις των καταναλωτών, βάζοντας τον προβληματισμό για την χρήση συνεργατικών και πιο ποιοτικών προϊόντων .
Η δεύτερη επίσκεψη ήταν στον κοινωνικό συνεταιρισμό ανακύκλωσης, αναπαλαίωσης και πώλησης επίπλων la Huella, ο οποίος στεγάζεται και λειτουργεί από το 2006 μέσα στο ψυχιατρικό νοσοκομείο, Borda. Μέλη του συνεταιρισμού είναι 10 λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας ως εργαζόμενοι και 15 θεραπευτές καθώς και άλλοι επαγγελματίες (λογιστές, δικηγόροι κλπ) που συνθέτουν μία κοινότητα εργασίας. Διεκδικούν από κοινού το δικαίωμα στην εργασία για τους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, για τους οποίους δεν υπάρχει δυνατότητα απασχόλησης έξω από το νοσοκομείο. Διεκδικούν ταυτόχρονα ένα καθολικό, δωρεάν σύστημα υγείας ανοιχτό για όλους, με δομές ψυχικής υγείας στη κοινότητα.
Μέσω του συνεταιρισμού επιχειρούν τη σύνδεση με την κοινότητα και την κοινωνική επανένταξη. Συνδέονται με κοινωνικά κινήματα όπου και προσπαθούν να μεταβιβάσουν την εμπειρία τους σε συνδικάτα και άλλους συνεταιρισμούς. Ο ξεναγός μας, τόνισε ότι εστιάζονται στη διάχυση της γνώσης και πως φοιτητές, όπως ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές, μηχανολόγοι κ.α. παίρνουν αλλά και επιστρέφουν γνώση στο συνεταιρισμό. Συνεργάζονται με το πανεπιστήμιο και έχουν συνάψει μία συμφωνία ώστε να καταρρίπτονται οι ιεραρχίες και οι σχέσεις εξουσίας μεταξύ ειδικών-θεραπευτών- πανεπιστημιακών και ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας προωθώντας σχέσεις ισοτιμίας.
Το βραδύ επισκεφτήκαμε τον σύντροφο Lalo, που ήταν ο πρώτος Αργεντίνος εργάτης που επισκέφτηκε τη ΒΙΟΜΕ πριν 5 χρόνια, σε ένα σπίτι, όπου ψησαμε ένα τεράστιο κομμάτι κρέας με τη συνοδεία κρασιού σε μια τοπική τελετή που γίνεται για την επανασύνδεση παλιών φίλων. Συζητήσαμε θέματα που αφορούν την τωρινή κατάσταση στα ανακτημένα εργοστάσια, ανταλλάξαμε εμπειρίες και φυσικά τον δεσμεύσαμε ότι θα υπογράψουν το ψήφισμα στήριξης στη ΒΙΟ.ΜΕ οι συνεταιρισμοί με τους οποίους συνδέεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου