Σελίδες

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Προβληματισμός - πρόταση Ιούλιος 2011

H βιομηχανία όπου  εργαζόμαστε παράγει δομικά – βελτιωτικά υλικά απαραίτητα στην οικοδομική δραστηριότητα. Bρισκόμενη επί μια δεκαπενταετία στον χώρο της παραγωγής τέτοιων υλικών  με μεγάλη δραστηριότητα και οικονομικά οφέλη προς τους μετόχους και την απασχόληση μέχρι εβδομήντα εργαζομένων  κρατούσε μέχρι πρότινος τα σκήπτρα στην κόλλα- αρμό/στόκο  πλακιδίων.
Ταχύτατα αναπτυσσόμενη, μιας και από το 2000 έως το 2006 αύξηση του τζίρου κατά 138,24% και αύξηση κερδών κατά 118,16% και κερδοφόρα μέχρι το2009 με μεγάλη προσφορά στην ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα σε δεινή θέση λόγω επιλογών της διοίκησης κατά την άποψή μας και οικοδομικής ύφεσης μαραζώνει μέρα τη μέρα, μαζί της  και εβδομήντα οικογένειες.

Πρώτον θα θέλαμε να ρωτήσουμε τι θα μπορούσε να κάνει η πολιτεία για να βοηθήσει την βιομηχανία να προσπεράσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, δεύτερον να βοηθήσει τους εργαζόμενους τόσο στα  οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσο και στην επερχόμενη ανεργία που είναι προ των πυλών.

Εμείς σαν  σωματείο εργαζομένων συμπεραίνουμε ότι το πρόβλημα εστιάζεται στα συμβόλαια πείνας και εξαθλίωσης  που έχουν ετοιμάσει και προσυπογράψει οι κρατούντες του κεφαλαίου της χώρας.
Αυτό το πετυχαίνουν κλείνοντας «προβληματικές επιχειρήσεις» ή μετακινώντας την παραγωγή  προς άλλες χώρες με λιγότερα εργατικά δικαιώματα. και αφήνοντας την εγχώρια παραγωγή στο έλεος και τις ορέξεις του διεθνούς κεφαλαίου φυσικά μετέχοντες σε μελλοντικά σχήματα που θα προκύψουν.

Η πρόταση η δική μας είναι : εφόσον υπάρχει μια μονάδα παραγωγής και έχει κάποιον δυναμισμό ή είναι απαραίτητη για την ελληνική οικονομία να υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο για να μένει σε λειτουργία έστω και αν ο επιχειρηματίας δεν θέλει να την λειτουργήσει. Πως;  Η με την ανάληψη της επιχείρησης από κρατικό φορέα η την δημιουργία συνεταιριστικών επιχειρήσεων από τους εργαζόμενους με την συνδρομή της πολιτείας.

Που θα βρει τα κεφάλαια; Όταν βγαίνουμε στην ανεργία παίρνουμε επίδομα περί τα 460 ευρώ επί 14 μισθούς = 6440 ευρώ + 23000 ευρώ για την έναρξη  επιχείρησης = 29440 ευρώ * 70 εργαζόμενοι στην δική μας περίπτωση = 2060800 ευρώ για την δημιουργία κεφαλαίου για το ξεκίνημα μιας εταιρίας τέτοιου μεγέθους.

Φυσικά χωρίς να μπουν οι μεσάζοντες που παίρνουν τα ποσοστά τους και δημιουργηθεί το νομικό πλαίσιο δημιουργίας συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

Πως θα αντέξει τέτοια επιχείρηση σε περιβάλλον τέτοιου άγριου καπιταλισμού;
Με φοροαπαλλαγές για το πρώτο διάστημα τουλάχιστον,  δημιουργώντας φθηνό προϊόν στα πλαίσια ανταγωνισμού, που επικαλούνται, προσιτό και προς τις εργατικές οικογένειες.

Τώρα πως θα αντιδράσει η Ε.Ε. στην δημιουργία τέτοιου νομικού πλαισίου; Αυτό είναι η πολιτική πρόταση η δική σας που περιμένουμε  να ακούσουμε. Για την έξοδο του ελληνικού λαού από την κρίση που φυσικά δεν έχουμε συμμετοχή στην δημιουργία της.
Ακούμε  κάθε μέρα στα κανάλια πολιτικούς να φωνάζουν πως δεν παράγουμε! Αυτό θέλουμε και ζητάμε, να παράγουμε!!!

Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Βιομηχανικής  Μεταλλευτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου