Σελίδες

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Μοτοπορεία Αλληλεγγύης 29/11/12

Ένα μικρό κομμάτι από την Μοτοπορεία Αλληλεγγύης στον αγώνα των εργατών της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, που αγωνίζονται να περάσει το εργοστάσιο από τα χέρια του κεφαλαίου στα χέρια των εργαζομένων!

Σχεδόν 2,5 ώρες διήρκεσε η μηχανοκίνητη πορεία αλληλεγγύης στον αγώνα των εργατών της Βιο.με.! Ξεκινώντας από Καμάρα έφτασε μέχρι Βαρδάρη, διέσχισε ξανά το κέντρο από τη Μητροπόλεως και κατέληξε μέσω Λ. Στρατού, Βούλγαρη και Ανδριανουπόλεως στην πύλη του εργοστασίου!! Οι σύντροφοι και οι συναγωνιστές που έβαλαν μπρος τις μηχανές της εργατικής αυτοδιαχείρισης μαζί με τους εργαζόμενους διατρανώνουν την φωνή τους: 
ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ, 
ΜΕ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΜΟΤΟΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΕΜΠΤΗ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 18.00 ΚΑΜΑΡΑ

ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

ΜΟΤΟΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 
ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ
ΠΕΜΠΤΗ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 18.00 ΚΑΜΑΡΑ
[βρέξει-χιονίσει]
με κατάληξη στο εργοστάσιο της Βιο.Με.


Το εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (ΒΙΟ.ΜΕ.) είναι ένα εργοστάσιο όπως πολλά άλλα. Εγκαταλελειμμένο από την εργοδοσία εδώ και 19 μήνες, φορτωμένο με χρέη από τη μητρική εταιρεία (Φίλκεραμ-Τζόνσον), χρέη προς τους εργαζόμενους, το Δημόσιο, προμηθευτές κ.τ.λ. Τα αφεντικά (η οικογένεια Φιλίππου) "εξαφανισμένα" και χωρίς κανείς από τη κρατική εξουσία να τους ενοχλεί ουσιαστικά για τα χρέη.

Οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, όμως, δεν επέλεξαν μία από τα ίδια. Απλήρωτοι και σε επίσχεση εργασίας από τον Μάη του 2011, δεν επέλεξαν να κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια, απόδεχόμενοι τη "μοίρα" που επιφυλάσσει η κρίση που οι καπιταλιστές δημιούργησαν: την ανεργία, την εξαθλίωση και την υποταγή. Οι εργαζόμενοι της Βιο.Με. οργανωμένοι στο σωματείο τους, επέλεξαν την άμεση δημοκρατία και τις διαδικασίες βάσης, για να αποφασίσουν την πορεία του αγώνα τους. Δεν ανέθεσαν σε κανέναν "τρίτο" ή "ειδικό" τον δικό τους αγώνα, μα πήραν την υπόθεση στα δικά τους χέρια. Σ' ένα τέτοιο σωματείο βάσης, σε αυτές τις γενικές συνελεύσεις γεννήθηκε και άνθισε ο σπόρος της ανάγκης. Ο αγώνας των εργατών της Βιο.Με. δεν παρέμεινε στο επίπεδο της διεκδίκησης των δεδουλευμένων αλλά έκανε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός:
Οι εργαζόμενοι της Βιο.Με. αγωνίζονται να περάσει το εργοστάσιο στα δικά τους χέρια με πλήρη εργατικό έλεγχο. Αγωνίζονται να δημιουργηθεί προηγούμενο και πλαίσιο στη χώρα, για εργατικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν την αυτοδιαχείριση των μέσων παραγωγής από τους ίδιους τους παραγωγούς του πλούτου.
Αυτό το (τεράστιο) βήμα αγώνα που κάνουν οι εργάτες της Βιο.Με. έχει δύο κατευθύνσεις και δύο παραλήπτες:

Πρώτον απέναντι στη πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία, όλους τους άνεργους, τους απολυμένους, τους εργαζόμενους, όλη την εργατική τάξη. Σε μια εποχή που ο αντεργατικός οδοστρωτήρας του κεφαλαίου εξευτελίζει την αξία του "εμπορεύματος των εμπορευμάτων", την αξία της εργατικής δύναμης, και πετά στο περιθώριο της κοινωνίας εκατομμύρια εργαζόμενους, ντόπιους και μετανάστες, γυναίκες και άνδρες, ηλικιωμένους και νεολαία, η οργάνωση και η αντεπίθεση της τάξης των καταπιεσμένων πρέπει και οφείλει να αποκτήσει επιθετικά χαρακτηριστικά: ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ, ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ, να ποιο είναι το ελπιδοφόρο κάλεσμα των εργαζομένων της Βιο.Με!

Δεύτερον, απέναντι στη κρατική εξουσία. Μας μιλούν για "ανάπτυξη" και "μείωση της ανεργίας", την ίδια στιγμή που τρόικες, κυβερνήσεις και μνημόνια σαρώνουν κάθε δικαίωμα που με αγώνες έχει η τάξη μας κατακτήσει. Απέναντι σε αυτούς το σωματείο της Βιο.Με. θέτει πια ένα καίριο δίλλημα:  Ή θα αποδεχτείτε και θα νομιμοποιήσετε τη πρόταση επαναλειτουργίας του εργοστασίου όπως έχει κατατεθεί από το σωματείο ή το εργοστάσιο θα ανοίξει από τους ίδιους τους εργαζόμενους με κατάληψη και επιβολή των αποφάσεων τους. Με αλλα λόγια ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ! Κι αυτό γιατί οδηγός των εργατών δεν είναι κάποια κομματική ή συνδικαλιστική γραφειοκρατία, αλλά η ίδια η ανάγκη! Μετά από σχεδόν 19 μήνες ανεργίας, οι δεκάδες εργαζόμενοι της Βιο.Με. δεν μπορούν να περιμένουν άλλο τη κωλυσιεργία στις απαντήσεις από την κρατική εξουσία, αλλά ούτε το "κρυφτούλι" της εργοδοσίας. Στο εργοστάσιο της Βιο.Με., στα χέρια των εργατών της βρίσκεται συγκεντρωμένη όλη η πείρα, όλη η δύναμη αλλά και όλη η αποφασιστικότητα να ανοίξει το εργοστάσιο. 

Δίπλα στους εργάτες της Βιο.Με. βρίσκεται η πλατιά αλληλεγγύη απ' ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Δεκάδες πρωτοβουλίες και συλλογικότητες του κινήματος, μαζί με σωματεία και συσπειρώσεις εργαζομένων και ανέργων, αγωνιζόμαστε μαζί τους για να κάνουμε τη Βιομηχανική Μεταλλευτική το πρώτο εργοστάσιο στην Ελλάδα που κάνει πράξη το σύνθημα: ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ. Το εργοστάσιο που ανοίγει τον δρόμο!
Όμως δεν περιμένουμε, ούτε επιδιώκουμε να είναι το μόνο. Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργατών της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής σημαίνει σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε πόλη και γειτονιά, να σπείρουμε τον σπόρο του αγώνα, να φυτρώσει το δέντρο της εργατικής αυτοδιαχείρισης, να ζήσουμε χωρίς αφεντικά... 

Σε αυτή τη κρίσιμη φάση του αγώνα, καλούμε κάθε εργαζόμενο και άνεργο, κάθε σωματείο και συσπείρωση να πάρει τώρα θέση μάχης και υπεράσπισης των εργατών της Βιο.Με. Να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το επόμενο βήμα: να είμαστε δίπλα τους όταν θα ανοίξει το εργοστάσιο, να είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα του αγώνα. Αυτός ο αγώνας είναι αγώνας όλων μας!
Με τα λόγια των ίδιων των εργατών της Βιο.Με.:

"Οι εργαζόμενοι της Βιο.Με. συνάδερφοι και συναγωνιστές είναι μια χούφτα άνθρωποι. Σαν μια χούφτα που κλείνει μέσα της χιόνι. Που την κάνουμε χιονόμπαλα και την πετάμε. Την πετάμε στην πλαγιά και αυτήν αρχίζει και κατρακυλάει και όσο κατρακυλάει τόσο μαζεύει χιόνι, και μαζεύει κι άλλο χιόνι, κι άλλο και όλο μεγαλώνει αυτή η μπάλα και γίνετε όλο και μεγαλύτερη!! Και μαζεύει και κολλάει πάνω της εργαζόμενους, ανέργους, νοικοκυρές, φοιτητές, αγρότες. Και φυσικά η αλληλεγγύη φροντίζει να μην χτυπήσει πουθενά και σπάσει να φτάσει στο τέλος της πλαγιάς αλώβητη και να έχει γίνει μεγάλη σαν την γη.
Τότε συνάδερφοι και συναγωνιστές και μόνο τότε θα μπορέσουμε να πούμε πως νικήσαμε!!"

Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης
και στήριξης του αγώνα των εργαζομένων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής

ΝΕΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Ε.Κ.Θ.

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Φωτογραφίες από την χτεσινή αντικατασταλτική πορεία

Το σωματείο εργατουπαλλήλων της Βιο.Με. συμμετείχε χτες 27/11 στην πορεία ενάντια στις διώξεις αγωνιστών εργαζομένων, δασκάλων και φοιτητών. Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από τη πορεία:






Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Από την αυτοδιαχείριση της παραγωγής στη γενικευμένη αυτοκυβέρνηση της κοινωνίας


Κείμενο της Πρωτοβουλίας αλληλεγγύης της ΒΙΟ.ΜΕΤ. στη Μυτιλήνη
που μοιράζεται για το διήμερο αλληλεγγύης στη Βιο.Μετ.


Αυτοδιαχείριση, αυτοοργάνωση, αυτοδιέυθυνση, αυτοκυβέρνηση, λέξεις κενές, λέξεις δίχως περιεχόμενο για την κοινωνία του καναπέ, για την κοινωνία μας. Δεν μπορούν όμως να αφαιρεθούν από το λεξιλόγιο της καθημερινής ζωής όσο υπάρχουν αντίστοιχες κοινωνικές σχέσεις.

Τι είναι όμως αυτοδιαχείριση;  ή τουλάχιστον πως την αντιλαμβανόμαστε  εμείς; Μια διαδικασία όπου τα υποκείμενα ενός εργασιακού-κονωνικού χώρου διαρρηγνύουν τις κεφαλαιοκρατικές κοινωνικές σχέσεις (μισθωτή εργασία, σχέση αφεντικού-δούλου, κ.λ.π.) και επιχειρούν να διαχειριστούν τις κοινωνικές σχέσεις ( παραγωγής) που τις περιβάλουν. Κάποια θεμελιώδη χαρακτηριστικά της δομής μιας αυτοδιαχειριζόμενης μονάδας, αποτελούν η ρήξη με το υπάρχον μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης, το οποίο δημιουργεί ανισότητες αλλά και η επιθυμία για προσφορά στην κοινωνία, δίχως την ιδιοτελή προσμονή κέρδους.

Γενικότερα, μια αυτοδιαχειριζόμενη μονάδα πρέπει να εισάγει ένα μοντέλο παραγωγής βασισμένο στις ανάγκες της κοινωνίας. Ένα μοντέλο που δεν συμμερίζεται την καταναλωτική αντίληψη των κεφαλαιοκρατικών κοινωνικών σχέσεων (οι οποίες καταστρέφουν «ορθολογικά» το περιβάλλον της γης), ένα μοντέλο που δεν βρίσκεται σύμφωνο με την έννοια της ατομικής ιδιοκτησίας γιατί «όλα ανήκουν σε όλους». Ένα μοντέλο, τέλος, που σπα την πολιτική αλλοτρίωση της σημερινής οργάνωσης των κοινωνικών σχέσεων και διασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή όλων στις νέες κοινωνικές σχέσεις που προβάλλει.

            Τα συγκεκριμένα εγχειρήματα έχουν το «καθήκον» να παραμένουν ανοιχτά και προσβάσιμα σε όλη την κοινωνία, καθώς αποτελούν τους εκπροσώπους μιας διαφορετικής λογικής απέναντι στη σημερινή οικονομική πρακτική. Οι πολιτικές και πολιτισμικές δράσεις τους, επιπροσθέτως, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι τους καθώς καλλιεργούν στο πεδίο της κοινωνίας τη διαφορετική αντίληψη που επιθυμούν αλλάζοντας παραδειγματικά τις κοινωνικές σχέσεις, οχυρώνοντας τα με αυτόν τον τρόπο απέναντι στο κράτος και το κεφάλαιο. Τελειώνοντας η αυτοδιαχειριστική λογική πρέπει να αποτελεί δημόσιο-πολιτικό πρόταγμα και όχι να μένει στα στενά όρια του εγχειρήματος, έτσι ώστε να είναι οικειοποιήσιμο από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

            Η προοπτική των αυτοδιαχειριζόμενων εργοστασίων, μας παραπέμπει σε μια διαφορετική επαναστατική αντίληψη για την αλλαγή του κόσμου. Μια αντίληψη που δεν προβαίνει σε στημένα ραντεβού με την ιστορία, μήτε προβάλλει αντικειμενικές συνθήκες στον τρόπο εξέλιξης των κοινωνιών. Αλλά μιας αντίληψης που παραπέμπει τη δράση στο εδώ και το τώρα, μια αντίληψη που πραγματώνει το μέλλον σε χρόνο ενεστώτα. Την αντίληψη της προεικονιστικής πολιτικής.

Η αυτοοργάνωση όμως δε μπορεί να είναι αποκλειστικό στοιχείο των παραγωγικών χωρών, αλλά με ορμητήριο αυτούς τους χώρους μπορεί να διαχυθεί σε ολόκληρη την κοινωνία ως ένα άλλο πρότυπο δομής.

Υπάρχουν όμως, και πολλά παραδείγματα  συνεταιριστικών-συνεργατικών εγχειρημάτων τα οποία λειτουργούν με κάποιες από τις αρχές της αυτοδιαχείρισης  [π.χ.  λειτουργία με συνέλευση, ισότητα στο κεφάλαιο που κατατέθηκε για την λειτουργία του χώρου, ενδιαφέρον για την παραγωγή προϊόντων με σεβασμό προς το περιβάλλον κ.α.]. Αυτές οι μορφές αυτοδιαχείρισης που  παραμένουν στα προαναφερθέντα αυστηρά όρια αλλά δεν προχωρούν σε καμία άσκηση κριτικής  και σε ρήξη με την υπάρχουσα παραγωγική δομή  και το μοντέλο οργάνωσης που την επιτάσσει και την διαμορφώνει, δεν τις δεχόμαστε ως μορφές επαναστατικής αυτοδιαχείρισης, αλλά ως τέτοιες που παραμένουν όμοιες με πριν,  ακόμα και όταν αποκλείεται η έννοια του αφεντικού. Ακολουθούν τις υπάρχουσες καπιταλιστικές έννοιες του κέρδους, εκμεταλλευόμενοι  τους καταναλωτές έναντι των δικών τους απολαβών , της εργασιακής ανισότητας στο παραγωγικό χώρο προς τον μισθό και την λήψη των αποφάσεων, την ανταγωνιστικότητα απέναντι σε άλλες εταιρίες  στον στίβο της αγοράς. Συνοπτικά, ενώ αυτές οι μορφές χρησιμοποιούν αυτοδιαχεριζόμενες δομές ενσωματώνονται πλήρως στις κεφαλαιοκρατικές κοινωνικές σχέσεις, φθάνοντας στο σημείο να τις αναπαράγουν.

Και τώρα έρχεται το σημείο για το οποίο μπήκαμε στη διαδικασία να εκφραστούμε πολιτικά και να σταθούμε αλληλέγγυοι στο κίνημα αυτοδιαχείρισης που προσπαθεί να οργανωθεί στον ελλαδικό χώρο. Είναι το σημείο αυτό που θα προσπαθήσουμε με τις λιγοστές μας γνώσεις, να χαρτογραφήσουμε αυτό που αποκαλούμε αυτοδιαχείριση με επαναστατική προοπτική, καθώς μας δίνεται μια τεράστια ευκαιρία βιώνοντας και αλληλεπιδρώντας σε αυτήν την κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση να δημιουργήσουμε ρήγματα πάνω στο καθεστώς, ρήγματα που παύουν να αναπαράγουν ρατσιστικές αντιμετωπίσεις, άτυπες ιεραρχίες, σεξισμό, ενώ ταυτόχρονα δομούν σχέσεις αλληλεγγύης ανάμεσα στα μέλη της κοινωνίας.

Εν κατακλείδι, τασσόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα της ΒΙΟ. ΜΕΤ γιατί επιδιώκουν την διαχείριση του εργοστασίου τους χωρίς την καθοδήγηση των αφεντικών και δημιουργούν ευνοϊκότερες για την λειτουργία τους οριζόντιες, διαφανείς δομές, με την καθιέρωση της αμεσοδημοκρατικής γενικής συνέλευσης που όλοι έχουν λόγο για το πως λειτουργεί το εργοστάσιο. Προχωρώντας ακόμα παραπέρα θέτουν ένα απώτερο σκοπό στον αγώνα τους που είναι η γενίκευση του κινήματος και το πέρασμα του σε όλη την κοινωνία και τη δημιουργία μια νέας παραγωγικής διαδικασίας που θα επικεντρώνεται στις ανάγκες του ανθρώπου και όχι στις ανάγκες του κεφαλαίου.

 Πρωτοβουλία αλληλεγγύης της ΒΙΟ.ΜΕΤ. στη Μυτιλήνη

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

BIO.MET: Ένα βήμα πιο κοντά στην αυτοδιαχείριση


Άρθρο της Σταυρούλας Πουλημένη από το alterthess
Στην επαναλειτουργία του εργοστασίου τους υπό καθεστώς αυτοδιαχείρισης θα προχωρήσουν σύντομα οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής οι οποίοι παραμένουν εδώ και 18 μήνες απλήρωτοι και σε επίσχεση εργασίας. Η επαναλειτουργία του εργοστασίου από τους ίδιους συνιστά την μόνη λύση για να μην πεταχτούν ακόμη 70 εργαζόμενοι στην ανεργία και ταυτόχρονα ανοίγει, σύμφωνα με τους ίδιους, τον δρόμο για την υλοποίηση του συνθήματος «αν δε μπορούν αυτοί εμείς μπορούμε χωρίς αυτούς και θα το καταφέρουμε!» Σήμερα το πρωί το Σωματείο εργαζομένων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής και η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα των εργαζομένων της Βιο.Μετ παραχώρησαν συνέντευξη τύπου προκειμένου να παρουσιάσουν  τις εξελίξεις του αγώνα τους αλλά και τις διαστάσεις που έχει λάβει το βιοποριστικό τους πρόβλημα  το οποίο παραμένει ιδιαίτερα οξύ.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην ΒΙΟΜΕΤ Μ. Αναγνώστου, για να λειτουργήσει το εργοστάσιο άμεσα είναι απαραίτητο να υπάρξει το νομικό πλαίσιο εκείνο το οποίο θα κατοχυρώνει νομικά την δραστηριότητα μιας εγκαταλλελειμένης από την εργοδοσία επιχείρησης που έχει πλέον περάσει στα χέρια των εργαζομένων. Το αίτημα αυτό μετέφεραν πριν λίγο καιρό οι εργαζόμενοι στη συνάντηση που είχαν με αρμόδιους στο Υπουργείο Εργασίας ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται νέα τετραμερής συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν  τα Υπουργεία  Εργασίας και Οικονομικών αντιπρόσωποι  των εργαζομένων και ο συνδικος της Φίλκεραμ Τζόνσον (μητρικής εταιρείας της ΒΙΟΜΕΤ) που διαχειρίζεται τις μετοχές της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής.
Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα που κατέθεσαν στο Υπουργείο έθεσαν το αίτημα για εφάπαξ οικονομική ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ καθώς και την καταβολή του επιδόματος επίσχεσης εργασίας  μέχρι να καταφέρουν να πάρουν  τα δεδουλευμένα που τους χρωστάει η εργοδοσία της ΒΙΟΜΕΤ. Ζήτησαν ακόμη να δηλωθεί το δάνειο ύψους 1 εκ. 900 χιλ. ευρώ που έχει πάρει η μητρική εταιρεία (Φιλκεραμ Τζόνσον) εις βάρος της ΒΙΟΜΕΤ και να δοθεί μέρος του με το προνόμιο των εργαζομένων.  Απαραίτητο σύμφωνα με τους ίδιους είναι να  δοθούν τα στοιχεία για τις κινήσεις των λογαριασμών της οικογένειας Φιλίππου που διαχειρίζονταν την εταιρεία και την έφεραν στο σημείο αυτό της κατάρρευσης. Επιπλέον οι εργαζόμενοι ζητούν επιδότηση 23.000 ευρώ που δίνεται  σε κάθε άνεργο από τον ΟΑΕΔ για να ξεκινήσει δική του επιχείρηση, προκειμένου να συγκεντρωθεί το απαραίτητο κεφάλαιο για την επαναλειτουργία του εργοστασίου (πρώτες ύλες κ.α.) Τέλος οι εργαζόμενοι απαιτούν την παραίτηση όλων των μελών της διοίκησης του εργοστασίου και την ανάληψη από πλευράς της εταιρείας των χρεών που έχει συσσωρεύσει το εργοστάσιο προς τους προμηθευτές,τις τράπεζες κ.α το διάστημα που παρέμενε κλειστό .  Αν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους αυτά μπορούν άμεσα να περάσουν στην παραγωγή προϊόντων τα οποία θα βρίσκονται σε τιμή προσιτή για την λαϊκή οικογένεια . Όπως έχουν και στο παρελθόν  διευκρινίσει το εργοστάσιο  θα λειτουργεί υπό τον έλεγχο των εργαζομένων, ο κάθε εργαζόμενος θα κατέχει  μία μετοχή και οι αποφάσεις θα παίρνονται στις γενικές συνελεύσεις.

Η χθεσινή συνέντευξη τύπου

Συνέντευξη τύπου του σωματείου εργατοϋπαλλήλων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, Τετάρτη 21/11/12, Θεσσαλονίκη.

Οι εργαζόμενοι ενημερώνουν για τη συνάντηση τους με το Υπουργείο και την πρόταση τους, την περαιτέρω εξέλιξη του αγώνα, την πρόθεση τους να επαναλειτουργήσουν με πλήρη εργατικό έλεγχο το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, τη σχέση τους με τα αντίστοιχα εγχειρήματα στην Αργεντινή.

Ακόμη απαντούν σε κριτικές καθώς και δίνουν το δικό τους μήνυμα τους σε ολόκληρη την εργατική τάξη. 

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Συγκέντρωση ΜΟΤΟΠΟΡΕΙΑ


Φέρτε τα αυτοκίνητα, τις μηχανές τα μηχανάκια σας...
[κι αν δεν έχετε ελάτε πεζοί και θα βρείτε]

Μια επισήμανση προς πάσα κατεύθυνση

Θα θέλαμε να κάνουμε μια επισήμανση προς πάσα κατεύθυνση.
Σε αυτό το διάστημα έχουμε δώσει πολλές συνεντεύξεις σε διάφορα έντυπα . Σε ραδιόφωνα  και φυσικά  σε πολλές φυλλάδες πολιτικού τύπου. Και σε διάφορα blogs.

Με εξαίρεση φυσικά τον αστικό τύπο που προσπαθεί με κάθε τρόπο να φιμώσει τον αγώνα μας , και να αποσιωπήσει αυτό κάθε αυτό το γεγονός.

Έχει παρατηρηθεί σε πολλές των περιπτώσεων σε κομμάτι των μέσων ενημέρωσης  που σας έλεγα παραπάνω να γίνεται μεγάλη ανάλυση των λεγομένων μας και τοποθετήσεις του συγγραφέα του κειμένου , με πολλές λεπτομέρειες και πολιτικές αναλύσεις και σύμφωνα με λεγόμενα πόλων πολιτικών φιλoσόφων,  που κατατάσσουν των δικό μας αγώνα. Και κρίνοντες φυσικά με κριτήριο την συγκεκριμένη κομματική γραμμή που εκφράζει ο συγγραφέας η ο δημοσιογράφος που παίρνει την συνέντευξη.

Θέλουμε να απαντήσουμε σε αυτό που γίνεται. Πως κατ ‘ αρχάς   εμείς είμαστε εργαζόμενοι και σε πολλές των περιπτώσεων με μόρφωση που δεν ξεπερνάει την μέση εκπαίδευση . το ότι αναφέρουμε και όποιο πρόγραμμα έχουμε επικαλεστεί, δεν είναι προϊών κάποιων νομικών η κάποιων μεγάλων οικονομολόγων . είναι απλά οι θέσεις και ιδέες της  βάσης της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων και των ανθρώπων που ανήκουν στην παραγωγή και στην πραγματική οικονομία όπως λέμε τον τελευταίο καιρό.

Με ότι αυτό προϋποθέτει . δηλαδή αυθεντικότητα των όσων ακούγονται αλλά και εύκολης εκμετάλλευσης από κάποιους που θέλουν απλώς να λοιδορήσουν και να μονολογούν στον δικό τους έτσι κι αλλιώς τύπο η μέσον επικοινωνίας .

Θέλω να τους θυμίσω πως αυτή η τακτική είναι των αστικών μέσων επικοινωνίας , και πως οι κινηματικοί όπως αυτοαποκαλούνται οι συγκεκριμένοι, κατηγορούν πολύ συχνά τον αστικό τύπο για αυτή του την πρακτική . και θα τους ζητούσα επίσης να κάνουν και την αυτοκριτική τους μια που είναι αναπόσπαστο κομμάτι την ιδεολογίας τους.

Και επίσης  να επισημάνω πως εδώ γίνεται ένας εργατικός αγώνας , και μέσα από ζυμώσεις που γίνονται μέσα στην γενική συνέλευση αποφασίζονται να προστεθούν ορισμένες δικλίδες για να μην μας φύγει το πράγμα και καταντήσει αυτός ο αγώνας μια αστική διαπραγμάτευση. Και πως θα καταλήξει είναι πιο πολύ θέμα κινήματος και το πόσο αυτό το κίνημα θα είναι παρών στης διαδικασίες για να μπουν οι δικλίδες αυτές.

Το αν αυτή η προσπάθεια εκφυλλιστεί δεν θα είναι μόνο προϊών της απόφασης των εργαζομένων αλλά και η συμμετοχή αυτών που συμμετέχουν στην «καθοδήγηση»  του αγώνα αυτού.

Συνάδελφοι και συναγωνιστές το να βρισκόμαστε από έξω  και να κριτικάρουμε είναι πρακτική των «προσκυνημένων» και όχι αυτών που θέλουν  να συν διαμορφώσουν την κοινωνία.



Σωματείο εργατοϋπαλλήλων βιο.με.

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Μίνι ντοκιμαντέρ Βιομηχανική Μεταλλευτική - ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ

http://www.youtube.com/watch?v=0bL411Ko9HU&feature=youtu.be

Μίνι ντοκιμαντέρ για τον αγώνα των εργαζομένων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής από την ομάδα ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ (εργαζόμενοι στο χώρο του θεάματος - http://diakoptes.blogspot.gr/), Νοέμβρης 2012.

Συνέντευξη τύπου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής αγωνιζόμαστε για να περάσει το εργοστάσιο από τα χέρια του κεφαλαίου στα χέρια των εργαζομένων! Απλήρωτοι από το Μάιο του 2011 και σε επίσχεση εργασίας με μεγάλα προβλήματα επιβίωσης αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε μια πολύ δυναμική επιχείρηση παραγωγής δομικών υλικών ζωντανή και τους εργαζόμενους με αξιοπρέπεια και με ανορθωμένο το ανάστημα απέναντι στη λαίλαπα του ξένου και του ντόπιου κεφαλαίου! Αγωνιζόμαστε να κάνουμε πράξη ότι εμείς οι εργαζόμενοι μπορούμε χωρίς τα αφεντικά! Αγωνιζόμαστε να αποδείξουμε πως αν δε μπορούν αυτοί εμείς μπορούμε χωρίς αυτούς και θα το καταφέρουμε!

Το Σωματείο εργατών της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής και η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα των εργαζομένων της Βιο.Μετ καλούν σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στο 1ος όροφο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης  και ώρα 10:00 π.μ όπου θα παρουσιαστεί η δράση του σωματείου και της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης ξεκινώντας από το πανελλαδικό καραβάνι αγώνα & αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε 12-15 Οκτωβρίου και θα απευθυνθεί κάλεσμα στήριξης και έμπρακτης αλληλεγγύης στην απόφαση των εργατών να προετοιμάσουν το εργοστάσιο και να ξεκινήσουν την παραγωγή, όπως ακριβώς ήταν η αρχική τους πρόθεση και κατεύθυνση.


Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο 

Ανακοίνωση για την σύλληψη αγωνιστών, δασκάλων και δημοτικών υπάλληλων


Το σωματείο εργατοϋπαλλήλων Βιο. Με . βρίσκεται μέσα  στους αγώνες και στηρίζει  κάθε αγώνα για αξιοπρέπεια των εργαζομένων και των οικογενειών μας .
Καταδικάζει κάθε προσπάθεια φίμωσης  από τον κρατικό-κατασταλτικό μηχανισμό σε κάθε αγωνιστή, σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε αγρότη , σε κάθε άνθρωπο που αντιστέκεται σε τούτη την βάρβαρη  επίθεση.

Σωματείο εργατοϋπαλλήλων βιομηχανικής μεταλλευτικής .

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Βίντεο από την Αθήνα

Βίντεο από την ομιλία του Σωματείου της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής στην συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Αθήνα.


λινκ στο youtube: http://www.youtube.com/watch?v=7DW_LEO-ma4&feature=youtu.be

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Ενημερωτικό δελτίο


Την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Θεσ/νίκης η συνέλευση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων της Βιο.με. με συμμετοχή των εργαζομένων στη Βιομηχανική Μεταλλευτική και αλληλέγγυων συλλογικοτήτων και ατόμων, όπου το σωματείο ανακοίνωσε τις αποφάσεις της τελευταίας του συνέλευσης και συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα του αγώνα.

Καθώς οι εργαζόμενοι μέσω της γενικής τους συνέλευσης επικύρωσαν για μία ακόμη φορά την ομόφωνη απόφασή τους να επαναλειτουργήσουν το εργοστάσιο ανεξάρτητα από την όποια αντίδραση-απάντηση της κεντρικής πολιτικής εξουσίας και του υπουργείου, η πρωτοβουλία αλληλεγγύης αποφάσισε να δρομολογήσει την πραγματοποίηση συνέντευξης τύπου την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου για την ευρύτερη δημοσιοποίηση του αγώνα και της εξέλιξής του το αμέσως επόμενο διάστημα. Στη συνέντευξη τύπου θα παρουσιαστεί η δράση του σωματείου και της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης ξεκινώντας από το πανελλαδικό καραβάνι αγώνα & αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε 12-15 Οκτωβρίου και θα απευθυνθεί κάλεσμα στήριξης και έμπρακτης αλληλεγγύης στην απόφαση των εργατών να προετοιμάσουν το εργοστάσιο για να ξεκινήσουν την παραγωγή, όπως ακριβώς ήταν η αρχική τους πρόθεση και κατεύθυνση. Στο ίδιο πλαίσιο εξώστρεφης δράσης και προπαγάνδισης προσανατολιζόμαστε στην οργάνωση μιας μηχανοκίνητης πορείας την εβδομάδα αμέσως μετά την συνέντευξη τύπου, έτσι ώστε με την παρουσία μας στους δρόμους της πόλης να ενημερώσουμε όλους τους άνεργους και εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης για τον αγώνα της Βιο.με. και για την αποφασιστική μάχη που θα δοθεί μόλις ανάψουν οι μηχανές του εργοστασίου στα χέρια των εργατών.

Σε πείσμα των καιρών, των νέων μνημονίων και του εφιάλτη που έχουν ετοιμάσει για εμάς, οι αγωνιστές εργάτες της βιομηχανικής μεταλλευτικής και όλοι οι αλληλέγγυοι που βρισκόμαστε πλάι τους αυτή την μάχη θα τη δώσουμε και στη Βιο.με. και σε κάθε εργοστάσιο και χώρο δουλειάς  που η ανάγκη επιτέλους απαντά στην εκμετάλλευση με την φωνή της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της αυτοδιαχείρισης.

Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης
και στήριξης του αγώνα των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ.

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Φωτογραφίες από την σημερινή απεργία

Φωτογραφίες από την σημερινή ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση και πορεία όπου συμμετείχε το σωματείο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής.











































Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Αλληλεγγύη στους εργάτες της ΒΙΟΜΕΤ και από την Κοπεγχάγη

Το Σάββατο 3/11/2012 πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη της Δανίας πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης των εργατών της ΒΙΟΜΕΤ σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα που δίνουν για την αυτοδιαχείριση του εργοστασίου
 
   
Το πάρτυ οργανώθηκε από το πολιτικό γκρουπ Crisis Mirror, το οποίο δραστηριοποιείται και εδρεύει στην Κοπεγχάγη εδώ και ένα περίπου χρόνο και αποτελείται από άτομα πολλών εθνικοτήτων (εργαζομένων-φοιτητών) με κοινό ιδεολογικό παρανομαστή τον αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό (www.crisismirror.info).

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκε πολύς κόσμος και έτσι συγκεντρώθηκε ένα σημαντικό ποσό- που θα αποσταλεί άμεσα- στα πλαίσια της ενίσχυσης του αγώνα των εργατών της ΒΙΟΜΕΤ, ενώ παράλληλα μοιραζόταν και το σχετικό κειμενάκι προς ενημέρωση.

Πριν από το πάρτυ προβλήθηκε η ταινία ’’The Take’’ (http://www.thetake.org/) ενώ μετά ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση για την συγκεκριμένη μορφή αγώνα (αυτοοργάνωση-αυτοδιαχείριση).

Στην εποχή της μνημονιακής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας, οι εργάτες πρέπει να αντιτάξουν το βασικότερο όπλο τους: την αλληλεγγύη.

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Ενημέρωση

Οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής και η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα της Βιο.Με. με πνεύμα κοινού αγώνα και αλληλεγγύης θα συμμετέχουν στη διαδήλωση της Παρασκευής 2/11 11 π.μ. από την Πρυτανεία, που καλούν οι απεργοί εργολαβικοί εργαζόμενοι του Α.Π.Θ.